Thuisblijfmoeder Yvette (34): haar verhaal over fulltime moederen

thuisblijfmoeder, thuisblijfmoeders, fulltime moederen

Yvette (34) is thuisblijfmoeder. Samen met haar man heeft ze een dochter van 15 maanden. Yvette studeerde MBO secretaresse maar heeft vooral horeca ervaring.

Dit is haar verhaal!

Hoe was de beslissing om fulltime te moederen? 

Dat is eigenlijk geen bewuste beslissing geweest, we zijn er een beetje ingegroeid. Toen ik zwanger werd, had ik geen werk en solliciteren met mijn dikke babybuik, zag ik niet zo zitten. We hebben het dus maar even zo gelaten. Na een tijdje merkte ik bij mezelf dat ik het eigenlijk wel positief voor mijn dochter vond dat ik dagelijks voor haar kon zorgen. Ik heb daarom de tijd gebruikt om me te focussen op mijn blog en te werken aan mijn droom om eigen baas te zijn als VA (Virtueel Assistent).

Heb je advies gevraagd? 

Nee dat heb ik niet gedaan. Ons gezin is een goed geoliede machine en dat was voordat mijn dochter geboren werd eigenlijk ook al zo. Het loopt dus eigenlijk gewoon lekker en we hebben nooit de behoefte gevoeld om advies te vragen aan mensen.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Hetzelfde verhaal eigenlijk, iedereen was zo gewend dat ik iemand was die vooral thuis aan het werk was, dat niemand er ooit raar over heeft gedaan. Althans niet in ons gezicht. Tegenwoordig word ik er eigenlijk alleen maar om geprezen, dat ik fulltime voor haar zorg.


Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Mijn man heeft mij altijd gesteund in alles, daar ben ik hem echt dankbaar voor. Natuurlijk heeft hij wel eens aangekaart of ik geen baan wilde zoeken, maar dat was vooral omdat hij zich voor kon stellen dat ik als vrouw financieel onafhankelijk zou willen zijn. Maar sinds ik af en toe wat opdrachten krijg als zelfstandig ondernemer, hoor ik hem daar niet meer over.

De constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder vindt mijn man prima. Hij vindt het jammer dat hij onze dochter minder ziet, omdat hij overdag werkt. Maar als hij thuis is neemt hij dan ook echt de tijd voor haar en heb ik weer even wat rust.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, wij pakken het huishouden nog steeds hetzelfde aan als toen we nog met z’n tweeën waren. Wel hebben we een aantal routines, zoals dat hij onze dochter naar bed brengt. Verder doen we eigenlijk heel veel samen.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Ja, dit hebben we wel gedaan, maar niet heel uitgebreid. Zelf verdien ik af en toe een beetje bij met mijn blog en opdrachten als virtueel assistent, dat is wel lekker. Ik moet zeggen dat we het verder prima redden op één salaris. We zijn niet rijk, maar we zijn wel heel goed in koopjesjagen en aanbiedingen shoppen. En we kunnen nog steeds leuke dingen doen met het gezin, waar ik dan ook extra van geniet.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Omdat ik af en toe zelf wat geld verdien, vind ik dat tegenwoordig niet zo’n probleem meer. Ik heb me er in het begin wel schuldig over gevoeld, maar mijn man heeft er altijd heel normaal over gedaan.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Zeker! Ik wil erg graag verder komen als virtueel assistent, ik ben daar hard voor aan het knokken. Het past bij mij en ik vind het geweldig om te werken en tegelijk voor mijn dochter te kunnen zorgen. Als ik hier een volledig salaris mee zou kunnen verdienen, ben ik helemaal gelukkig!

Ik wil dit voor 2020 bereiken. Laat ik het zo zeggen, ik gun mijzelf een opstarttijd tot eind 2018 en volgend jaar wil ik een vast maandsalaris hebben bereikt.

Hoe combineer je dit met je gezin? 

Het werk als VA is zeer goed te combineren met een gezin. Ik bepaal zelf hoeveel opdrachtgevers ik aanneem en kan werken wanneer mijn dochter slaapt, speelt of over een tijdje naar de kinderopvang of naar school is.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

De uitdaging is om niet ‘overwerkt’ te raken. De hele dag sta je ‘aan’ en dat hakt er soms meer in dan je door hebt. Ik merk zelf dat ik aan het eind van de dag even tijd voor mezelf nodig heb, omdat ik anders echt gillend gek word.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Thuisblijfmoeder zijn is fijn omdat je veel bij je kind bent, je mist niets en bent overal nauw bij betrokken. Het is fantastisch om haar elke dag te zien ontwikkelen.


Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

Overdag zijn alle dagen zo’n beetje hetzelfde. Om 7 uur staan we op en als mijn dochter dutjes doet overdag, werk ik. Aan het eind van de middag komt mijn man thuis en dan koken en eten we. Meestal gaat hij daarna een stukje met haar wandelen en kan ik even ontspannen.

Op maandagavond werk ik ook. Op dinsdagavond ga ik sporten en op woensdag hebben mijn man en ik date-night en gaan we dus iets leuks doen, wat ook gewoon een film of serie kan zijn. Op donderdag- en vrijdagavond ben ik meestal ook aan het werk achter mijn laptop.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik vind dit zwaar belachelijk. Neem de kinderopvang, die krijg je alleen vergoed als je werkende bent! Waarom is dat?

Ik gun mijn kind ook de omgang met andere kindjes en een fijne omgeving waar ze een paar uur per week lekker kan spelen en weer op een heel andere manier kan ontwikkelen. Helaas, omdat wij één inkomen hebben, zal mijn dochter dit niet mee kunnen maken.

En ik kan je vertellen dat ik als fulltime moeder echt heel goed een paar uur per week rust had kunnen gebruiken het eerste jaar. En nog steeds. 

Nee, ik vind dat thuisblijfmoeders nog steeds niet voor vol worden aangezien en daar kan ik me enorm over opwinden.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Op dinsdagavond sport ik en dan ben ik echt even onder de mensen, aangezien ik een groepssport doe. Dat is altijd heel fijn en gezellig. Verder hebben we erg goed contact met onze buren, daar maak ik vaak een praatje mee en ik heb een leuke Whatsappgroep met mamavriendinnen. Ook heb ik hier en daar wat contacten via mijn blog, die spreek ik ook af en toe.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Het sporten helpt erg mee om op te laden. Maar ook het feit dat, wanneer mijn man thuis is, hij veel zorg overneemt is voor mij echt onmisbaar.

Een veelgehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ontwikkelen is natuurlijk een ontzettend breed begrip. Ik vind dat ik sinds ik moeder ben ontzettend ben ontwikkeld als persoon. Op zakelijk gebied zorg ik zelf voor die ontwikkeling. Ik lees eBooks, ik volg webinars, enzovoort.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik ben al meer dan 10 jaar met bloggen bezig. Maar na al die jaren bloggen over lifestyle onderwerpen (wat eigenlijk een mooie benaming is voor ‘van-alles-wat’), was de rek er nogal uit en was ik niet meer blij met de dingen die ik schreef. Het voelde alsof ik mijn eigen blogidentiteit een beetje was kwijt geraakt.

Toen ik zwanger werd besloot ik te stoppen met de blog die ik zolang had gehad (en de daarbij komende inkomsten) en verder te gaan met een nieuwe blog en een nieuwe niche. Mijn doel was dus vooral om zelf weer gelukkig te worden met wat ik deed en dat is gelukt! Het voelt als thuiskomen.

Daarnaast wil ik andere moeders helpen zich te realiseren dat niets van wat ze voelen ‘raar is. We zitten er allemaal wel eens doorheen, alleen wordt daar nooit over gesproken. Dat probeer ik met mijn blog te veranderen. Openheid!

Hoe zie je de toekomst? 

Ik zie een toekomst waarin ik doe wat ik leuk vind: bloggen, als virtueel assistent leuke positieve ondernemers helpen met hun bedrijf, ebooks uitbrengen, misschien ooit zelfs een echt boek en daarbij thuis kunnen zijn voor mijn dochter en haar de fijne jeugd geven die ze verdient.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *