Zwanger met lichaam en ziel: boekbespreking

Zwanger met lichaam en ziel

Zwanger met lichaam en ziel

Zo heet het boek dat Susan Smit nooit van plan was om te schrijven.

Toen schrijfster, SusanSmit zwanger werd nam ze zich voor beslist géén boek te gaan schrijven over zwangerschap en bevalling. Er zijn er immers al zo veel! Je kunt een boekenkast vullen alle zwangerschapsliteratuur. 

Susan Smit weet toch iets nieuws toe te voegen 

Toch schreef Smit het boek Zwanger met lichaam en ziel. En eerlijk is eerlijk: ze is er in geslaagd iets nieuws toe te voegen aan de overvloed van boeken op dit gebied.

Maar, niet iedereen zal zich erdoor aangesproken voelen, want het vernieuwende aspect bestaat uit spiritualiteit, elementen uit hekserij, zielen die vanuit de 'andere wereld' in het lichaam van je baby indalen, en zielscontact met je kind tijdens de bevalling.

'Ja ja, ik spreek jou nog wel!'

Ik kon er niets aan doen dat ik tijdens het lezen regelmatig dacht: 'Jaja, ik spreek jou wel weer als je urenlang weeën hebt gehad, of als je kind voortdurend huilt.' Maar Susan Smit weet haar basishouding van spiritualiteit vast te houden ondanks weeën en de realiteit van een pasgeborene. En dat vergroot de geloofwaardigheid van zowel haarzelf als haar boek.

Zwanger met lichaam en ziel: paradoxaal

Van zo'n 'zweverig' iemand verwachtte ik een thuisbevalling bij waxinelicht, en een duidelijk 'Nee' tegen pijnbestrijding. Maar Susan Smit kiest vol overtuiging voor een ziekenhuisbevalling, en is in het begin van haar zwangerschap vast van plan pijnbestrijding te vragen.

Het enige wat wel in het plaatje past, is het feit dat ze borstvoeding slaapt. Maar haar dochtertje slaapt op haar eigen kamer, en Susan Smit draagt haar ook niet de hele dag bij zich.

Zwanger met lichaam en ziel: makkelijk leesbaar, maar geen naslagwerk

Zwanger met lichaam en ziel is in de eerste plaats het persoonlijke verslag van een vrouw met een zwangerschapswens, maar biedt daarnaast ook alle (bekende) informatie die een zwangere graag wil weten. Deze informatie heeft Susan Smit soepel in haar verhaal vervlochten.

Dat maakt dat het boek makkelijk leest, maar maakt het minder geschikt om bepaalde informatie even snel op te zoeken. Ook al zal het er ongetwijfeld wel instaan, want ik vond de informatie over zwangerschap en bevalling grondig, en compleet.

SusanSmit en de discussie: Werkende moeders versus Thuisblijfmoeders

Susan Smit weet de gevaarlijke klippen in de discussie 'Werkende moeders' en Thuisblijfmoeders handig te omzeilen, door te stellen: 'Jij weet wat goed is voor je kind, je gezin en jou.'

Wel plaatst ze een kleine kanttekening bij het gebruik van de crèche bij heel jonge baby's:

'Een tien weken oude baby zal geen enkele baat hebben bij een verblijf in een crèche met vreemde geuren, geluiden en energieën, net nu hij een beetje gewend raakt aan die van jou.'

Conclusie over Zwanger met lichaam en ziel

Dit boek van Susan Smit is de tegenpool van boeken als Claudia de Breij's Krijg nou tieten. Hierin wordt gevloekt en getierd, terwijl Susan Smit een meer verstilde, innerlijke beleving biedt.

Wie op zoek is naar praktische informatie over zwangerschap en bevalling, zou ik een ander boek aanraden, dat qua vormgeving overzichtelijker is opgesteld. Ook mensen die wars zijn van 'zweverig gedoe' en niets hebben met het geloof dat er een 'andere wereld' is, zal dit boek waarschijnlijk niet kunnen bekoren.

Maar wie geïnteresseerd is in een diepgaander beschouwing van wat zwangerschap, en bevalling kunnen betekenen op een dieper niveau, en interesse heeft in een spirituele benadering, is Zwanger met lichaam en ziel een aanrader.

Praktische informatie 

Zwanger met lichaam en ziel is voor 21,99 te koop bij Bol.com.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *