|

Het belang van samen eten aan tafel

eten aan tafel

De gezamenlijke gezinsmaaltijd aan tafel ontstond ten tijde van de industriële revolutie. Samen eten werd meteen een goed moment om kinderen manieren bij te brengen.

Samen eten aan tafel = gezinstijd

Anno 2017 is samen eten aan tafel een belangrijk ontmoetingsmoment geworden en heeft het een sociaal-culturele functie. Door de volle agenda's van de verschillende gezinsleden is de gezamenlijke maaltijd een mogelijkheid om toch even bij elkaar te zijn als gezin.

Meer dan 70% van de Nederlanders eet de maaltijd nog steeds aan tafel.

Laten we alle voordelen van samen eten aan tafel eens op een rijtje zetten!

Maar eerst: kun je wel wat ideeën gebruiken? Lees dan Hello Fresh recepten!

Voordelen van de gezinsmaaltijd aan tafel

 • Het is een moment waarop je met het hele gezin samenkomt.
 • Samen eten zorgt voor een gevoel van verbinding en saamhorigheid.
 • Samen eten vermindert gevoelens van eenzaamheid en depressie.
 • De eettafel is een plek om elkaars verhalen te horen en dingen met elkaar te delen.
 • De keukentafel is ook nog steeds een moment om je kinderen normen en waarden mee te geven en omgangsvormen te leren.

De gezinsmaaltijd onder druk door de emancipatie

Door de opkomst van de tweeverdieners is de dagelijkse warme maaltijd aan tafel enigszins onder druk komen te staan. Drukke tweeverdieners worstelen vaak met tijdsdruk. Wie doet wanneer de boodschappen, en wie heeft er tijd om te koken? Een weekmenu kan dan helpen.
Bedrijven als Helllo Fresh springen hier handig op in, door kant en klare boodschappendoezen inclusief recepten aan huis te bezorgen!

Het belang van een goede tafel

Als je met het hele gezin aan tafel wilt eten mag een goede keuken- of eettafel niet ontbreken. Het meest gangbare model tafel is de rechthoekige variant. Maar ook ronde tafels zijn populair, en hebben als voordeel dat iedereen ongeveer op gelijke afstand van elkaar zit.
De belangrijkste twee modellen eettafel:
Rond:
Rechthoekig:

 

Kies je voor een uitschuifbare tafel, dan is het bovendien eenvoudig om meer zitplaatsen aan tafel te creëeren.

Conclusie

Voor zowel kostwinnersgezinnen als tweeverdienersgezinnen is de gezamenlijke gezinsmaaltijd een belangrijk moment van de dag.
Door maatschappelijke ontwikkelingen als de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen en het smartphone gebruik staat de eettafel als ontmoetingsplek voor het gezin onder druk. Steeds vaker worden schermpjes het centrale punt van het huis.
Zorg daarom dat je een prettige eet- of keukentafel hebt met ruimte voor alle gezinsleden!Lekker koken met weinig inspanning kan met slow cooker recepten! Geen inspiratie en weinig tijd? Dan kan Hello Fresh een uitkomst zijn. Zijn je kinderen dol op patat? Dan vinden ze loaded fries misschien ook wel lekker.

Tip voor lastige eters: maak een monkey platter!

 
Bron bovenste afbeelding: Shutterstock

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hier eten we ook iedere avond aan tafel! Maar eerlijk gezegd wel regelmatig met scherm aan...
  Mijn man is vier dagen in de week te laat thuis om mee te eten. Dan eet ik alleen met mijn kleuter, peuter en baby. Aangezien ik thuiswerkmama ben hebben we de dag dan al samen meegemaakt en vind ik de tv wel een fijne afleiding.
  Maar als mijn man er bij is gaat het ding wel uit. Hopelijk gaat het werk in de toekomst anders, dus dan gaat de tv ook uit.

 2. Hier eten we ook iedere avond aan tafel! Maar eerlijk gezegd wel regelmatig met scherm aan...
  Mijn man is vier dagen in de week te laat thuis om mee te eten. Dan eet ik alleen met mijn kleuter, peuter en baby. Aangezien ik thuiswerkmama ben hebben we de dag dan al samen meegemaakt en vind ik de tv wel een fijne afleiding.
  Maar als mijn man er bij is gaat het ding wel uit. Hopelijk gaat het werk in de toekomst anders, dus dan gaat de tv ook uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *