Nederlandse vrouw is blij

In alweer zo'n baanbrekend onderzoek blijkt dat Nederlandse vrouwen tevreden zijn met hun parttime baan, en geen behoefte hebben om meer uren te gaan werken.

Dit tot chagerijn van de traditionele feministes en de overheid die ze wil inzetten als arbeidskrachten op de arbeidsmarkt, want thuis werken (zorg en opvoeding) telt niet.

Nederlandse vrouwen hebben het liefst een baan tussen de twintig en zevenentwintig uur per week. Als ze meer dan veertig uur werken worden ze minder tevreden met hun leven. Dit concluderen hoogleraar Jan van Ours van de Universiteit van Tilburg, en zijn Australische collega Allison Booth in een donderdag verschenen onderzoek. De Nederlandse man bevalt dit ook prima.

De positieve kant van parttime werken vinden de onderzoekers dat vrouwen geen alles-of-niets keuze hoeven te maken: ze kunnen zorg en baan combineren. Negatief bekeken is parttime werken een verkwisting van menselijk kapitaal, omdat veel vrouwen hoogopgeleid zijn.

De heer van Ours aan het woord in onderstaand filmpje. Waarschuwing: niet geschikt als je je slaperig voelt, want dan sukkel je weg.

Lees het onderzoeksverslag!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Die paar jaar dat je uit het proces bent.. is daar nu echt alles aan gelegen? Er is ook leven ná het zorgen en moederen, en soms zelfs weer een heel nieuw leven. En is een parttime baan soms geen echte baan? Wie bepaalt toch dat het per se fulltime moet???

  2. Ik heb er m'n buik zo vol van wat andere (feministen en vooral ook de staat) willen, ik wil mijn eigen beslissingen nemen voor mijn gezin. Ik wil graag dat onze kinderen gelukkige en behulpzame medelevende mensen worden die andere zien staan als ze het moeilijk hebben en er niet met een boog omheen lopen om hun verantwoording uit de weg te gaan.
    Op dit moment komt het op mij over dat er alleen nog "broedmachines" worden gezocht om de de staatskas van de toekomst te spekken.In dit land zien ze het op dit moment zo als ideaalbeeld: 9 maanden werkend zwanger, 10 weken thuis en daarna weer fulltime werken (liefst meer)kinderen naar een KDV waar ze bij de rest van de "kudde" de normen en waarden van de begeleidsters meekrijgen en niet die van de oudersr. De staat is nu met oogkleppen op het gat voor de nabije toekomst aan het dichten en al wat daarna komt is voor de later zorg. Hoe egoïstisch kun je zijn. Laat eerst alle kinderloze werkelozen maar eens aan de slag gaan het zij in een betaalde baan het zij in een vrijwilligers baan, dan zou heden en toekomst er voor veel mensen er beter uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *