Wat te doen bij slaapproblemen kind?

Wat te doen bij slaapproblemen kind?

Wat te doen bij slaapproblemen van je kind?

 
Het is heel simpel:

slaapproblemen van je kind, zijn slaapproblemen voor jou.

Laten we daar geen doekjes om winden!

Dus afgezien van het feit dat het voor je kind niet goed is dat hij of zij slecht slaapt, word jij er ook geen leuker mens van. Er zijn tenminste maar weinig mensen die het 'goed doen' op een verstoorde nachtrust en te weinig slaap.

Daarom ben ik blij met onderstaand artikel van Sonja over de vraag: 'Wat te doen bij slaaproblemen kind?'

Wat te doen bij slaapproblemen van je kind?

Goed slapen is belangrijk voor kinderen. Is jouw kind een goede slaper of heeft hij moeite om in slaap te vallen of door te slapen? Zo help je je kind beter te slapen.

1. Begin vroeg op de avond met rustige activiteiten

Kinderen die intensief aan het spelen zijn of in huis rondrennen, kunnen niet zomaar omschakelen en tot rust komen als jij besluit dat het bedtijd is. Daarom is het belangrijk dat de laatste paar uur voor het slapengaan rustig en kalm zijn.
Begin vroeg op de avond met rustige activiteiten, zoals een boekje voorlezen, in bad of rustige muziek luisteren. Ook gedimd licht in het uur voordat het bedtijd is, kan helpen om je kind in een rustige, ontspannen stemming te brengen.

2. Help je kind zijn biologische klok instellen

Je zou denken dat een latere bedtijd zou helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Het tegendeel is waar. Als je kind langer opblijft, wordt hij oververmoeid en komen stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij. Deze houden hem wakker. Je kind valt dan niet alleen moeilijker in slaap, maar wordt 's nachts ook vaker wakker. Het kan zelfs zijn dat hij 's ochtends vroeger wakker wordt.

Doorbreek de negatieve spiraal!

Zit je in deze spiraal, laat je kind dan iedere dag een kwartier eerder naar bed gaan, totdat je het moment hebt gevonden waarop je merkt dat je kind moe begint te worden. Bijvoorbeeld als hij begint te geeuwen. Breng je je kind dan naar bed, dan valt hij gemakkelijker in slaap en slaapt hij beter door. Wordt je kind ’s nachts niet wakker als hij moet plassen, hanteer dan de plaswekker methode.

3. Volg elke avond dezelfde routine

Als je iedere avond dezelfde routine volgt, wordt dit voor je kind een vertrouwde activiteit en een rustig einde van de dag. Gaan slapen is een logisch vervolg daarop. Hetzelfde geldt als je iedere dag een vaste bedtijd hanteert. Het lichaam van je kind kan zich dan daarop instellen. Dat maakt het gemakkelijker voor hem om te gaan slapen.

Nawoord

Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen. Mijn motto is nu: 'Kom me niet aan mijn slaap!' Dat kleine kinderen je uit je slaap houden, tsja, dat hoort er bij en daar stel je je op in. Maar er komt een dag dat je kinderen oud genoeg zijn om beter te weten!
Tot die tijd zijn uitdagingen op slaapgebied een onderdeel van moeder/ vader zijn.
De drie tips van Sonja vind ik heel zinnig, en zijn niet moeilijk om toe te passen. Ze vallen onder wat men noemt een 'goede slaaphygiëne'.
In die zin werken ze ook voor volwassenen! Op slaapwijsheid vind je nog meer fijne tips voor een goede nachtrust!
Heb jij nog handige tips voor slaapproblemen van een kind? Vertel het in de comments!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *