Het nieuwe kabinet en kostwinnersgezinnen: hoe staat het er voor?

Kostwinnersgezinnen betalen 6x zoveel belasting over hetzelfde inkomen als tweeverdienersgezinnen.

Biedt het nieuwe kabinet hoop op een eerlijker verdeling?

Kostwinnergezinnen moeten het hebben van CDA en Christenunie

Kostwinnergezinnen moeten hun hoop dan vestigen op CDA en Christenunie. In februari 2017 zei CDA-fractievoorzitter Buma in het RD:


'Voor een keuze die net zo vrij moet zijn als samen werken, krijgen eenverdieners een belasting opgelegd die ongekend is. Het CDA vindt dat beide partners moeten kunnen werken, als ze dat willen. Maar inmiddels is het bijna omgedraaid: je kúnt nauwelijks nog eenverdiener zijn. Dat moet anders.'

CU-Kamerlid Schouten pleit voor een 'eerlijker en eenvoudiger' belastingstelsel. Ze willen de overdraagbare heffingskorting voor eenverdieners met jonge kinderen terughalen.


VVD en D66: meer geld naar tweeverdieners

Van VVD en D66 valt weinig te verwachten. Zij zien de ongelijke belastingheffing als een middel om emancipatie af te dwingen. Want onder emancipatie verstaan zij arbeidsparticipatie. VVD en D66 willen nog meer geld pompen in de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor tweeverdieners.

Kostwinnersgezinnen krijgen 8% meer koopkracht

Toch krijgen modaal verdienende kostwinnergezinnen 8% meer koopkracht. Deze stijging van koopkracht komt door maatregelen in toeslagen.

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau gaan, per saldo, eenverdieners en tweeverdieners er de komende jaren hetzelfde op vooruit: gemiddeld 0,8 procent per jaar.

Maar het verschil in belasting tussen kostwinnergezinnen en tweeverdiener gezinnen blijft helaas groot.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. slaat weer nergens op, de kosten voor tweeverdieners liggen ook altijd zoveel hoger, en zelfs bij woningen huren moet je bij tweeverdieners bijna het dubbele verdienen als er maar 1 verdient, is toch raar?

  2. slaat weer nergens op, de kosten voor tweeverdieners liggen ook altijd zoveel hoger, en zelfs bij woningen huren moet je bij tweeverdieners bijna het dubbele verdienen als er maar 1 verdient, is toch raar?

  3. Ik wist niet eens dat de verschillen zo groot waren... ik vraag me wel altijd af hoe kostwinners het doen, want het lijkt me geen gemakkelijke opgave, in je eentje een heel gezin onderhouden, helemaal nu voor de mensen die thuisblijven, geen tegemoetkoming meer is, zoals vroeger wel was.

  4. Ik wist niet eens dat de verschillen zo groot waren... ik vraag me wel altijd af hoe kostwinners het doen, want het lijkt me geen gemakkelijke opgave, in je eentje een heel gezin onderhouden, helemaal nu voor de mensen die thuisblijven, geen tegemoetkoming meer is, zoals vroeger wel was.

  5. Vind ik ook. Gelukkig komt er een aparte regeling voor de peuterspeelzaal nu deze onder het ken gaat vallen. Bij die van ons tenminste. Dat scheelt weer. Maar ik ben blij dat ik het kan doen voor onze kinderen. En voor mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *