Man van Beroep: een boekreview

Hoe is het om de man van een ambitieuze carrièrevrouw te zijn? Een vrouw zoals de traditionele feministes haar graag zien?

Hans Nijenhuis, schrijft in zijn boek 'Man van beroep' over zo'n man. Richard heet hij, en hij werkt net als Nijenhuis bij een krant.

Susanne en Richard: een succesvol stel

En zijn echtgenote, Susan, is zo'n vrouw. Ze is een zeer succesvolle advocate, die mede dankzij haar partner, kind en carrière kan combineren. Het is politiek correct om er aan toe te voegen, dat dit ook voor Richard geldt. Maar in het boek 'Man van beroep' krijg je als lezer toch de indruk dat Richard, degene is die de meeste professionele tijd inlevert, om de opvoeding en het huishouden draaiende te houden.

Richard: ik krijg te weinig aandacht

Richard heeft echter het gevoel dat hij de sluitpost is, en bij Susan op de laatste plaats komt, na haar carrière en kinderen. Uiteindelijk leidt dit tot een affaires, van zowel Richard als Susan, en die luiden het einde van hun huwelijk in.

Susan gooit het bijltje er bij neer

Opvallend is dat bij de therapie die ze aangaan om hun huwelijk te redden, Richard degene is die samen wil doorgaan, terwijl Susan afhaakt. Nog opvallender is dat zij het huis houdt, en de kinderen! En dat terwijl je als lezer toch sterk de indruk krijgt dat Richard daar de meeste tijd in, en mee doorbracht.

Aan het eind van het boek is Richard gelukkig met zijn jongere vriendin, tot zij kinderen wil. En de onuitgesproken boodschap is dat het hele verhaal dan opnieuw begint.

In columnstijl geschreven

Man van beroep is in columnstijl geschreven, en biedt een gezellig kijkje in de huiselijke beslommeringen van een gezin waarbij beide ouders buitenshuis werken. Het leest makkelijk weg, en vooral de vele ouderactiviteiten op school, en de oververhitte zwemlessen zijn een feest van herkenning.

Conclusie

Een gezellig boek, over een fictief stel, met de bekende problemen van werkende ouders anno 2011. Je kunt je afvragen of hun huwelijk sneuvelt door 'twee carrières op één kussen' of door verkeerde prioriteiten en gebrek aan communicatie.

Het boek kan gelezen worden als een waarschuwing voor drukbezette stellen, elkaar regelmatig tot prioriteit te maken!

Praktische informatie

Man van Beroep is alleen nog tweedehands verkrijgbaar bij onze partner Bol.com voor 3,40.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *