Vaderdag in het slop

Ondanks de opkomst van de Leuke Vader, blijkt uit onderzoek dat vaders er op Vaderdag bekaaid gaan afkomen. Slechts 47% kan rekenen op wat extra aandacht. Vorig jaar was dat nog 55%.

En dat terwijl er een duidelijke trend is van mannen die zich nadrukkelijk profileren als vader. Ze krijgen columns in vrouwenbladen, en Bastiaan Ragas is al toe aan zijn tweede boek met columns over het vaderschap. Ook Irene Zwaans boek 'De afwezige vader bestaat niet' is een pleidooi voor vaderschap.

Moeders terecht meer beloning

Maar sociaal psycholoog Paul van Lange vindt het terecht dat vaders minder in het zonnetje worden gezet dan moeders. 'Vrouwen doen veel meer dan mannen in het huishouden. Het is terecht dat moeders meer beloning krijgen,' aldus van de Lange. Bovendien hebben vrouwen meer behoefte aan  een compliment of een cadeau. 'Waardering krijgen is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de vrouw,' beweert de sociaal psycholoog.

Loonkloof en Waarderingskloof

De ongelijke verdeling van aandacht en cadeau's voor vaders en moeders is een interessant fenomeen! Vooral omdat er een onverklaarbare loonkloof is tussen mannen en vrouwen.

Op de arbeidsmarkt is er een loonkloof, maar als het gaat om zorg en opvoeding is er een waarderingskloof. En die laatste is in het voordeel van vrouwen.

Meer weten?

Lees hier het artikel van onderzoeksbureau Q&A getiteld: 'Aanhangers van Vaderdag voor het eerst in de minderheid.'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *