|

Een sollicitatie gesprek met een oppas: Hoe doe je dat?

oppas thuisblijfmoeder

Als thuisblijfmoeder ben je vaak 24/7 bezig met je kinderen.

'Op mijn werk rust ik uit.'

Daarom is het van essentieel belang om tijd voor jezelf in te plannen. Niet voor niets zeggen veel moeders met een baan dat het op hun werk zo heerlijk rustig is. Ze kunnen er in hun eentje naar de wc, en in alle rust een kopje koffie leegdrinken. Zonder dat ze tussendoor een luier moeten verschonen of een ruzie beslechten.

Tijd voor jezelf is essentieel als thuisblijfmoeder

Je kunt het vergelijken met het bekende voorbeeld van het zuurstofmasker in een vliegtuig. Je moet het eerst op je eigen gezicht zetten, om je kind te kunnen helpen.


Tijd voor jezelf is je zuurstofmasker als thuisblijfmoeder.

Je kunt afspraken maken met je partner, maar je kunt er ook voor kiezen om een oppas in te huren, zodat je zo nu en dan even een 'break' krijgt.

Annemarie Westerhuis schreef een artikel over het voeren van een sollicitatiegesprek met een potentiële oppas.


Een sollicitatiegesprek met een oppas: Hoe doe je dat?

Het kan spannend zijn om voor het eerst een oppas aan te nemen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kinderen. Zelfs al is het maar voor een paar uurtjes. Maar hoe kom je er tijdens een gesprek achter of je een super nanny aan de haak hebt geslagen? Je wilt vriendelijk overkomen, maar ook kritische vragen stellen. Hoe doe je dat? Oudermatch.nl helpt je op weg met tips!


Een ervaren oppas 

Het is fijn als een potentiële kandidaat ervaring heeft met oppassen. Je wilt liever niet dat je kleintjes proefkonijnen zijn. Vraag daarom op voorhand een CV.

Observeren 

Nodig haar uit voor een gesprek als de kinderen nog wakker zijn. Zo kun je observeren hoe ze op haar reageren. Uiteindelijk is de klik tussen oppas en kind het belangrijkste.

Belangrijke basis informatie 

Begin met te vragen naar werkervaring. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe lang ze al oppast en met welke leeftijden ze heeft gewerkt. Kan ze bijvoorbeeld een luier verschonen of een flesje klaarmaken?

Drijfveren 

Het is van belang om te weten waarom ze graag oppast. Gaat het haar alleen om het geld of vindt ze het leuk om met kinderen te werken? Laat haar zoveel mogelijk vertellen door kritische vragen te stellen, zoals:

  • Waarom ben je graag een oppas? 
  • Waarom ben je opzoek naar een nieuwe baan? 
  • Wat vind je het leukste aan oppaswerk
  • Kun je het ideale oppas gezin beschrijven? 
  • Wat vind je het minst leuk aan het oppassen? 

De kinderen 

Een oppas spendeert tijd met je kinderen. Het is daarom prettig om op één lijn te zitten wat betreft de opvoeding. Natuurlijk wil je dat ze lief is voor je kindjes, maar daarnaast zal ze hen ook terecht moeten wijzen als ze stout zijn. Om haar visie hierover te ontdekken, kun je de volgende vragen stellen:

De activiteiten 

Bespreek van tevoren welke activiteiten ze met je kinderen kan en wil doen.


Het rooster 

Na het gesprek ben je ervan overtuigd dat ze een super nanny is. Je zal dan de werktijden willen bespreken. Blijkt dat ze alleen in de avond kan werken, terwijl je haar juist doordeweeks nodig had. Om deze teleurstelling te voorkomen vraag je op voorhand wanneer ze precies beschikbaar is.


Het salaris 

Het loon van oppassers kan verschillen. Dit is afhankelijk van leeftijd, ervaring en welk dagdeel er gewerkt wordt. Vraag ouders in de buurt wat ze hun oppas betalen. Als je een student wilt aannemen kijk dan ook eens op de website van de overheid. Hier kun je het minimumloon berekenen.

Referenties 

Vraag tijdens het gesprek om referenties. Zo kan je van een ervaringsdeskundige horen hoe ze omgaat met de kleintjes. Er is niks zo geruststellend als een andere moeder enthousiast is.

Een goed voorbereid sollicitatiegesprek geeft een helder beeld over een persoon. Natuurlijk moet het in de praktijk nog wel bewezen worden. Geef haar daarom een proeftijd. Zo kunnen jullie rustig aan elkaar wennen en zien of er echt een klik is.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *