Thuisblijfmoeder tegen wil en dank: het verhaal van Ioni

thuisblijfmoeder

Het was Ioni's horroscenario: zo'n moeder worden die thuis op de kinderen wacht met thee en koekjes.

Maar doordat ze na haar studie Maatschappelijk werk en dienstverlening geen baan kon vinden, is dit horrorbeeld waarheid geworden.

Ioni (30) is thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Ik noem mezelf vaak 'ongewenst thuisblijfmoeder'. Moeder wórden wilde ik graag. Als kind had ik daar al een beeld van. Mijn plan was: eerst een baan, buffer opbouwen en dan parttime gaan werken. Maar zover is het nooit gekomen doordat ik na mijn studie geen baan kon vinden. Na mijn studie deed ik vrijwilligerswerk en werkte ik in de thuiszorg. In Oktober 2014 ben ik bevallen van Eon.

Het is dus geen beslissing geweest maar meer zo gelopen.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Er is nooit echt op in gegaan door mijn omgeving. Soms wordt er gevraagd of ik nog ga solliciteren, maar sinds ik mijn eigen bedrijf opgericht heb en dat combineer met het thuismoederen, zijn die vragen verdwenen.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Stefan had me graag een baan gegund, maar hij vindt het ook fijn dat ik volledig beschikbaar ben voor Eon. Omdat het geen bewuste beslissing is geweest om thuis te blijven, is er ook geen beslissingsproces geweest.

Hij heeft geen problemen met de constructie kostwinner-thuisblijfmoeder. Al zou hij het wel fijn vinden als er een extra bron van inkomsten komt.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

We hebben even moeten zoeken naar een nieuwe balans. Het huishouden wordt grotendeels door mij gedaan, maar als Stefan thuis is pakt hij de zorg van Eon over. In het begin was dat moeilijk. Hij kwam moe thuis van zijn werk, en had moeite om te accepteren dat er nog meer te doen was.

Maar nu hebben we een fijne verdeling gevonden waarin hij ’s ochtends op staat met Eon, en in de avond huishoudelijke taken op zich neemt.

Hoe regelen jullie het financieel?

Soms maken we een berekening wanneer ik een sollicitatiebrief gestuurd heb. Hoeveel houden we over als we Eon naar de dagopvang moeten brengen? Willen we dat wel voor de uren van de baan waarop ik gesolliciteerd heb? We komen nu redelijk goed rond, vooral doordat we een lieve luiersponsor hebben en ik nog steeds borstvoeding geef. Of we het gered hadden met kunstvoeding, dat weet ik niet.

In april ben ik een eigen bedrijf, iooon, begonnen en bezig met de ontwikkeling van een tweetal apps. Samen met mijn blog probeer ik daar extra inkomsten mee te genereren. Het is vooralsnog niet veel maar ieder beetje is mooi meegenomen.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Ik vind dat vooral moeilijk wanneer ik voor mezelf kleding nodig heb. Ik merk dat ik die aankopen uitstel tot ik voldoende geld heb. Ik hou er niet van om mijn hand op te houden of er naar te vragen. Ook al zou ik het zo krijgen.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ik denk uiteindelijk wel weer deel te gaan nemen. Door de eigen onderneming met mijn apps, maar ook als inhuurkracht voor administratie.

Ik vind werken leuk, en ik vind het heerlijk om mezelf nuttig te voelen. Zelfs toen ik ver onder mijn niveau schoonmaakte bij ouderen en minder validen kon ik daar voldoening uit halen. Ik wil mijn hoofd graag inzetten.

Wegens teleurstellingen durf ik geen termijn meer te noemen. Toen ik 4 jaar geleden afstudeerde dacht ik binnen een jaar wel werk te hebben. Dat heeft me best teleurgesteld en aan mezelf doen twijfelen dus voorlopig richt ik me niet op termijnen en geniet ik van het nu.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Het gebrek aan sociale contacten, en mensen om mee te sparren bij twijfels.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Het contact dat je opbouwt met je kind, en het er onvoorwaardelijk kunnen zijn. Bewust bezig zijn met de opvoeding, en volledig jouw eigen lijn daar in kunnen trekken.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

  • Op maandag heb ik wasdag, en probeer ik zoveel mogelijk van de was weg te werken. 
  • Op dinsdag ga ik meestal wandelen als het weer het toelaat, en werk ik terwijl Eon slaapt. 
  • Op woensdag neem ik de strijk en kind mee naar mijn ouders. Daar kan Eon in de box spelen of slapen terwijl ik de strijk weg werk met het fijne strijkijzer van mijn moeder. In de middag werk ik dan, terwijl mijn moeder of vader met Eon spelen. 
  • Op donderdag heb ik geen vaste invulling voor de dag. Soms naar het consultatiebureau om te wegen. Soms boodschappen. Soms werken. 
  • Vrijdag is mijn schoonmaakdag. In de ochtend doe ik de voorbereidingen en rond het middaguur wordt Eon opgehaald door mijn ouders. Tot 4 uur ga ik dan als een malle door het huis met de heftige schoonmaakproducten. 
  • Zaterdag en zondag is Stefan thuis. Met zijn drieën doen we boodschappen en gaan we wat leuks doen. Of we vertrekken naar de andere kant van Nederland om bij mijn schoonouders op bezoek te gaan. 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik vind dat pure emancipatie gericht hoort te zijn op de keuzemogelijkheid voor vrouwen om wel of niet te werken. Daar hoort voor mijn gevoel bij dat de overheid arbeidsparticipatie mogelijk maakt. En dat mist een beetje met de ontzettend dure kinderopvang.

Dus wat de overheid wil, en wat de overheid biedt, loopt spaak. 

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Dit vind ik erg moeilijk. Gelukkig ben ik altijd erg actief geweest op social media en heb ik een leuk online clubje van moeders en vriendinnen om me heen verzameld. Ik heb me in januari voorgenomen om zoveel mogelijk af te spreken met online vriendinnen en ik heb dit jaar al veel mede-moeders en andere online contacten ontmoet. Superleuk vind ik dat. Op deze manier probeer ik toch mijn wereld groot te houden en Eon in contact te brengen met andere kindjes.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Mijn oplaadmomenten zijn de momenten dat mijn ouders even babysitten. Ik hou er niet van om mijn kind uit logeren te laten gaan, dus dat doen we ook niet. Andere ontspanning zit in het bloggen en wandelen.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Voor mijn gevoel sta ik daar wel een beetje in stil. Doordat ik weinig contact heb met mensen die als collega fungeren, heb ik ook weinig uitdaging en weinig contact met andere denkwijzen. Op het vlak van opvoeding zuig ik wel informatie op en praat ik met andere ouders. Toch heb ik niet het gevoel dat ik echt achter blijf omdat ik wel moeite doe om van ontwikkelingen op de hoogte te blijven.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik ben in 2009 mijn blog begonnen, toen ik nog lang niet met kinderen bezig was. Ik begon als beautyblogger en ik heb geen idee meer waarom. Ik vond het leuk om te typen. Langzaam is mijn blog een persoonlijk blog geworden en nu ik moeder ben, automatisch een mama-blog. Want ja ik schrijf over mezelf en wat ik doe, en ik ben nu vooral met mijn kind bezig.

Hoe zie je de toekomst? 

Ik zie mijn toekomst als moeder die veel vanuit huis werkt, maar die ook klussen buiten de deur zal hebben. Mijn horrorbeeld van vroeger, een moeder die altijd thuis zou zijn als de kinderen thuis komen, zal werkelijkheid worden.

Toch hoop ik mijn kinderen straks de vrijheid te kunnen bieden die ik als kind met een werkende moeder ook had.

Mijn beeld over thuisblijfmoeders is wel veranderd in de loop van de tijd. Zoals ik net typte, het was mijn horrorbeeld, een moeder die thuis klaar zit met thee en koekjes. Ik heb zelf genoten van de vrijheid die ik had door mijn parttime werkende moeder. Toch merk ik dat thuis moederen meer is dan wachten op je kinderen, en dat de meesten veel hobby’s en bezigheden hebben.

De eerste 3 maanden van Eons leven werd ik gek. Veel borstvoeding, veel overrompelend bezoek, ontdekken met het verzorgen van een kindje. Ik raakte mezelf een beetje kwijt. Nu Eon 7 maanden oud is denk ik dat ik mijn slag als thuisblijfmoeder wel kan vinden.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *