Gender reveal party's versus Genderneutraal: twee botsende trends?

gender reveal party's kanttekeningen
Bekendmaking van de sekse van de baby door het afschieten van gekleurd poeder

Ik vind het een fascinerend fenomeen: de zogenoemde gender reveal parties.

Op zo'n gender reveal party wordt met veel bombarie en trompetgeschal het geslacht van een toekomstige baby bekend gemaakt. Het gaat om een feestje tijdens de zwangerschap.

Het fenomeen van de gender reveal party is van de VS overgewaaid naar Nederland.

Gender reveal party

Op een gender reveal party wordt bijvoorbeeld een taart aangesneden. De kleur aan de binnenkant van de taart vertelt vervolgens of er een jongetje of een meisje wordt verwacht.

Bron: Captainsmixandmagic

Of er wordt een doos geopend, waar vervolgens roze of blauwe ballonnen uit omhoog zweven.

Het mag duidelijk zijn dat gender reveal parties bol staan van de cliché's en stereotypes wat betreft het geslacht.

Kanttekeningen bij gender reveal parties

Eén van de stereotypes die gender reveal parties versterken, is dat gender bepaald wordt door de anatomie. En iedere transgender zal je kunnen vertellen dat het niet altijd zo werkt. Dat op een echo te zien is dat een baby een vagina heeft, wil niet per definitie zeggen dat het om een meisje gaat.

Een andere kanttekening is dat gender reveal parties toekomstige baby's bij voorbaat al in een hokje stoppen met de bijbehorende verwachtingen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat als de taart onthult dat het om een 'jongen' gaat, mensen in de kraamtijd aankomen met auto-tjes, om zelf ook maar eens een cliché te gebruiken.

Dr. Leena Nahata (Professor bij The Ohio State University College of Medicine in Columbus) verwoordt het als volgt:

'By celebrating this single ‘fact’ several months before an infant’s birth, are we risking committing ourselves and others to a particular vision and a set of stereotypes that are actually potentially harmful?'

De andere kant: genderneutraal

De trend van de gender reveal party staat haaks op de trend dat zoveel mogelijk zaken genderneutraal moeten zijn. Denk aan genderneutrale toiletten. Of aan de nieuwe begroeting in treinen: 'Beste reizigers' in plaats van 'Dames en heren'.  En in Zweden hebben ze zelfs een heus genderneutraal woord 'hen' om 'hij' en 'zij' te vervangen.

Alternatieven voor een gender reveal party

De gedachte achter een gender reveal party is in de regel positief. De blije toekomstige ouders willen hun goede nieuws graag delen met anderen. Heel begrijpelijk.

Maar je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een taart die van binnen een regenboog is, in plaats van het obligate roze of blauw : )

En bij wijze van versiering unisex babykleding ophangen.

Blauw drinken op gender reveal

Veel mensen onthullen dus de gender van de ongeboren baby door de kleur te laten zien. Door een taart aan te snijden die dan blauw is van binnen.
Maar het kan ook met drankjes. Een veelgestelde vraag is dan ook: 'Waar vind je blauw drinken?' 

Bestaat er zoiets als blauwe ranja voor blauw drinken?

De meest gegeven tip is simpelweg natuurlijke blauwe kleurstof kopen en die mengen met water, seven-up, Chrystal Clear of spa rood.
Als alcohol geen probleem is kun je denken aan Blue Caracao. De sportdrank Aquarius Blue is ook blauwvan kleur.

Conclusie

Anno 2018 zijn er twee trends die haaks op elkaar staan: de trend van de gender reveal party, en de genderneutraal trend die stelt dat je mensen niet moet definiëren aan de hand van hun geslacht.

Op z'n best is een gender reveal party een feestje omdat je blij bent met je toekomstige baby. Op z'n slechts is het een keurslijf van verwachtingen en stereotypes waarin baby's al voor hun geboorte worden geperst.

Wat vind jij van gender reveal parties?

Lees ook: Genderneutraal speelgoed en Kinderfeestje thuis.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Wij hebben het simpelweg nooit kunnen doen zo een party.. Vaker mensen uitgenodigd voor babyshowers die we organiseerde maar niemand kwam.. Lang leven familie en schoonfamilie :p

  Vind de genderreveal altijd wel leuk! Een leuke manier om ouder of familie te verrassen met het geslacht van de kleine die komt 🙂

 2. Wij hebben het simpelweg nooit kunnen doen zo een party.. Vaker mensen uitgenodigd voor babyshowers die we organiseerde maar niemand kwam.. Lang leven familie en schoonfamilie :p

  Vind de genderreveal altijd wel leuk! Een leuke manier om ouder of familie te verrassen met het geslacht van de kleine die komt 🙂

 3. Ik vind het allemaal overdreven eerlijk gezegd. De gender reveal party's en het gedoe rondom genderneutraliteit.

  En wat betreft onze kinderen. Wij wisten pas of het een zoon of dochter was toen onze schatten geboren waren.

 4. Ik vind het allemaal overdreven eerlijk gezegd. De gender reveal party's en het gedoe rondom genderneutraliteit.

  En wat betreft onze kinderen. Wij wisten pas of het een zoon of dochter was toen onze schatten geboren waren.

 5. Dat soort babyshowers en gender reveal party's is echt zooooo niks voor mij. Dat zoetsappige cliche waar alleen maar heel veel geld aan wordt uitgegeven ... maar je hebt een punt. Het botst inderdaad wel met de dingen die nu spelen.

 6. Dat soort babyshowers en gender reveal party's is echt zooooo niks voor mij. Dat zoetsappige cliche waar alleen maar heel veel geld aan wordt uitgegeven ... maar je hebt een punt. Het botst inderdaad wel met de dingen die nu spelen.

 7. Ik denk niet dat het feit dat je een genderreveal party houdt ook automatisch berekend dat je een kind dan niet meer genderneutraal op kunt voeden. Die twee dingen ztaan in mijn ogen los van elkaar. Heb zelf nooit een revealparty gedaan overigens. Wij vertelden het gewoon nadat we het zelf wisten:)

 8. Ik denk niet dat het feit dat je een genderreveal party houdt ook automatisch berekend dat je een kind dan niet meer genderneutraal op kunt voeden. Die twee dingen ztaan in mijn ogen los van elkaar. Heb zelf nooit een revealparty gedaan overigens. Wij vertelden het gewoon nadat we het zelf wisten:)

 9. ik snap je artikel, maar ik ben het er toch niet helemaal mee eens. Ik denk dat het een leuke manier is om aan de familie te laten weten welke kleur kleding/cadeaus ze kunnen kopen. Als uiteindelijk blijkt dat jouw kind wanneer het wat ouder is toch liever een meisje of jongetje wilt zijn, dan kun je hier als ouder er op dat moment mee dealen. Ik vind juist het hele geneder neutrale gedoe helemaal niks. Ik vind het overdreven dat we nu met z'n alleen gender neutraal moeten gaan zijn omdat er een aantal kinderen zijn dit zo ervaren.

 10. ik snap je artikel, maar ik ben het er toch niet helemaal mee eens. Ik denk dat het een leuke manier is om aan de familie te laten weten welke kleur kleding/cadeaus ze kunnen kopen. Als uiteindelijk blijkt dat jouw kind wanneer het wat ouder is toch liever een meisje of jongetje wilt zijn, dan kun je hier als ouder er op dat moment mee dealen. Ik vind juist het hele geneder neutrale gedoe helemaal niks. Ik vind het overdreven dat we nu met z'n alleen gender neutraal moeten gaan zijn omdat er een aantal kinderen zijn dit zo ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *