'Vrouwen moeten niet gesubsidieerd 'thuiszitten'

Tweede Kamerleden Pia Dijkstra en Steven van Weyenberg dienden donderdag 13 juni een voorstel in om de algemene heffingskorting, ook wel bekend als aanrechtsubsidie, versneld af te schaffen.

Dijkstra beweerde in de stijl van Jet Bussemaker: 'Ik wil dat vrouwen gestimuleerd worden om aan de slag te gaan, in plaats van gesubsidieerd thuis te zitten.'

Dijkstra vindt dat Bussemaker mooi gesproken heeft toen ze beweerde dat teveel vrouwen op de zak van hun man teren. Maar Dijkstra vindt dat het bleef bij 'mooie woorden', en wil actie zien.

Algemene heffingskorting: wat is het ook alweer

De aanrechtsubsidie is de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. Deze werd geïntroduceerd bij de belastingherziening in 2001. De algemene heffingskorting verving de belastingvrije som die voor beide partners gold.

Het was Femke Halsema die de neerbuigende term aanrechtsubsidie introduceerde. In 2009 besloot het toenmalige kabinet om de subsidie in 15 jaar af te bouwen, en in 2024 komt hij helemaal te vervallen. D66 wil dit versnellen naar 2017.

D66: algemene heffingskorting slecht voor arbeidsparticipatie

Hun motivatie? De algemene heffingskorting zou vrouwen weerhouden van arbeidsparticipatie. De 'aanrechtsubsidie' gaat om een bedrag van 2001,- per jaar. Het is sterk de vraag of dit bedrag voor vrouwen een reden is niet buitenshuis te gaan werken. Nederlandse vrouwen kiezen voor een parttime baan, of fulltime moederen, omdat ze tijd en aandacht willen besteden aan hun kind(eren).

De afschaffing van de algemene heffingskorting is dan ook bovenal de zoveelste speldenprik voor vrouwen die andere keuzes maken dan gewenst.

Uit de notitie Vrouwenemancipatie ' Meer werk van vrouwen' van D66

'De overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting aan de levenspartner (beter bekend onder de naam ‘aanrechtsubsidie’) zorgt er voor dat de stap naar werk van niet-werkende vrouwen groot is. Dit komt omdat zij, ondanks dat zij niet (of weinig) werken, toch gebruik kunnen maken van een belastingvoordeel van hun werkende partner.

Omdat deze maatregel voor hen beschikbaar is, worden zij ontmoedigd om aan de slag te gaan. Deze tegenwerkende constructie moet snel worden afgeschaft. In 2009 is begonnen met de afbouw van deze aanrechtsubsidie in vijftien jaar. D66 vindt dat dit versneld moet worden. Het geld dat hierdoor vrijkomt, wil D66 gebruiken voor belastingverlaging om werken te stimuleren.'

Lees de Notitie Vrouwenemancipatie van D66 hier.

Kritiek op voorstel D66

Weinig onverwachts reageerde de SGP heel kritisch op het plan. Volgens SGP-Kamerlid Bisschip maakt Dijkstra met dit plan haar mooie woorden over betere ondersteuning van mantelzorgers 'volstrekt ongeloofwaardig'. Als Dijkstra wil bezuinigen kan ze beter eens kijken naar de combinatiekorting en de kinderopvangsubsidie, vindt Bisschip.

Meer weten over de Algemene Heffingskorting?

Bezoek dan de site van de Belastingdienst.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *