Sparen voor je kind: ins and outs!

sparen voor je kind

Het Nibud kwam in april van dit jaar met het bericht dat we slecht zijn in sparen. Maar liefst 2,5 miljoen huishoudens hebben te weinig spaargeld achter de hand. En dat maakt kwetsbaar.

Want bij baanverlies, ziekte, echtscheiding, lichamelijke problemen etc. is een goede financiële buffer belangrijk. En daarnaast heb je nog onvoorziene dingen als apparaten die het plotseling begeven.

Sparen voor je kind?

Maar hoe zit het als het gaat om sparen voor je kind? Zeker sinds de invoering van het sociale leenstelsel, waarbij studenten een lening krijgen in plaats van een gift om te studeren, voelen veel ouders de noodzaak om alvast geld te sparen voor hun kind(eren) voor een eventuele studie later.

Mijn man en ik zijn zulke ouders.

Lees ook mijn post: Wat kost studeren per jaar?

Een spaarrekening voor elk kind

Sterker nog, we waren al zulke ouders toen je de studiefinanciering nog niet terug hoefde te betalen. We openden voor elk kind dat we kregen een spaarrekening 'voor later'. En we kregen er vijf.

We hadden allebei succesvol een universitaire studie afgerond en gingen er gemakshalve maar even vanuit dat onze kinderen in onze voetsporen zouden volgen.


En toen gebeurde Het Leven

Maar zoals zo vaak in het leven liep het anders dan we verwachten. Zo ging onze oudste zoon naar de mavo en van daaruit naar het mbo waar hij een opleiding tot game-developer volgde. Hij is inmiddels klaar en heeft een baan. Zijn studiekosten vielen veel lager uit dan verwacht.

Onze oudste dochter deed een hbo-opleiding tot tolk/vertaler via de Loi. Ook dat was veel goedkoper dan begroot.

Tot dusver hebben we het spaargeld voor de kinderen dus veel minder hoeven aan te spreken dan we hadden gedacht.

Hoe kun je sparen voor je kinderen?

Er zijn allerlei mogelijkheden om geld te sparen voor je kind. Maar één ding is duidelijk: Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer spaargeld er is, als je kind 18 wordt.

Voorbeeld


Stel, je spaart 20 euro per maand voor je kind. We rekenen even het het effect van rente en vermogensrendementsbelasting niet mee. Als je dan begint met sparen als je kind 2 is, dan heb je op zijn of haar 18e 3840,- bij elkaar gespaard.

Sparen voor je kinderen: voors en tegens

Niet iedereen vindt sparen voor de kinderen een goed idee. In de eerste plaats moet het financieel mogelijk zijn natuurlijk. Voordat je gaat sparen is het verstandig om te zorgen dat je een goede financiële buffer hebt, waarmee je het minimaal 6 maanden kunt uitzingen als er een salaris wegvalt.

Pas als je eigen financiële zaken goed op orde zijn is het een goed idee om te gaan sparen voor je kind.

Twee jaar geleden kwam het Nibud met berichten dat ouders het spaargeld van hun kinderen gebruikten om uit de schulden te komen. Dat is een goed voorbeeld dat sparen alleen haalbaar is als je als ouders je financiën goed op orde hebt.

Een ander argument tegen sparen voor je kind, is dat kinderen moeten leren zichzelf te redden. Als er geen spaargeld is, moeten ze zelf op de één of andere manier zorgen dat ze rondkomen. Dan kan inventief en creatief maken.


Kostwinnergezinnen en sparen

Kostwinnergezinnen zijn in de regel financieel kwetsbaarder. Enerzijds omdat je afhankelijk bent van 1 inkomen, anderzijds ook omdat de overheid kostwinnergezinnen bijna 5 keer zoveel belasting laat betalen over hetzelfde inkomen. Daarnaast bouw je als huisman of thuisblijfmoeder geen pensioen op.

Dat kan een reden zijn om te sparen voor je eigen oude dag, in plaats van de toekomst van je kind.

Conclusie over sparen voor je kind

Sparen voor je kind is leuk om te doen. Hoe vroeger je begint met sparen, hoe meer spaargeld je kunt opbouwen voor later. Maar voorwaarde is wel dat je eigen financiën gezond zijn. Anders is sparen voor je kind minder verstandig.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wij hebben inderdaad drie spaarrekeningen die bedoeld zijn voor onze kinderen en dat gaat goed.
    We zijn financieel ook gezond. Toch heb ik ook al gezegd, moest er iets heel ergs voorvallen, kunnen we wel aan dat geld. Het is nog steeds ons geld, wij hebben het gespaard, wij hebben volmacht.
    Natuurlijk is dat niet de bedoeling. Maar als het veilig nest door omstandigheden wegvalt, is het beter om wel even aan die centjes te gaan, lijkt mij.

  2. Wij hebben inderdaad drie spaarrekeningen die bedoeld zijn voor onze kinderen en dat gaat goed.
    We zijn financieel ook gezond. Toch heb ik ook al gezegd, moest er iets heel ergs voorvallen, kunnen we wel aan dat geld. Het is nog steeds ons geld, wij hebben het gespaard, wij hebben volmacht.
    Natuurlijk is dat niet de bedoeling. Maar als het veilig nest door omstandigheden wegvalt, is het beter om wel even aan die centjes te gaan, lijkt mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *