Luie ouders hebben gelijk?

luie ouders hebben gelijk

In zijn boek Luie ouders hebben gelijk vertelt Tom Hodgkinson hoe je volgens hem het beste kunt opvoeden.

Kinderen hebben het tegenwoordig druk, druk, druk, en daardoor hebben hun arme ouders het ook druk, druk, druk. Want iemand moet toch het geld verdienen voor al die stimulerende clubjes en activiteiten, en iemand moet ze er toch heen brengen.

Luie ouders hebben gelijk

Tom Hodgkinson geeft in zijn boek 'Luie ouders hebben gelijk' de oplossing: lui ouderschap. In de praktijk betekent dit: laat je kinderen hun gang gaan, en doe vooral niet te veel op ze uit. Voor deze oplossing liet Hodgkinson zich inspireren door D.H. Lawrence die in 1918 schreef:

'Hoe moet de opvoeding van een kind worden aangepakt? De eerste regel is: laat hem zijn gang gaan. De tweede regel is: laat hem zijn gang gaan. De derde regel is: laat hem zijn gang gaan. Dat is de hele aanpak.'

Luie Tom pleit voor een opvoeding met zelfgemaakt houten speelgoed, veel natuur, huisdieren en weinig regels, waarin de ouder zich op de achtergrond houdt.

De luie ouder

'Liever thuis zonder een cent op zak dan genoeg geld, maar altijd afwezig.'

De luie ouder heeft twee doelen:

 1. Een makkelijker leven
  Onafhankelijke en zelfredzame kinderen creëren

Denk je misschien dat het onverantwoordelijk is een kind aan zichzelf over te laten? Volgens Hodgkinson ben je júist een verantwoordelijke ouder als je lui bent, omdat aan die luiheid respect voor je kind ten grondslag ligt. Als voorbeeld haalt Tom 'primitieve culturen' aan, waar kinderen gezellig met messen bij diepe kuilen spelen. Daar respecteren ze het gezonde verstand van kinderen tenminste nog.

Onverantwoordelijk zijn pas de ouders die hun kind naar school doen.

Hoewel je je kind dus zoveel mogelijk aan zichzelf moet overlaten, beveelt Hodgkinson wel aan de eerste drie levensjaren van het kind zoveel mogelijk thuis te zijn.

We zijn allemaal slachtoffer van het Industrieel Kapitalisme

In Luie ouders hebben gelijk schrijft Tom Hodgkinson dat de overbezette kindertijd is een symptoom van een groter probleem. Wij zijn namelijk allemaal het slachtoffer van het industrieel kapitalisme. Dit is erop gericht mensen hulpeloos en afhankelijk te maken, zodat ze vervolgens geld moeten uitgeven om het machines of geld vóór hen te laten doen. Door zo min mogelijk betaald werk te doen, en zo lui mogelijk te zijn, verzet je je dus feitelijk tegen het industrieel kapitalisme met zijn loonslaven en gebrek aan persoonlijke vrijheid en de consumptiemaatschappij.

Luie ouders hebben gelijk: moederschap

Volgens Hodgkinson is het moederschap een verzinsel, dat gekleurd wordt door tijd en cultuur. De Thuisblijfmoeder is bijvoorbeeld een negentiende-eeuwse uitvinding.

'Als je durft te erkennen dat het moederschap een verzinsel is, dan werkt dat bevrijdend, aangezien die erkenning betekent dat iedereen het op zijn manier mag doen. Alle benaderingen zijn goed. Het is de taak van alle moeders om aan het moederschap een unieke, persoonlijke invulling te geven.

Geen enkele manier is de beste. De 'beste manier' wordt doorgaans aangeprezen door vertegenwoordigers van de heersende klasse. Momenteel worden vrouwen in Groot-Brittannië bijvoorbeeld aangemoedigd volledig te gaan werken en hun kinderen naar de crèche te brengen. Nog niet zo lang geleden werd hen aangeraden thuis te blijven terwijl de mannen het geld binnenbrachten. In beide gevallen vloeit dit niet voort uit een bepaalde absolute moraal, maar slechts uit een economische noodzaak, die vervolgens gebracht wordt als ethisch voorschrift.'

Hoe herkenbaar, want is dit niet precies wat er momenteel in Nederland speelt?

Luie ouders hebben gelijk: een vermoeiend boek

Eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van Luie ouders hebben gelijk. Tom is zo hard aan het werk om lui te zijn, dat mijn gedachten steeds meer begonnen af te dwalen. En hoewel hij adviseert alle opvoedkundige boeken weg te gooien, zit hij tegelijkertijd met het probleem dat hij er zelf één heeft geschreven. En hoewel hij zich probeert te onthouden van adviezen, staat zijn boek er toch vol mee.

En wat is er zo goed aan om jezelf bezatten en tot één uur in bed liggen met een kater? En wat is er zo leuk aan een kind dat in gezelschap zijn billen spreidt om iedereen zijn anus te laten zien?

Is de aanpak van Tom Hodgkinson wel haalbaar?

Toms anarchistische aanpak in Luie ouders hebben gelijk, klinkt stoer maar is het in de praktijk haalbaar? Zo heeft hij de gewoonte regelmatig zijn kinderen thuis te houden van school, en stimuleert hij ze het gezag van de leerkrachten uit te dagen. Dit alles in het kader van zelfstandige en creatieve denkers, maar mij lijken het gewoon heel irritante kinderen.

Ook spreekt hij zichzelf regelmatig tegen. Heb je je juist door allerlei stoere verhalen van luiheid geworsteld, dan gaat Tom plotseling vertellen over allerlei beeldhouwwerken die hij samen met zijn kinderen heeft gemaakt, en waar hij en de kinderen zich urenlang mee vermaken. Liet de luie ouder zijn kinderen niet zoveel mogelijk hun eigen gang gaan?

Ook wonderlijk is dat Toms kinderen blijkbaar nog steeds verlangen naar plastic speelgoed, Nintendo's, computers en televisie. Wat dat betreft lijkt zijn luie ouderschap vooralsnog weinig vruchten af te werpen.

Het goede aan dit boek vond ik, dat het de druk van de ketel haalt. De boodschap: 'Maak je toch niet zo druk,' geeft een gevoel van rust.

2 citaten uit Luie ouders hebben gelijk

 • 'Onthoud dat hoe luier de ouder is, hoe gelukkiger het kind wordt want een luie ouder is ongedwongen: vrolijk, niet rancuneus en daardoor prettig gezelschap(...) Het is goed aandacht aan jezelf te besteden - de luie ouder moet, nogmaals gezegd, constant wakken voor rancune - en het is goed dat je kind voor zichzelf leert zorgen.'
 • 'De boodschap is duidelijk: verspil geen tijd en geld aan speelgoed wanneer je het kind ook gewoon een boomtak kunt geven.'

Luie ouders hebben gelijk kopen?

Op bol.com is Luie ouders hebben gelijk niet meer te koop. Wel vind je daar de Engelstalige versie The Idle parent:

En dit is de grappige achterkant van The Idle Parent:

luie ouders hebben gelijk

Een ander boek dat ook een ontspannend ouderschap promoot is het boek Horizontaal ouderschap.

Leestips

De website Idler.

De kostwinner

Wat vind jij van Tom Hodgkinsons advies dat je kinderen gewoon hun gang moet laten gaan?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik heb het boek nog niet gelezen maar in eerste instantie dacht ik bij het lezen van het begin van dit boek: yes eindelijk iemand die van dezelfde planeet lijkt te komen als ik! Ik vind het persoonlijk erg jammer dat jonge kinderen (zelfs al op kleuterniveau!)hun "agenda" tegenwoordig moeten raadplegen of ze vrij kunnen spelen of zelf nog spontaan iets mogen bedenken voor die dag. Alles wordt geregeld voor ze want het moet in het aktieve schema passen. In dat opzicht vind ik "een luie ouder" zo slecht nog niet. Laat kinderen het ook lekker zelf regelen.

 2. Toevallig heb ik dit boek -vanwege de titel- laatst uit de bieb meegenomen.
  Er staan een inderdaad hoop tegen- strijdigheden en onzin in, maar tegelijk ook heel veel mooie en inspirerende dingen. Hier en daar is het wat vermoeiend ja, maar ik vind het uiteindelijk toch een
  (h)eerlijk, verfrissend en hier en daar heel komisch boek. Het spreekt me aan dat de schrijver zijn inspiratie haalt uit de geschiedenis en uit andere culturen (Op zoek naar het verloren geluk van Liedloff is het enige waardevolle boek over opvoeding, de rest kan je volgens hem in de fik steken). Hij houdt een mooi pleidooi voor thuisonderwijs (al gaan zijn eigen kinderen wel naar school). En leuk om te lezen uit welke hoek hij komt (hij is bijvoorbeeld bevriend met de leden van Crass).

  Wat mij betreft een absolute aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *