|

Thuisblijfmoeder tegen wil en dank

'De overtuigingen kwamen na de feiten,' vertelt Moira (38).

Thuisblijfmoeder tegen wil en dank

Moira werd namelijk noodgedwongen thuisblijfmoeder door haar gezondheid. Na verschillende psychoses werd ze afgekeurd, en nog steeds raakt ze snel overprikkeld en oververmoeid. Mede hierdoor kon Moira haar opleidingen in de journalistiek en sociologie niet afmaken.

De eerste jaren thuis als thuisblijfmoeder deed Moira pogingen om weer buitenshuis te gaan werken of een studie op te pakken. Maar uiteindelijk moest ze zich erbij neerleggen dat het gezinsleven al een fulltime uitdaging voor haar was. Door een strak ritme te hanteren, waarin reinheid rust en regelmaat centraal staan, krabbelde ze op. Maar ze wordt nooit meer helemaal beter.

Fulltime moederen: de ontdekking van een mooie taak

Aanvankelijk leed ze onder deze situatie, maar nu vindt ze de voordelen thuisblijfmoeder opwegen tegen wat ze verloor. Door te bloggen over haar situatie en blogs te lezen over fulltime moederen leerde ze de waarde van haar werk thuis te zien. ‘De overtuigingen kwamen na de feiten.' Nu ziet Moira zorg, opvoeding en het huishouden als een mooie taak. Bovendien interesseert ze zich erg voor 'groen leven' en maakt zoveel mogelijk dingen zelf. Zo bespaart ze geld, en vermijdt ze toevoegingen in het eten.

Thuisblijfmoeder: minder makkelijk dan het lijkt

Die eerste jaren liep ze er regelmatig tegenaan dat ze vanuit huis weinig had meegekregen op huishoudelijk gebied. Haar moeder werkte fulltime buitenshuis, en besteedde alle huishoudelijke taken uit, tot aan het strijkgoed toe. Wellicht hierdoor vonden Moira's ouders het verschrikkelijk dat hun dochter 'huisvrouw' werd. Ze hadden dat liever anders gezien. Gelukkig kan Moira terugvallen op haar schoonfamilie, die haar steunen met raad en daad.

Moira: 'Nog steeds moet ik mijn schoonmoeder wel eens bellen om raad over koken of huishouden! Het is toch minder makkelijk om een goede huisvrouw te zijn, dan mensen denken.'

Het leven als Thuisblijfmoeder

Sinds Moira's man in ploegendienst werkt, 'deint' ze mee op het ritme van haar mannen. Doordat zij als thuisblijfmoeder altijd thuis is, kan haar man op zijn werk heel flexibel zijn. Ze zijn onafhankelijk van opvang of haar werktijden. Prettige bijkomstigheid vindt Moira dat haar kind zo een veilige thuishaven heeft.

'Ik zorg voor boodschappen, eten en de was. En als ik puf en tijd heb, poets ik het huis en ruim ik op. Ik breng en haal Junior naar een van zijn vele verenigingen en ook Senior kan zich ontspannen thuis of met zijn vele hobbies buiten de deur. Hij hoeft weinig te doen in het huishouden, tenzij ik een hele slechte dag heb. Doordat Senior regelmatig halve dagen thuis is, krijgt ons kind veel tijd en aandacht van ons beiden. Bij andere gezinnen zie ik vaak veel stress en hectiek. Daar kan ik niet tegen. Ik plan alles zo goed mogelijk, en plooi mijn rustmomenten naar mijn gezin. Vooral de rust en de tijd samen zie ik als een groot goed tegenwoordig.'

Fulltime moederen: financiën

De bezuinigingen zijn aan niemands deur voorbij gegaan, en ook Moira is er dit jaar door de regeringsmaatregelen flink op achteruitgegaan. Als chronisch zieke zit ze in de hoek waar de klappen vallen, aldus Moira. Regelmatig kampt het gezin met krappe tijden, en dan worstelt Moira er weer mee dat ze als thuisblijfmoeder geen geld in het laadje kan brengen. Samen doen Moira en haar man hun best het hoofd boven water te houden. Dat doen ze door prioriteiten te stellen en veel te praten.

Jet Bussemakers oproep aan vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn, vindt Moira typisch PvdA. 'Ik vind dat Jet zich niet heeft te bemoeien met het privé-leven van mensen. Typisch voor een PvdA-ster.'

Moira's toekomst

Over de toekomst is Moira dubbel. Enerzijds vindt ze heerlijk om zelf te zorgen voor huis, haard en kind. Ze noemt zichzelf een echte mama-tijger, en geeft haar kind niet graag uit handen. Anderzijds geeft ze aan dat, mocht er ooit een wondermiddel komen waardoor ze  beter wordt, ze meteen een baan zou zoeken. In dat geval zou haar man gráág huisman worden.

Over drie jaar gaat hun kind naar de middelbare school, en hoopt ze meer tijd te krijgen voor sporten en hobby's. Ook voor vrijwilligerswerk staat Moira open.

Ook al heeft ze er niet bewust voor gekozen, toch heeft Moira respect gekregen voor het werk van een Thuisblijfmoeder/huisvouw.

'Ik vind mijn taak leuk, spannend en uitdagend genoeg om toch heel erg gelukkig en tevreden te zijn met mijn leventje ondanks mijn beperkingen!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Mooi interview, en heel herkenbaar dat 'niet bewust, maar toch...'. Nadat ik vorig jaar overspannen werd en met mijn studie moest stoppen, ziet het er naar uit dat ik ook thuis moet blijven; al doe ik mijn best werk te vinden, ik weet eigenlijk ook niet of ik dat aan kan. Ik moet me er echt nog overheen zetten dat ik financiëel niets inbreng, en doe mijn best wat binnen te krijgen met dingen waar ik wél energie van krijg.

  2. Mooi interview, en heel herkenbaar dat 'niet bewust, maar toch...'. Nadat ik vorig jaar overspannen werd en met mijn studie moest stoppen, ziet het er naar uit dat ik ook thuis moet blijven; al doe ik mijn best werk te vinden, ik weet eigenlijk ook niet of ik dat aan kan. Ik moet me er echt nog overheen zetten dat ik financiëel niets inbreng, en doe mijn best wat binnen te krijgen met dingen waar ik wél energie van krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *