Mijn verhaal: Corina

Corina (30) werkte als kassière bij de Hema, maar moest daar vanwege haar borderline persoonlijkheidsstoornis mee stoppen. Ze werd huisvrouw, en toen ze samen met haar vriend haar zoon Oscar kreeg, promoveerde ze naar eigen zeggen tot Thuisblijfmoeder!

Corina over haar borderline

Voor Corina betekent borderline dat ze erg gevoelig is voor prikkels van buitenaf, en dat die haar hinderen in haar dagelijkse doen en laten. De officiële diagnose kreeg ze op haar vijfentwintigste. Corina: 'Borderline wordt meestal pas op latere leeftijd vastgesteld omdat veel kenmerken ook door de puberteit kunnen komen. Het was een langdurig proces, waarin ik meerdere keren persoonlijkheidstesten heb gedaan. Vanaf mijn achttiende ben ik onder behandeling bij een psycholoog.'

Niet geschikt voor de arbeidsmarkt...

Hoewel Corina aanvankelijk een baan had, heeft ze die op moeten geven. 'Omdat ik slecht tegen veranderingen kan, is het voor mij lastig om te functioneren op de werkvloer. Stemmingen van anderen, veranderingen in mijn omgeving, stress en de verwachtingen van derden kunnen ervoor zorgen dat ik mijzelf terugtrek. Depressie is een groot woord met een nog grotere betekenis, maar wel een valkuil waar ik voor moet uitkijken.'

… maar wel voor fulltime moederen!

Hoewel Corina dus noodgedwongen fulltime moedert, was het wel een diep gekoesterde wens van Corina om Thuisblijfmoeder te zijn. Ze vindt dan ook iedere vrouw de mogelijkheid moet krijgen van de overheid om die keuze te maken. En hoewel fulltime moederen ook niet niks is, ervaart Corina haar werk als moeder beduidend anders dan haar werk in een betaalde baan.

'Het verschil zit voor mij in het grote belang. Mijn huishouden en de opvoeding van Oscar zijn persoonlijke belangen. Het is voor Oscar, dat ik zorg dat ons huis een veilige, schone en gezellige plaats is om in op te groeien. Als ik voor Oscar zorg, zorg ik tegelijkertijd voor mezelf, omdat hij een deel van mij is. Bovendien is er geen druk van buitenaf om te presteren. Mijn werk als moeder is iets van mijn gezin en van mijzelf. En dat zorgt voor de energie en wilskracht om door te gaan.'

Corina's partner en kostwinner

Momenteel is Corina's vriend op zoek naar een baan, en is dus veel thuis. Corina vermoedt dat hij het stiekem wel fijn zou vinden om huisman te worden, maar ze is er tegelijkertijd van overtuigd dat hij dan zijn taak als kostwinner zou missen. Corina: ' Mijn vriend is, zoals hij zelf zegt, een ouderwets type. Hij zorgt er graag voor dat Oscar en ik niets tekort komen. '

Financiën

Corina en haar vriend hebben geen berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon. Feitelijk was dit ook niet nodig, omdat ze toch al van één inkomen rondkwamen. Corina denkt niet dat ze ooit nog weer actief wordt op de arbeidsmarkt, omdat haar geestelijke gezondheid vóór het financiële plaatje gaat. 'Laat mij maar stuntelen met de wisselingen tussen moeder en huisvrouw zijn… Misschien dat ik ooit een centje bij kan verdienen door middel van schrijven.'

Het leven als Thuisblijfmoeder

De grootste uitdaging van het fulltime Thuisblijfmoederschap vindt Corina het zoeken naar de juiste balans tussen huishouden, kind, vriend en haarzelf. Corina's week staat in het teken van het huishouden: wasjes draaien en heel veel opruimen. 'Heb je net een kist met speelgoed ingeladen, draai je je om, en alles ligt op de één of andere magische manier weer door heel de kamer verdeeld.'
Het leukste aan fultime moederen vindt Corina dat ze niets hoeft te missen van Oscars ontwikkeling. 'Ik ben bij alles wat hij doet! En mede omdat ik thuisblijfmoeder ben, kan ik Oscar al ruim twintig maanden live borstvoeding geven. Bovendien werkt Oscar als een soort spiegel waardoor ik veel over mezelf leer. Ik zie door hem de gevolgen van mijn gedrag. In de laatste twintig maanden als moeder, heb ik meer over mijzelf en mijn partner geleerd, dan in alle jaren daarvoor.'
Tijd voor zichzelf vindt Corina door te schrijven, en minimaal twee keer per week een uurtje naar de sportschool te gaan. En dankzij Facebook zit ze niet verlegen om sociale contacten.
Corina's toekomst
Voor de toekomst hoopt Corina op een eigen tuintje willen waarin ze kan tuinieren. En ze zou graag een leuk blog bijhouden met lieve volgers, en hoopt dat Oscar mag opgroeien tot een gezonde, zelfstandige jongeman.

Ook droomt ze ervan haar verhalen te publiceren, hetzij in een boek, hetzij in een tijdschrift!

Meer lezen van Corina?

Bezoek dan haar blog Mama Krieltje


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *