Thuisblijfmoeder Marije (34)

thuisblijfmoeder Marije

Marije (34) heeft samen met haar man Mila een zoon Fons. Hij werd geboren op 30 juni 2016, vijf weken te vroeg.

Marije deed verschillende opleidingen waaronder doktersassistente en journalistiek. Maar na de geboorte van Fons werd ze thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal!

Hoe was de keuze voor fulltime moederen? 

Voor mij was het een makkelijke beslissing om fulltime te moederen.

Ik wil graag thuisblijfmoeder zijn omdat ik niks wil missen van mijn kind. Ik wil alles meemaken en op een stressvrije manier opvoeden. 

Een baan combineren met het opvoeden van mijn kind lijkt me ontzettend stressvol en ik weet niet of ik dat wel aan zou kunnen.

Hoe reageert je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Mijn familie moest er wel even aan wennen, maar inmiddels vinden ze het alleen maar fijn voor ons. Mijn vrienden reageerden namen het voor kennisgeving aan zonder een oordeel te vellen of een mening te geven.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

We hebben het uitgebreid besproken. Mijn man vindt het heerlijk om te werken. Hij ziet zijn werk als hobby en is er graag mee bezig. Ik denk dat dat een groot voordeel is, want het is voor hem geen opgave om te werken. Verder vindt hij het heel fijn dat ik thuis ben met onze zoon. Hij is zelfstandige en werkt thuis en op deze manier krijgen we allebei heel veel mee van zijn ontwikkeling.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, we hebben geen officiële nieuwe taakverdeling gemaakt. Wel zie ik het zelf meer als taak om het huishouden draaiende te houden. Ik doe vaker boodschappen, maak vaker schoon, doe vaker de was en kook ook vaker nu ik officieel thuisblijfmoeder ben. Mijn man doet nog wel dingetjes in huis, maar wel minder. Voor hem is dit volgens mij ook fijn, want hij hoeft zich naast zijn meer dan fulltime baan niet meer druk te maken om het huishouden. Behalve als ik hem vraag iets te doen.


Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? We hebben al jaren een gezamenlijk huishouden en hij is altijd de hoofdkostwinner geweest, dus er zal niet veel veranderen behalve het wegvallen van mijn salaris. Maar we hebben van tevoren wel berekend of ik überhaupt kon stoppen met werken. 


Zuiniger boodschappen doen

Het is natuurlijk nogal een financiële aderlating en het moet wel uit kunnen. Gelukkig kunnen we prima leven van één salaris. Ik ga gewoon nóg meer op aanbiedingen letten en vaker boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt. 

Ik verdien bij met mijn tekstbureau en MrsMama

Daarnaast heb ik al een aantal jaren een tekstbureau en mijn blog MrsMama.nl. Hiermee verdien ik ook wat geld en dat ga ik nu ik geen ander werk meer heb wel proberen uit te bouwen tot een volwaardig bedrijf. Een leuke uitdaging waar ik erg veel zin in heb.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk wordt van je partner? 

Ik vind dat helemaal niet erg. Het voelt voor mij heel natuurlijk om thuisblijfmoeder te zijn en ik neem alles wat daarbij komt kijken voor lief.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Die vraag stellen meer mensen me. ‘Ach, als hij naar school gaat kan je weer gaan werken’, zegt men dan. Maar ik weet niet of ik dat wel ga doen.

Omdat ik ook een naar school gaand kind wil kunnen begeleiden en ondersteunen. 

Zelf had ik een moeder die thuis was en dat heb ik als zeer positief ervaren. Als ik weer zou gaan werken als Fons naar school gaat dan ben ik alsnog niet thuis als hij uit school komt. Of ik moet tijdens schooltijden kunnen werken natuurlijk, maar dat soort werkdagen zijn nog maar weinig te vinden tegenwoordig.


Wat word je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Ik denk dat ik het sociale van een baan wel zal missen. Beetje koffie drinken met collega’s, wandelingen maken tijdens de lunch. Ouwehoeren op vrijdagmiddag. Dat soort dingen.

Carrière maken vond ik, sinds mijn depressie niet meer belangrijk. 

Daarom had ik geen heel uitdagende baan. De baan zelf zal ik dus niet gaan missen, maar wel het sociale van het hebben van werk.


Wat is het leukst aan fulltime moederen denk je? 

Mijn zoon zien opgroeien en niks hoeven missen. Samen met hem de wereld ontdekken, heerlijk lijkt het me.

Hoe verwacht je dat je weken er uit zullen zien? 

Ik verwacht niet te kunnen relaxen als thuisblijfmoeder. Ik kan de vrouwen die zeggen uit te rusten als ze op hun werk zijn heel goed begrijpen. De hele dag zorgen voor een kindje is namelijk niet altijd even makkelijk. Doodmoe ben ik soms, maar dat hoort er allemaal bij. Ik ga elke dag een lekker stuk wandelen met Fons, dat is de enige constante in onze week. Verder zien we wel hoe het allemaal loopt.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik vind het heel goed dat de overheid hierop hamert en voel me niet aangesproken. Tot nu toe heb ik altijd gewerkt, en nu is het voor mij tijd om voor mijn kind te kiezen.


Hoe ga je voorzien je in sociale contacten? 

De vrouwen om mij heen zijn ook minstens één dag per week thuis, dus kopjes koffie zullen er wel gedronken worden. Daarnaast wil ik als Fons eenmaal naar school gaat wel in het bestuur, of me opwerpen als voorlees-, luizen- of overblijfmoeder.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Ik doe weinig buitenshuis voor mezelf. Wandelen met Fons zorgt er voor dat ik én mijn hoofd leeg kan maken én wat aan mijn conditie kan werken. Daarnaast ben ik in de uurtjes dat Fons slaapt bezig met mijn blog en tekstbureau en daar haal ik ook veel energie uit. Dat ik veel thuis ben vind ik helemaal niet erg. Sterker nog, laat mij maar lekker in en om het huis rommelen, ik vermaak me dan het beste.


Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe zie jij dit? 

Dat ik thuisblijfmoeder ben wil niet zeggen dat ik stil sta. Ik durf zelfs te zeggen dat ik juist vooruit ga. Er gaat een hele nieuwe wereld voor me open waarin ik veel dingen moet leren en tegen problemen aanloop. Ik ga veel efficiënter met mijn tijd om dan toen ik nog werkte. Ik was claimbehandelaar bij een verzekeraar en daar waren niet veel doorgroeimogelijkheden.

Als moeder zie ik een eindeloze hoeveelheid dingen waarin ik me nog kan ontwikkelen. 


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik ben in 2011 een beautyblog begonnen omdat ik het leuk vond om over echte vrouwendingen te schrijven. In schrijven kon en kan ik mijn ei kwijt en begin dit jaar ben ik begonnen met mijn mamablog MrsMama.nl.

Ik vind het heerlijk om over mijn leven met mijn man en zoon te schrijven en deel graag mijn mening over producten voor moeder en baby. Daarnaast stel ik ook heel veel vragen en die interactie met mijn lezers geeft me ontzettend veel energie en inspiratie.

Hoe zie je de toekomst? 

De toekomst zie ik rooskleurig in. Tot vorig jaar had ik nooit gedacht ooit moeder te worden (de moederwens was er simpelweg niet). Nu ik eenmaal moeder ben voel ik me beter dan ooit. Het is heerlijk om zo’n klein mensje zo snel te zien ontwikkelen en ik kijk er enorm naar uit om hem voor hele lange tijd bij te staan.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *