Thuiszitten

thuisblijfmoeder, fulltime moederendoor Anoeska

Ik zit nu al drie weken thuis. Even een moment van haastige onoplettendheid en dat was dat. Een gebroken middenvoetsbeentje is beslist niet ernstig. Maar het heeft mijn leven totaal overhoop gegooid.

Want ik zit thuis.

'Thuiszitten'? Doe niet zo denigrerend!

Tot dit ongelukkige misstapje kon je me niet bozer maken dan door precies die woorden te gebruiken. 'Thuiszitten?' brieste ik dan tegen degene die zich van geen kwaad bewust was geweest,


'Hoezo thuiszitten, wanneer kan jij zitten dan?'

En dan gaf ik een kort college over hoe ik, ook zonder betaald werk, toch altijd bezig was. Hoe denigrerend het is tegenover mensen (meestal vrouwen) die voor het huishouden en de kinderen zorgen te zeggen dat ze thuiszitten. Dat betaalde arbeid zeker belangrijk is, maar niet de enige bezigheid die respect verdient.

Maar nu begrijp ik het. Sorry mensen, dat ik zo tegen jullie tekeer ben gegaan!

Het zit zo: mensen die het hebben over thuiszitten, gaan ook echt zítten als ze thuis zijn. 

En dan ga je je inderdaad nutteloos en lamlendig voelen. Dan is er geen sprake van persoonlijke groei en een tevreden gevoel, maar dan word je een heel vervelend mens. Vraag maar aan mijn echtgenoot. Na drie weken zitten is mijn bruisende ondernemende persoonlijkheid gillend gevlucht om plaats te maken voor die bitch op de bank.

Mensen die vinden dat 'geen betaald werk doen' hetzelfde is als 'thuiszitten' zijn gewoon een ander slag mensen dan ik. Dat zijn mensen die buiten hun werk nauwelijks iets anders doen. Ze hebben geen eindeloze lijst van klussen die nog gedaan zouden moeten worden of dingen die ze graag zouden willen doen als ze tijd hadden.


Makkelijke kinderen

En ze hebben heel makkelijke kinderen, waar weinig opvoedenergie in gestoken hoeft te worden. Die kinderen houden hun kleren schoon en verzamelen en bewaren niet alles dwat ze tegenkomen. En ze hoeven niet voortdurend van A naar B te worden getransporteerd.

Als die mensen thuis zijn, gaan ze zitten.

Voortaan voel ik me niet meer gekwetst als iemand tegen me zegt dat ze dat echt niet zou kunnen, thuiszitten. Want ik kan het ook niet.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *