Moeders en dochters, hoe de tijden zijn veranderd.

moeders en dochters

Moeders en dochters, hoe de tijden zijn veranderd, is een integere documentaire over twee generaties vrouwen van Kruispunt.

Drie moeders en hun dochters praten over hun leven als moeder en vrouw, afgewisseld met oude tv fragmenten, en reacties van vrouwen anno 2013. Eén van de vragen is of vrouwen tegenwoordig gelukkiger zijn dan vroeger. De consensus is dat vrouwen nu meer mogelijkheden hebben, maar daardoor ook meer onder druk staan en minder rust in hun leven hebben.

Meningen op de Huishoudbeurs

De makers van de documentaire peilden meningen over het leven van vrouwen op de Huishoudbeurs. De 'moeders' vinden het leuk dat vaders tegenwoordig veel meer zorgen en met de kinderen optrekken. Ook zijn er huismannen!

Madeleine van Toorenburg

Eén van de geïnterviewde vrouwen is CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Madeleine maakt regelmatig 60-urige werkweken, en haar man zorgt fulltime voor huis en kinderen.

Waar Rody, één van de andere dochters die ook fulltime buitenshuis werkt, gooit met het bekende cliché van kwaliteit boven kwantiteit, biedt Madeleine een genuanceerd beeld. Juist door te erkennen dat ze het soms moeilijk vindt dat ze veel van haar kinderen mist, komt ze heel krachtig over in haar keuze. Zonder die harde krampachtigheid die 'carrièrevrouwen' soms ten toon spreiden.

Moeder als een 'soort passant'

Onderstaand fragment van Madeleine vond ik pijnlijk voor haar:

'Ik weet nog heel goed dat ik het 't lastigste vond als moeder is dat ik een keer Jasmijn aankleedde, en ik deed geloof ik een rits niet goed. En toen zei ze: 'Nee, dat moet niet zo van mijn papa.' Toen dacht ik: 'Oh ja. Ik ben hier niet de norm. Hij maakt uit wat hier gebeurt in huis en ik ben een soort passant.'

Moeders en dochters in 2024

Inmiddels is het alweer 11 jaar later, en sinds 2013 is er niet meer zo heel veel veranderd. Opvallend vind ik nu wel de scherpe vraag aan Rody die naast het moederschap een carrière nastreeft:

'Er zullen ook moeders zijn die naar jou kijken en zich afvragen: waarom heb je überhaupt kinderen gekregen?'

Ik vraag me af of je deze vraag anno 2024 nog ongestraft mag stellen. En later wordt haar ook nog gezegd:

'Nou is het grootste nadeel van jouw keuzes dat je heel veel mist van je kinderen.'

Moeders en dochters, hoe de tijden zijn veranderd kijken

Je kunt deze documentaire kijken op NPO Start! De documentaire duurt 25 minuten en is erg de moeite waard!

Leestip: Tradwives en een kijktip: Meiden van traditie

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *