|

'Eerst hartig dan zoet!'

Menig ouder zegt het tegen hun kinderen als het gaat om wat er op de boterham gaat:

'Eerst hartig, dan zoet'.

En daarmee wordt dan eigenlijk bedoeld: 'Eerst gezond beleg, en daarna iets dat je lekker vindt.' Want zoet beleg wordt vaak geassocieerd met 'ongezond'. Maar dat is niet terecht!


Waarom eerst hartig, dan zoet onzin is

Hartig beleg bevat vaak veel zout en vet, zoals kaas en vleeswaren. In zo'n geval is een dun laagje jam even gezond of ongezond. Het is dus niet nodig je kind eerst te verplichten een boterham met kaas te eten voor hij of zij een boterham met jam mag. In jam zit weliswaar suiker, maar zoals gezegd, in kaas en vleeswaren zitten vet en zout.

Wat is wel heel gezond op je boterham?

Wil je weten wat je met een gerust hart op je boterham kunt doen? Kies dan voor groente en fruit op het brood. Pindakaas heeft ook een plek gekregen in de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum.

Geldt bij jou thuis de regel: 'Eerst hartig dan zoet?'

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik vind het nog niet meevallen om voor gezonder, alternatief broodbeleg te kiezen. Jij kunt het wel willen, maar als je kind het niet wil.? ga er maar aan staan. mijn dochter trekt al een vies gezicht als er een banaan of avocado op brood wordt gesmeerd. Huttekase ziet er ook niet al te aantrekkelijk uit met die stukjes er in. Als ze eenmaal de chocoladepasta en hagelslag hebben geroken, (ik noem het maar gekscherend snoep-terreur��) is het hek van de dam. Want ik vind het een hele klus om ze daar vanaf te krijgen want ze mogen het van mij niet elke dag op brood, punt. Dus het klinkt allemaal heel romantisch en verantwoord, maar krijg het maar eens voor elkaar bij kinderen.

  2. Ik vind het nog niet meevallen om voor gezonder, alternatief broodbeleg te kiezen. Jij kunt het wel willen, maar als je kind het niet wil.? ga er maar aan staan. mijn dochter trekt al een vies gezicht als er een banaan of avocado op brood wordt gesmeerd. Huttekase ziet er ook niet al te aantrekkelijk uit met die stukjes er in. Als ze eenmaal de chocoladepasta en hagelslag hebben geroken, (ik noem het maar gekscherend snoep-terreur��) is het hek van de dam. Want ik vind het een hele klus om ze daar vanaf te krijgen want ze mogen het van mij niet elke dag op brood, punt. Dus het klinkt allemaal heel romantisch en verantwoord, maar krijg het maar eens voor elkaar bij kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *