Heb je als thuisblijfmoeder of huisman een auto nodig?

auto thuisblijfmoeder

Om rond te kunnen komen van één inkomen moet je soms dingen inleveren. Bijvoorbeeld reisjes  naar het buitenland, of regelmatig samen uit eten.

Maar is een auto ook iets om op te bezuinigen?

Met andere woorden: heb je als thuisblijfmoeder of huisman een eigen auto nodig? Is één auto voor een kostwinnersgezin genoeg?

Het antwoord luidt zoals zo vaak in het leven: 'Dat hangt ervan af.'

Wat zijn de voordelen van maar 1 auto?

De voordelen van maar één auto zijn duidelijk. Je bespaart flink. Volgens berekeningen van het Nibud* kost een auto in de 'mini klasse' gemiddeld 277,- per maand. Met maar één auto bespaar je onder andere op een autoverzekering, wegenbelasting, benzinekosten, APK en onderhoud.

Maar hoewel één auto financieel voordelig kan zijn, is het een belangrijke vraag of het praktisch gezien ook voordelig is.

Want een auto biedt flexibiliteit, ruimte en de mogelijkheid om meerdere mensen tegelijkertijd te vervoeren. En nu, in deze tijden van corona, is de auto voor veel mensen nog belangrijker geworden.

Heb je als thuisblijfmoeder/huisman een auto nodig?

1. Je woonplek: hoe is het openbaar vervoer?

De belangrijkste factor die bepaalt of je als thuisblijfmoeder een auto nodig hebt is je woonplek. Als je huis in een stad of dorp staat met uitstekend openbaar vervoer, kun je als thuisblijfmoeder eventueel zonder auto. Niet voor niets is de term Bakfietsmoeder ontstaan, een term voor vrouwen die hun kinderen overal naartoe brengen met behulp van een bakfiets. Al dan niet met een elektrische motor.

Hieronder een foto die de Amerikaanse Brian maakte tijdens een bezoek aan Amsterdam. Hij was vol verwondering over fietsende Nederlanders, en fotografeerde ook deze Nederlandse bakfietsmoeder. En dan heeft deze moeder ook nog 'slechts' 1 kind in de bakfiets, en geen enkele achterop!

thuisblijfmoeder

2. De werkplek en tijden van de kostwinner

Een andere belangrijke factor zijn de werktijden van je partner. Zijn die flexibel? Dan kun je wellicht afstemmen dat jij soms de auto meeneemt. Bijvoorbeeld voor een kinderfeestje, zwemlessen, sportclubjes etc. Maar vertrekt de kostwinner 's ochtends vroeg mét de auto en komt die pas na zessen weer thuis, dan kan een eigen auto handig zijn.

3. Je conditie

Een leven zonder auto vraagt in de regel een goede lichamelijke conditie. Zelfs met een hulpmotor, is zo'n bakfiets met een boel kinderen erin best flink trappen. Maar ook met meerdere kinderen en een kinderwagen het openbaar vervoer zien in te komen, kan best even een uitdaging zijn. En wie kent niet het probleem van de buschauffeur die alvast optrekt terwijl jij nog niet op je plek zit?

4. De agenda van jou en je kinderen

Hoe druk is de agenda van je kinderen? Moeten ze bijvoorbeeld vaak naar allerlei activiteiten toe? Als ze daar zelfstandig naartoe kunnen, is het makkelijker op te lossen. Maar als ze gebracht moeten worden, kan een auto handig en snel zijn.

En hoe zit het met jouw eigen agenda? Grote kans dat je verantwoordelijk bent voor de boodschappen. Is het mogelijk deze op de fiets te doen? Of in het weekend als de auto beschikbaar is? Of zou het toch wel handig zijn om door de week een auto ter beschikking te hebben om de boodschappen mee te doen?

Wij hebben maar één auto

Mijn man en ik hebben maar één auto. We wonen op het platteland, dus van het openbaar vervoer moeten we het niet hebben! Toen de kinderen nog kleiner waren, woonden we aan de rand van een stad, maar het openbaar vervoer was er slecht.

De reden dat we het toch konden redden met één auto is dat mijn man met de trein naar zijn werk ging. Daardoor bleef onze auto beschikbaar voor mij en de kinderen! Als mijn man de auto had meegenomen naar zijn werk, dan was het een stuk ingewikkelder geworden. Vermoedelijk hadden we dan toch een kleine auto erbij nodig gehad. Al was het maar vanwege alle zwemlessen.

Een tussenoplossing: kleinere auto, goedkopere autoverzekering etc.

Je kunt ook kiezen voor een tussenoplossing: wel twee auto's, maar één ervan inruilen voor een kleiner model zodat je bezuinigt op je autoverzekering en andere bijkomende kosten. Het loont bovendien om te kijken welke autoverzekering het best past bij jullie en welke het voordeligst is.


Tot slot

Een auto betekent bewegingsvrijheid en ruimte voor kinderen en boodschappen. Afhankelijk van je woonplek kan een auto als thuisblijfmoeder of huisman onontbeerlijk zijn.

Maar als alle voorzieningen in de buurt zijn, en je hebt een goed netwerk, dan kun je het wellicht ook redden met het openbaar vervoer of een goede bakfiets.

Leestips

Besparen met een deelauto en Gevonden geld Annemarie van Gaal.

Bespaar met de Scoupy app!

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie 1 of 2 auto's? En hoe bevalt dat?


*Je vindt de berekeningen van het Nibud hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *