Wensmoeder

Uitgeverijen worden bedolven onder de manuscripten, waaronder veel zogenaamde ervaringsliteratuur. Boeken waarin mensen schrijven over bijvoorbeeld hun burn-out, hun depressie, pogingen om zwanger te worden, het misbruik dat ze als kind meemaakten, hun autistische kind etc.

Ervaringsliteratuur

Er is duidelijk nogal wat concurrentie op het gebied van ervaringsliteratuur. Dus toen het boek Wensmoeder van Nanda Broer op de mat viel, waren we benieuwd. Want dit zou dan vast een uitstekend geschreven, boeiend verhaal zijn, anders was het niet uit de slush pile gehaald!

Wensmoeder: Een vriendin droeg mijn kind

Wensmoeder is het verhaal van Nanda Broer, die weliswaar zwánger kan worden, maar bij wier zwangerschappen uitmonden in miskramen en vroeggeboortes. Na vier mislukte zwangerschappen biedt Nanda's vriendin Tineke zich aan als draagmoeder.

Het is niet goed, of het deugt niet

Hoewel Nanda's ervaringen schrijnend zijn, is het moeilijk om sympathie te blijven voelen, aangezien het voor Nanda 'niet gauw goed is'. Als haar partner haar wil troosten vindt ze hem irritant, maar als hij weg gaat vindt ze dat hij haar in de steek laat. Hetzelfde geldt voor de hulp van het ziekenhuispersoneel en goedbedoelde reacties van haar omgeving: het is vrijwel altijd Fout met een hoofdletter.

Het boek zou dan ook gebaat zijn met meer zelfreflectie van Nanda. Dan zou het feit dat niemand het goed kan doen bij Nanda, een symptoom kunnen zijn van de moeilijke tijd die ze doormaakt. Nu blijft ze hangen in haar slachtofferrol.

Conclusie

Wensmoeder is typische ervaringsliteratuur, die vooral interessant is voor vrouwen die ook moeite hebben met zwanger worden en blijven. Zij zullen zich wellicht herkennen in Nanda's worsteling en emoties.

Maar als roman schiet het boek te kort.

Praktische informatie

Wensmoeder is voor 17,95 te koop bij bol.com.

De downloadversie kost 9,99.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *