Herintreden: het verhaal van Josine

herintreden
Josine 43) was achteneenhalf jaar lang fulltime moeder. Maar sinds kort heeft ze weer betaald werk. Wij vroegen haar hoe het is om te herintreden als thuisblijfmoeder.

Over Josine

Josine: 'Mijn man en ik zijn sinds 2001 bij elkaar. We trouwden in 2006, toen ik hoogzwanger was. Hij heeft nog twee dochters van 17 en 19 uit zijn vorige huwelijk.

In 1991 behaalde ik mijn diploma Directiesecretaresse bij Instituut Schoevers in Den Haag. Van 1991 tot 2006 heb ik bij diverse werkgevers gewerkt als directiesecretaresse, management assistente en office manager.Van hoe lang tot hoe lang was je precies thuisblijfmoeder? 

Voor mijn zwangerschap we het al eens dat ik fulltime moeder zou worden. De financiële situatie was dusdanig dat dit gelukkig ook kon. Officieel ging ik per september 2006 uit dienst bij mijn toenmalige werkgever. Maar per 1 mei 2006 ging mijn zwangerschapsverlof in en vanaf die dag was ik thuis. Aangezien mijn man (samen met zijn broer) een bedrijf heeft was er ook altijd al sprake van dat áls ik weer zou gaan werken, ik dat bij hem zou doen.

Wanneer begon je er over na te denken om te herintreden? 

Sinds een klein jaartje ongeveer ben ik gevoelsmatig weer klaar voor betaald werk. Financieel is het nog steeds goed te doen om fulltime thuis te zijn. We doen het de laatste jaren wel zuinig aan maar we mogen zeker niet klagen. Onze zoon zit nu in groep 5 en gaat sinds dit schooljaar alle dagen, behalve de woensdag, tot 15.00 u naar school. Als thuisblijfmoeder heb ik alle tijd voor het huishouden en alles daaromheen, zelfs ook voor hobby’s.

Maar het gevoel : 'Ik wil weer iets doen,' ging knagen. Bovendien lijdt het bedrijf van mijn man de laatste jaren wel wat onder de crisis. Daarom draag ik graag mijn steentje bij.

Waarom wilde je herintreden? 

Het afgelopen jaar spraken mijn man en ik er al regelmatig over dat ik misschien wel weer zou kunnen gaan werken. Maar ik had niet perse het gevoel weer buitenshuis te willen gaan werken. ’t Is niet dat ik gek word thuis. Sterker nog, als ik iets vanuit huis zou kunnen doen zou dat helemaal ideaal zijn. Want dan kun je toch makkelijker je tijd indelen. En je hebt niet te maken hebt met een werkgever die jou wél verwacht, ook als je kind ineens ziek is

Toen je had besloten dat je wilde herintreden: hoe pakte je dat toen aan? 

Ik oriënteerder me voornamelijk op werk via websites van uitzendbureaus, of rechtstreeks bij websites van bedrijven in de omgeving. Het oorspronkelijke plan om bij het bedrijf van mijn man te gaan werken stond even in de koelkast.

Hoe lang heb je gezocht naar een baan? Ik heb niet echt intensief gezocht. De noodzaak was er niet. Het was vooral oriënterend. Toen we het er samen onlangs weer over hadden gaf mijn man aan de optie bij hem te komen werken toch wel graag open te houden. Toen hebben we eigenlijk direct besloten het gewoon te gaan doen.

Hij had het steeds uitgesteld. Maar toen we eenmaal bespraken wat ik allemaal zou kunnen doen binnen het bedrijf werden we steeds enthousiaster. Hij krijgt meer tijd om zich te richten op het genereren van meer omzet etc. om het bedrijf weer een boost te geven.

Waar liep je tegenaan bij het herintreden? 

Bij het zoeken naar vacatures liep ik niet eens tegen het feit aan dat ik 8,5 jaar uit het arbeidsproces ben geweest . Wel tegen de uren, en ongunstige werktijden. Tweeëndertig of veertig uur per week is in onze gezinssituatie gewoon niet handig. We hebben een hond, onze zoon gaat niet naar de buitenschoolse opvang, en ik wil mijn gezin op een voor mij prettige manier draaiende houden.

Dus keek ik naar andere functies met minder uren. Maar ook dat leek niet ideaal. Als het écht zou moeten dan zouden we ons uiteraard naar de situatie aanpassen. Maar omdat dit niet het geval is bleef ik eigenlijk tegen bepaalde bezwaren aanlopen.

Wat viel mee bij het herintreden? 

Wat me mee viel is dat er wel mogelijkheden zijn voor herintredende moeders. Ik vond zelfs een paar speciale uitzendbureaus op internet. Helaas hadden die maar één of helemaal geen vacatures. Maar het initiatief vond ik geweldig.

Had je last van een gat in je cv? Zo ja, hoe? 

Ik heb mijn cv nooit ergens neergelegd in de laatste jaren, dus daar heb ik geen ervaring mee. Ik denk dat als je duidelijk maakt dat je er een aantal jaren uit bent geweest om bewust fulltime moeder te zijn dat men dat wel zal begrijpen. Denk ik, hoop ik…

Hoe ervaar je de overgang van fulltime moederen naar een baan? Op dit moment werk ik 2 uur per dag, 5 dagen per weekmaar mijn man en ik zien nu al dat ik veel meer uren zou kunnen werken binnen het bedrijf. Voorlopig houden we het even op die paar uur per dag. Maar waarschijnlijk worden dat er snel meer, zodra ik goed in het ritme.

Ik moet zeggen dat het me tot nu niet tegenvalt. Ik heb rustig de tijd ´s ochtends onze zoon naar school te brengen, de hond uit te laten en nog even wat kleine klusjes te doen. De werktijd op kantoor vliegt voorbij. Ik ben weer op tijd terug om de hond uit te laten, en zoon weer van school te halen.

Ik merk dat ik meer energie heb overdag. Ik pak huishoudelijke klusjes thuis sneller op omdat er ´s ochtends simpelweg geen tijd meer voor is. Het huishouden loopt nu eigenlijk gesmeerder.

Hoe vind je man het dat je nu buitenshuis werkt? 

Mijn man vindt het super dat ik nu bij hem werk, het geeft hem de mogelijkheid veel meer te doen op kantoor omdat ik nu o.a. zijn standaardwerkzaamheden als factureren en crediteuren inboeken van hem heb overgenomen.

Hoe regel je nu de kinderopvang? 

Vooralsnog hebben we geen kinderopvang nodig omdat ik ruim op tijd thuis ben. Zou ik meer uren gaan werken, dan kunnen we er voor zorgen dat ik alsnog op tijd thuis ben. En de hond zou dan mee kunnen naar kantoor, gezellig voor hem en voor ons.

Hoe reageren de kinderen op de veranderde situatie? 

Voor onze zoon is er niets veranderd.

Ben je door te herintreden nu financieel onafhankelijk? 

Nee, maar daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik ben al 8,5 jaar niet meer financieel onafhankelijk. Ik vind het vooral fijn dat het er eindelijk van gekomen is dat ik mijn man kan ondersteunen door bij hem te werken.

Wat zou je thuisblijfmoeders die willen herintreden aanraden? 

Tja, dat vind ik best een moeilijke vraag. Als het financieel niet nodig is dan zou je je misschien kunnen afvragen of je er al wel klaar voor bent om weer te gaan werken. Dat kan gevoelsmatig zijn, maar kijk ook naar je kind(eren). Is je kind er (al) aan toe om naar een buitenschoolse opvang te gaan? Onze zoon geeft bijvoorbeeld aan dat hij het niet leuk zou vinden om naar de opvang te gaan.

Hoe kijk je nu terug op je periode fulltime moederen? 

Ik heb het met héél veel plezier en liefde gedaan alhoewel het over het algemeen behoorlijk pittig en vermoeiend is om fulltime het 'bedrijf gezin' te runnen. Ik zei altijd: 'Werken is minder vermoeiend.'

Lees ook: Ik wil herintreden, maar hoe?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *