Heeft ieder kind recht op een eigen kinderkamer?
In Nederland is het de norm dat een kind een eigen kinderkamer heeft. Maar wereldwijd is een kinderkamer eerder een uitzondering. Maar liefst driekwart van de wereldbevolking slaapt samen met hun kind(eren). Ontwikkelingspsycholoog Stephen Pont zegt hierover in het AD:
‘De meeste kinderen op aarde slapen met hun broers, zussen, opa’s, oma’s of ouders in één kamer. In Afrika wordt er zelfs schande van gesproken als een kind apart slaapt.’
Vanuit evolutionair oogpunt is het zelfs veiliger om met meerdere kinderen en/of volwassenen in één slaapkamer te slapen. Er zijn dan immers meer ogen en oren beschikbaar om potentieel gevaar te signaleren. In de dierenwereld slapen de kleintjes ook bij elkaar!
1901 de eerste Woningwet: ouders aparte slaapkamer
Nog niet eens zo heel lang geleden was het ook in Nederland normaal dat iedereen in dezelfde kamer sliep. De eerste Woningwet laat goed zien hoe deze norm begon te verschuiven. In deze wet werd in 1901vastgelegd dat huizen minstens 3 kamers moesten hebben: eentje voor de ouders, eentje voor de jongens en eentje voor de meisjes. Hoewel je hier dus al wel ziet dat er een aparte slaapkamer was voor de ouders, sliepen broertjes en zusjes nog samen op één kinderkamer.
Jaren 30 vorige eeuw
Tegenstrijdige trends: eigen kamer versus slapen bij de ouders
Hoewel het in Nederland de norm is dat kinderen is dat een eigen kinderkamer verdienen, is er ook een groep ouders die juist bewust kiest voor samen slapen. En dat heet dan bijvoorbeeld ‘bedding-in,’ ‘rooming-in’ of co-sleeping.
N.B. In het algemeen zie je dat als kinderen in de puberteit komen de behoefte aan een eigen plek groeit. Elders op de wereld hebben ze dan pech, maar in Nederland is de kans dus groot dat ze hun eigen kinderkamer krijgen.
De kinderkamer als hot topic
De kinderkamer is een hot topic als het gaat om inrichting. Zwangeren oriënteren zich van te voren uitgebreid op de kinderkamer. Bekende vraagstukken zijn:
- Welke kleur kies je?
- Leg je wel of niet een vloerkleed in de kinderkamer? En zo ja, welk type vloerkleed? Moet het hoogpolig of laagpolig zijn? En hoe moet het met eventuele allergieën?
- Ga je voor een thema kinderkamer of juist niet?
- Ga je voor blauw of roze kleuren of kies je genderneutraal?
- Ga je voor een wieg, ledikantje of meegroeibed?
Fabrikanten maken hier gretig gebruik van, door steeds met nieuwe producten te komen. Zoals dit:
Voorbeeld van vloerkleed kinderkamer |
Bovenstaand vloerkleed heeft een dubbele functie: het dient als kleed en heeft tegelijkertijd een speelfunctie.
Samenvattend
Het antwoord op de vraag: ‘Heeft ieder kind recht op een eigen kinderkamer?’ is afhankelijk van waar je op de wereld woont. In veel gebieden zullen ze de vraag waarschijnlijk raar vinden. Maar in de meeste Westerse landen is het inderdaad de norm dat kinderen een eigen kinderkamer hebben.
Lees ook: Gordijnen in de kinderkamer Zelf een bureau maken en Dromenvangers.
Gebruik raamtekeningen om de kamer van je kind op te fleuren!
Vind jij dat een kind recht heeft op zijn of haar eigen kinderkamer?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
De oudste van 15 heeft een eigen kamer. De kids van 2 en 3 jaar slapen lekker bij ons. Ze hebben wel een kamertje waar ze met z'n tweeën zouden kunnen slapen, maar die behoefte hebben ze nog niet.
Pingback:DIY: geef de kinderkamer een nieuwe look - Het Moederfront