Gadgets: een vloek of een zegen?

digitale pioniers

De moderne ouder is een digitale pionier.

Want zij wordt geconfronteerd met gadgets, social media en de vele mogelijkheden van het internet.

Er is zelfs een naam voor: media opvoeding. Dat is de kunst om als ouder je kind te leren omgaan met 'schermpjes' en alle mogelijkheden op het gebied van technologie.

Dat is niet altijd makkelijk, en veel ouders maken zich dan ook wel eens zorgen of ze het wel goed doen. Vivienne Westerhout schreef onderstaand artikel, waarin ze laat zien dat gadgets ook een positieve functie kunnen hebben!

Gadgets: een vloek of een zegen?

Door Vivienne Westerhout

Niet iedere ouder is het er mee eens. Maar het lijkt onvermijdelijk:

De toenemende rol van gadgets binnen de opvoeding. 

De moderne technologie kent een hoop voor-, maar ook een hoop nadelen. Zo blijkt uit onderzoek dat overmatig tablet- of smartphone gebruik op jonge leeftijd de groei nadelig kan beïnvloeden. En wat te denken van de risico’s die je apparatuur loopt? Bewust gebruik is geboden.

Win-win! 

'Té’ is nooit goed. Wanneer het gebruik van gadgets in balans is, en voldoende wordt afgewisseld met andere activiteiten is er geen man overboord. Veel ouders geven bovendien aan dat het tabletgebruik van hun kind een hoognodig rustmomentje oplevert.


Vind jij dat je kind te veel tijd achter het scherm doorbrengt? 

Bijna driekwart van de onderzochte ouders maakt zich wel eens schuldig aan de gedachte:

'Zit mijn kind niet te veel achter een scherm?' 

Ik geef 5 tips om guilt-free te genieten van het tabletgebruik van je kind:

  1. Tover een oude tablet of smartphone om tot een gloednieuwe gadget. Hoe? Gemakkelijk met een stoere MacBook Air 13 inch hoes of opvallend Google Pixel XL hoesje. Zo blijft jouw gloednieuwe telefoon veilig in de tas en kunnen de kids onbezorgd ravotten met zijn voorganger. 
  2. Veel ouders zweren erbij: Netflix! Hiermee kijkt ieder gezinslid, op elk gewenst moment naar zijn of haar favoriete programma. Ook verkrijgbaar als app voor de smartphone of tablet. (Lees: nooit meer ruzie om de afstandsbediening.) 
  3. Schaf een kindvriendelijke koptelefoon aan voor onderweg. Zo genieten de kids ongestoord van hun favoriete hits en jij van een K3-vrije autorit. 
  4. Laat je kind zich uitleven met de camerafunctie. Met creatieve foto-app’s maken jullie er samen vervolgens de leukste kunstwerkjes van. Plezier en ontspanning gegarandeerd. Dit is bij uitstek een ideale activiteit voor een regenachtige woensdagmiddag op de bank. 
  5. Zijn de kids gek op knutselfilmpjes van Youtube? Laat ze 'met losse handen' genieten van deze creatieve hobby en zorg voor een stevige tablet- of smartphonehoes met houder. Zo bespaar je jezelf een hoop onnodige zorgen over vette vingers of verfresten aan het toestel. 


Veiligheid voor alles 

Veiligheid is een veelgehoord argument om gadgets in te schakelen. Wat te denken van een ‘ouderwetse’ babyfoon? Ondanks dat zijn functie en vormgeving steeds futuristischer wordt, het uitgangspunt blijft hetzelfde.

Namelijk: het monitoren van je kind.


Is het kind wat ouder? 

Er zijn speciale apps beschikbaar waarmee je de beeldschermtijd van je kind kunt beperken. Daarnaast zijn er apps waarmee je kunt instellen wat je kind kan zien en doen op een smartphone of tablet.

Maak je je zorgen dat je kind ergens naar toe gaat, waar jij niet wilt dat hij of zij toe gaat? Dan zijn er handige apps om je kind te 'tracken'.  Ook voor tieners bestaan er speciale apps om hun locatie te achterhalen. Bijvoorbeeld via GPS of een speciale tracker in hun tas of Honor 5c hoesje.

Conclusie over gadgets

Wanneer gadgets om de juiste reden worden ingezet, hoeven ze geen probleem op te leveren. Zorg voor voldoende afwisseling en maak duidelijke afspraken over de te besteden tijd. Dit werkt in het voordeel van zowel de ouders als het kind. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het gebruik van gadgets geen vervanging wordt van de traditionele opvoeding of tijdsbestedingen van het kind.


Lees ook Digitale Dementie en The Social Dilemma.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *