Geef me de 5: communiceren met mensen met autisme

geef me de 5
Geef me de 5 is een vorm van communiceren met mensen met een autisme spectrum stoornis.

Deze communicatievorm bevordert het contact tussen mensen met, en zonder autisme.

Heb je een kind of partner met een stoornis in het autistisch spectrum? Dan is het boek Auti-communicatie beslist een aanrader.

De methodiek van Geef me de 5 werd ontwikkeld door Colette de Bruin, gedragsdeskundige Autisme. In haar boek Auti-communicatie legt ze uit hoe je (beter) kunt omgaan met mensen met ASS.

Geef me de 5: beter omgaan met mensen met ASS

ASS is de nieuwste overkoepelende benaming van onder andere Autistische stoornis, Asperger en PDD-NOS. ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornissen. In haar boek vertelt Colette de Bruin dat ASS een informatieverwerkingsstoornis is. Doordat de waarneming bij mensen met ASS moeizaam verloopt reageren ze, in onze ogen, soms raar of ongepast. Bijvoorbeeld door te lachen op een begrafenis.

Geef me de 5 methode

Stel dat je met een juf van school over je kind praat. Haar woorden en zinnen komen één voor één bij je binnen, als losse puzzelstukjes. Dan heb je natuurlijk even nodig om die losse puzzelstukjes tot een kloppend geheel te maken. Zo lang het plaatje nog niet compleet is, kun je immers niet goed reageren? Lastig? Zo is het leven van mensen met ASS altijd.

Om je kind met ASS te helpen de puzzelstukjes in elkaar te leggen gebruik je de vijf elementen van Geef me de vijf. Dat zijn:

  • Wat
  • Hoe
  • Waar
  • Wanneer
  • Wie

Door de Geef me de 5 punten te beantwoorden lijm je de veschillende puzzelstukjes aan elkaar.

Auti-communicatie het vervolg op het Geef me de 5 boek

In haar boek Auti-communicatie beschrijft Colette de Bruin waarom het noodzakelijk is dat je jóuw communicatie aanpast aan die van iemand met een Autisme Spectrum Stoornis.

Auti-communicatie is het vervolg op haar boek Geef me de vijf.

Ze je Auti-bril op

Dat doe je door een zogenaamde 'auti-bril' op te zetten. Je probeert de wereld te zien vanuit het perspectief van iemand met ASS. Door af te stemmen op de wereld van iemand met ASS verdwijnen veel (gedrags)problemen en verbetert de onderlinge relatie. Andersom kan helaas niet! Een van de kenmerken van iemand met ASS is namelijk dat ze zich niet kunnen aanpassen aan anderen.

Uitgangspunt van auti-communicatie is niet eventueel probleemgedrag, maar de oorzaak van het gedrag. Als je de oorzaak aanpakt, verdwijnt het negatieve gedrag van zelf. Dat doe je o.a. door de Geef me de vijf basisprincipes te gebruiken.

Over het boek Auti-communicatie

Auti-communicatie is prettig geschreven. Colette de Bruin legt allereerst een basis door uit te leggen hoe mensen met ASS de wereld zien. Als dat eenmaal duidelijk is legt ze vervolgens haar communicatie methode uit.

Ze gebruikt heel veel praktijkvoorbeelden om de informatie te verduidelijken. De voorbeelden roepen regelmatig een glimlach op. Soms leest het boek bijna als een 'moppentrommel'.

Ter illustratie:

'Vrij je wel veilig?' vraagt de ambulant begeleider aan een jongen van 17 jaar die sinds kort een vriendin heeft. 'Ja, hoor,' antwoordt hij. 'Ik doe altijd de deur op slot'.

Feest van herkenning: Ahaa!

Auti-communicatie, het vervolg op geef me de 5,  zal bij menigeen die te maken heeft met mensen met ASS een feest van herkenning zijn. Daarnaast staat het tjokvol tips, informatie en stappen over communicatie. Soms overweldigend veel. Auti-communicatie is dan ook geen boek om even in een avond uit te lezen. Het is een boek dat je rustig tot je moet laten doordringen, en laten bezinken. Het boek combineren met één of meer van de cursussen van de organisatie Geef me de 5 lijkt ons aanbevolen.

Conclusie

We leven in een chaotische wereld. Niet alleen mensen met autisme hebben behoefte aan meer duidelijkheid. Dat maakt auti-communicatie meer dan alleen een hulpmiddel voor beter contact met mensen met ASS. De methode wordt inmiddels ook in schoolklassen met 'normale' kinderen gebruikt.

Wie in zijn of haar dagelijks leven te maken heeft met mensen met ASS, is Geef me de 5 een aanrader. Voorwaarde is rustig de tijd te nemen om het boek te lezen. De bladspiegel is breed, en de informatie soms bijna overweldigend veel.

Geef me de 5 boek praktische informatie

Als je interesse hebt in autisme dan is de documentaire Het beste voor Kees ook echt iets voor jou.

Geef me de 5 cursus

Er is ook een Geef me de 5 cursus die je kunt volgen.

Video met Colette de Bruin over Geef me de 5

In 2 minuten en 28 seconden legt Colette de Bruin de methode van Geef me de 5 uit!

Opvallende uitspraak: 'Structuur maakt niet star. Structuur is nodig om flexibel te worden.'

Praktische informatie

Geef me de vijf is voor 38 euro te koop bij bol.com
Geef me de vijf

Lees ook Hoe voorkom je ADHD?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *