Willen opa en oma wel wekelijks oppassen?

zorgen voor kleinkinderen
Zo'n dagje oppassen hakt er wel in!

'Zorgen voor kleinkinderen een morele plicht?'


Dat kopte 50+ tijdschrift Max in hun nieuwste nummer.

Een grote meerderheid van de Nederlandse vrouwen combineert de zorg voor hun kinderen met een betaalde baan. Als (goedkope) oplossing voor het vraagstuk 'Wat doen we met de kinderen', wordt daarom vaak een beroep gedaan op opa's en oma's als oppas.

Maar hoe vinden opa en oma dat eigenlijk?

MAX Magazine deed onderzoek onder ruim 2000 deelnemers van het MAX Opinie Panel. Hieronder enkele highlights:

  • 78% van de 50-plussers vindt dat als je zelf kinderen krijgt je dus ook bereid moet zijn om op je kleinkinderen te passen. Maar:
  • 93% wil incidenteel oppassen en niet wekelijks verplicht, op vaste dagen.

Niet op vaste dagen oppassen

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van MAX is dus dat de meerderheid van de huidige generatie grootouders helemaal niet zit te wachten op een vast oppasbaantje.

Veel opa's en oma's genieten juist van de vrijheid, en vinden bovendien dat ze wel genoeg opgevoed hebben.

Zo zegt ene Ypie (66) in het artikel:

Ik word boos als ik zie dat sommige kinderen verwachten dat je op vaste dagen gaat oppassen. Ik heb als gescheiden moeder mijn drie kinderen alleen opgevoed. Dat was ook financieel niet altijd makkelijk. Maar dan doe je het maar met minder. Dat heb ik ook gemoeten.

Ik ben gek op mijn kleinkinderen, maar ik heb altijd gezorgd en gewerkt. Nu is het genoeg geweest.


Participatiemaatschappij 

Toch past het inzetten van grootouders als kinderopvang bij het ideaal van de participatiemaatschappij. En de kans is groot dat binnen niet al te lange tijd de rollen zullen omdraaien en opa en oma op hún beurt hulp nodig hebben.

Dit vormt de basis voor een wrange paradox: kinderen in de opvang buitenshuis bij 'professionals'. Maar grootouders zo lang mogelijk ín huis opvangen met behulp van mantelzorg.

Op váste dagen!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Goed doordacht stukje. Je niet volwassen kind valt onder jouw paraplu. Grootouders hebben geen morele plicht en kunnen niet gedwongen worden om op te passen. Ik denk dat ik een uitzondering zou maken als mijn kind later niet rond kan komen en daarom verplicht moet werken. Ik zou dan wat dagdelen willen oppassen. Maar ik zou het niet willen als mijn dochter of zoon uitstekend kunnen rondkomen. Dan zou ik het fijn vinden als ze de eerste vier jaar zelf voor hun kind wilden zorgen.

  2. Goed doordacht stukje. Je niet volwassen kind valt onder jouw paraplu. Grootouders hebben geen morele plicht en kunnen niet gedwongen worden om op te passen. Ik denk dat ik een uitzondering zou maken als mijn kind later niet rond kan komen en daarom verplicht moet werken. Ik zou dan wat dagdelen willen oppassen. Maar ik zou het niet willen als mijn dochter of zoon uitstekend kunnen rondkomen. Dan zou ik het fijn vinden als ze de eerste vier jaar zelf voor hun kind wilden zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *