Moeder als herintreder

Het is een doembeeld dat traditionele feministes vrouwen graag voorhouden: als je kiest voor een periode fulltime moederen dan kun je het op de arbeidsmarkt daarna wel vergeten als herintreder. Herintreden is moeilijk, zo niet onmogelijk.

Fulltime moeder als herintreder

Maar in Els de Jongs boek De ideale kandidaat lijkt herintreden een fluitje van een cent. Sterker nog, de hoofdpersoon van haar boek Paulien, vindt moeiteloos het ene baantje na het andere! Gewoon door in de krant te kijken naar vacatures. Geen gedoe met sociale media, netwerken of jezelf 'in de markt zetten' als een echte must-have.

Maar hoe geloofwaardig is dit?

We zetten Pauliens baantjes als herintreder even op een rijtje

 • Verkoopster voor een Lingerie en Kousenwinkel
 • Tandartsassistente
 • Telefoniste bij een call center
 • Magazijn medewerker bij een distributiecentrum van de Bijenkorf
 • Parttime chauffer bij een koeriersbedrijf
 • Verkoopster bij een dames modezaak
 • Telefoniste/receptioniste
 • ZZP-er met een eigen webshop voor servies

Twee baantjes verliest ze doordat het bedrijf dicht gaat. De andere baantjes gaan mis door haar onhandigheid.

Arbeidsethos: een baantje voor 'de leuk' en wat extra geld

Paulien vat haar arbeidsethos als volgt samen:

'Ik ben filiaalleidster geweest in een damesmodezaak. Toen ik kinderen kreeg, wilde ik niet meer fulltime werken en ben ik gestopt. Ik heb dit jaar verschillende baantjes gehad, maar ik wil niet meer als leidinggevende werken. Dat kan ik gewoon niet combineren. Ik ben zo iemand die lekker moeder wil zijn en ook nog een heleboel andere leuke dingen wil doen. Dat kan niet aan de top en dus moet je genoegen nemen met een parttimebaantje. Het maakt me niks uit wat ik doe.'

Laat de traditionele feministes het niet horen! Dit is precies het arbeidsethos waartegen zij zo ageren.

Over het boek 'De ideale kandidaat': vlees noch vis

'Een episode uit het leven van een onhandige werkzoekende thuisblijfmoeder,' staat er op de kaft. Daar onder een foto van een dame die een luchtsprong van blijdschap maakt.

De ideale kandidaat is een wonderlijk mengsel van

 • Sophia Kinsella's succesvolle Shopaholic boekenreeks. Paulien is koopziek.
 • Momlit. Moeder probeert gezin en werk te combineren en krijgt te maken met amoureuze bazen en valse collega's.
 • Een scheutje religie. Verwijzingen naar onder andere het bijbelboek Prediker en het verhaal over de vrouw van Potifar en Gods Koninkrijk.

Maar het is van alles maar een beetje. Daardoor vraag je als lezer uiteindelijk af: 'Wat ís dit nou eigenlijk voor boek?!' Het is vleesch noch vis. Het doet een beetje denken aan het lied van de popgroep Vulcano: 'Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat. Een beetje vanne zus, een beetje zo. Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar.'

Daarnaast is er geen enkele sprake van karakterontwikkeling, en is het verhaal zo plat als de tubbietoast van de Teletubbies. Het 'verhaal' kabbelt maar een beetje voort.

Kies een genre en werk dat uit tot een boek!

Wij zouden Els de Jong willen adviseren: 'Kies een genre!' Maak er desnoods drie boeken van. Eentje in de stijl van Shopaholic, compleet met chaotische koopverslaafde. Eentje in het christelijke genre, over een moeder die zich 'in dienst wil stellen van Gods koninkrijk.' En eentje in het momlit genre. En werk dat uit.

Praktische informatie

De ideale kandidaat is voor 19,95 te koop bij bol.com. Het is in prettige stijl geschreven en leest makkelijk weg. Behalve dan dat je gedachten steeds afdwalen omdat het verhaal eigenlijk nergens over gaat.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *