Psychologische trucjes die supermarkten op je kinderen toepassen

kindermarketing

Het is een klassieker:


Een schreeuwend kind in de supermarkt.

Meestal omdat het kind iets wil hebben, dat de ouders afkeuren.

Snap je niet wat ik bedoel? Kijk dan eerst even dit filmpje:

Snap je nu wat ik bedoel?

Dan gaan we verder!


Supermarkten proberen je kind juist te verleiden!

Als ouder is het een situatie die je het liefst wilt vermijden. Maar hoe je ook je best doet, weet dat fabrikanten en supermarkten er juist alles aan doen om je kind te verleiden tot aankopen!

Daarom een post met inside information, over hoe ze in supermarkten proberen de aandacht van je kind te trekken.

Zo kun je je wapenen tegen hun psychologische trucjes!

Psychologische trucjes om de aandacht van je kind te trekken!

 1. Producten voor kinderen staan op... kinder ooghoogte! Kijk eens op ooghoogte van je kind naar de producten op de schappen. Daar ligt van alles dat kinderen lekker en aantrekkelijk vinden.
 2. Kinderidolen en tekenfilmhelden op de verpakking. Zet een Nijntje of Elsa van Frozen op de verpakking, en je kind vindt het meteen vijf keer zo leuk! Kinderidolen doen het goed. Ze trekken niet alleen de aandacht van je kind, ze maken het product ook aantrekkelijker.
 3. Spelletjes en leuke dingen in de verpakking. Herinner je de populaire Flippo's nog? Ze zaten in zakken chips en werden een ware rage. Deze truc wordt nog steeds gebruikt. Zo vormen smartiedoosjes bij elkaar een mooi plaatje, maar dan moet je wel lekker veel doosjes hebben. Bij Peppa Big zit een kleurplaat en met de hagelslag dozen van de Aldi kun je een dorpje bouwen.
 4. Spaar- en winacties. Soms staat op een verpakking een plaatje dat je kunt uitknippen en bewaren. Als je er een x aantal bij elkaar hebt krijgt je kind daarvoor een cadeautje. 

Alliantie Stop Kindermarketing

Je bent niet alleen in je strijd tegen slimme marketers. De Alliantie Stop Kindermarketing is druk bezig om kindermarketing aan banden te leggen.

Inmiddels zijn ze goed op weg:

'Op producten die gericht zijn op kinderen onder de zeven jaar mogen helemaal geen kinderidolen meer staan.

Op snacks voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar mogen ze alleen worden afgebeeld als er niet te veel vet, suiker of andere ongezonde ingrediënten in zitten. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de meeste Dora-koekjes, Frozen-toetjes en Sesamstraat-repen volgend jaar al in de ban.' (Bron: De Telegraaf)

Wall of shame van De Consumentenbond

Ook de Consumentenbond maakt zich hard om kindermarketing te stoppen. Op hun website vind je meer informatie en bovendien een zogenoemde Wall of Shame. Erg leuk om te zien.

kindermarketing
Wall of Shame van de Consumentenbond: producten met kinderidolen er op. Bekijk de hele wall hier.

Conclusie

Er is al veel bereikt om kindermarketing aan banden te leggen. Dat is niet alleen beter voor je kind, maar ook voor jou als ouder! Je hebt namelijk minder kans op een schreeuwend kind in de supermarkt : )

En overkomt het je toch? Weet dan, je bent niet alleen : )

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Ik heb er gelukkig niet zo heel veel last van. Mn dochtertje weet heel goed dat de meeste dingen waar de idolen op afgebeeld zijn niet te (vr)eten zijn. Haha die gaat gewoon lekker voor gezonde aardbeitjes of een reep chocolade tja blijft een meisje h�

 2. Marketing is zoooo manipulatief! Het zit in de aard van mensen om kinderen te verwennen, maar de mate waarin dat gebeurt! Je kunt er soms niet omheen vind ik. Bij de bakker een bolletje krijgen, bij een restaurant een cadeautje krijgen. Bij een supermarkt een kleurplaat krijgen, die je weer in moet leveren (en dan meteen nog een paar boodschappen gaat doen.)

  Ik weet nu trouwens wel waarom ik die cars koeken niet meer in de winkel zie 🙂
  Mijn dochters hadden een tijd een manie dat ze die koekjes zo lekker vonden. Moest er van de week nog aan denken, maar kon niet meer op de naam komen 🙂

 3. Marketing is zoooo manipulatief! Het zit in de aard van mensen om kinderen te verwennen, maar de mate waarin dat gebeurt! Je kunt er soms niet omheen vind ik. Bij de bakker een bolletje krijgen, bij een restaurant een cadeautje krijgen. Bij een supermarkt een kleurplaat krijgen, die je weer in moet leveren (en dan meteen nog een paar boodschappen gaat doen.)

  Ik weet nu trouwens wel waarom ik die cars koeken niet meer in de winkel zie 🙂
  Mijn dochters hadden een tijd een manie dat ze die koekjes zo lekker vonden. Moest er van de week nog aan denken, maar kon niet meer op de naam komen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *