Nelleke's verhaal

Nelleke (39) heeft samen met haar man Albert, drie kinderen: Rosa (8), Hendrik (6) en Annemijn (5). Nelleke studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft, promoveerde, en werkte als office-manager van een ingenieursbedrijfje. Toen Rosa negen maanden was werd Nelleke Thuisblijfmoeder.

Wij interviewden Nelleke over haar keuze voor het Thuisblijfmoederschap!

Waarom ben je Thuisblijfmoeder geworden?

Ik ben gestopt met werken toen Rosa, de oudste negen maanden was. Ik had het niet zo naar mijn zin op mijn werk, en wou meer tijd spenderen aan mijn opleiding klassiek zang aan de Schumann Akademie, een conservatorium via staatsexamens.

Financiën

We hebben financiële berekeningen gemaakt om te kijken of fulltime moederen een optie was. Gelukkig verdient Albert genoeg om de dingen mogelijk te maken die we willen doen. En alles is een keuze hè. We schaffen veel via Marktplaats aan, maar de kinderen hebben bijvoorbeeld wel allemaal muziekles.

Hebben jullie overwogen dat je man huisman zou worden?

Nee, maar hij werkt wel een dag thuis, legt de kinderen vaak op bed als ik 's avonds werk, en is altijd rond zes uur weer thuis. Dus hij draagt behoorlijk bij in het huishouden en zorgt voor de kinderen.

Hoe reageerde de omgeving?

Ik moet zeggen dat niemand vervelend deed. Maar ik merk wel dat je op recepties sneller uitgepraat bent. Ik heb best wel wat te vertellen, maar mensen vinden het vaak niet de moeite waard om door te vragen. Dat is wel eens jammer.

Denk je dat je ooit weer betaald werk gaat doen?

Ik werk als de kinderen naar school zijn, of in bed liggen. Ik geef twee avonden en één morgen zangles en doe de boekingen van ons vakantiehuisje Merelaar Ook doe ik het websitebeheer en de acquisitie.

Met die inkomsten kan ik in mijn studie klassiek zang betalen, en soms draag ik ook bij aan het huishoudgeld. Ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst meer zangles ga geven. Maar eerlijk gezegd zit mijn week erg vol met de zorg voor de kinderen en vrijwilligerswerk.

Ik zie voorlopig de zorg voor de kinderen ook niet minder worden. Nu ze ouder worden ben ik meer en meer tijd kwijt aan halen en brengen.

Feministen en overheid hameren er op dat je als vrouw kwetsbaar bent als je Thuisblijfmoeder bent. Wat vind je daarvan?

Dat is natuurlijk wel waar, ik moet er niet aan denken dat mijn lief ineens opstapt, dan heb ik een serieus probleem. Maar voorlopig heb ik er alle vertrouwen in dat dit niet zal gebeuren. Ik kan mijn kost heus wel verdienen, maar we zouden financieel een behoorlijke stap terug moeten. Hoogopgeleid werk is lastig te vinden als herintreder. En een eigen bedrijf opzetten is ook niet één, twee, drie rendabel.

Hoe ervaar jij de financiële afhankelijkheid?

Ik ben blij dat ik mijn eigen zangstudie kan betalen. En verder geldt voor ons allebei dat er weinig geld overschiet voor privé uitgaven. Albert kan ook niet onbeperkt geld uitgeven, dat gaat ten koste van onze huishoudgeldpot, en uitgaven voor de kinderen.

Kun je een gemiddelde dag uit je leven als tbm beschrijven?

Iedere dag ziet er eigenlijk anders uit!

Maandag
zangles
's middags de kinderen,
’s avonds achter de tv was vouwen, of samen met lief de kroeg induiken om onze relatie te bestendigen.
weekboodschappen bestellen bij Biologisch Goed

Dinsdag
tuttebelochtend
’s middags kinderen ophalen, en naar vioolles
’s Avonds geef ik zelf les van half 8 tot half 10.

Woensdag
zangles
’s middags de kinderen
’s avonds lesgeven

Donderdag
ochtend lesgeven
de boodschappen die bezorgd worden inruimen
's middags met de kinderen naar zwemles
's avonds vaak een vergadering

Vrijdag
ochtend vaak afspraken
middag de kinderen
avond: weer was opvouwen.

En dan tussendoor allerlei klusjes voor vrijwilligerswerk, huishoudmanagement, regeldingen enzovoort!

Gebruik je kinderopvang/peuterspeelzaal/oppas?

De kinderen zijn naar de peuterspeelzaal geweest van de Vrije School. Dat vond ik goed om alvast gewend te raken aan de sfeer, en om als ouder wat op te steken. De peuterjuffies zijn ontzettend goed met kleine kinderen, daar heb ik veel van geleerd. Van oppassen maken we regelmatig gebruik. Gelukkig woont mijn schoonzusje in de buurt. Onze opa’s en oma’s wonen helaas te ver weg.

Veel vrouwen werken buitenshuis: is het leven als tbm soms niet eenzaam?

Nee, maar ik haal wel veel voldoening uit zangles geven en uit mijn vrijwilligerswerk, anders zou ik het niet volhouden.

Wat zijn voor jou de voordelen van Thuisblijfmoeder zijn?

Ik vind het erg prettig dat ik zorg op maat kan leveren. Als Hendrik vragen heeft over amfibieën dan zoek ik het gewoon op. En ik merk dat ze erg veel baat hebben bij structuur en dat ze genieten van thuis zijn.

Bovendien heb ik het idee dat ik beter in de gaten kan houden hoe het op school gaat, of ze ruzie hebben met vriendinnetjes enzovoort.

Ik vind het ook erg leuk om de kinderen van alles te leren, zoals koken, handwerken, klussen enzovoorts. Ook dat kun je ze spelenderwijs bijbrengen als je thuis bent.

Wat zijn eventueel de nadelen?

Nadelen zijn het eeuwige gesjouw van en naar school. En altijd de zorg hebben voor kinderen is best zwaar. Het zijn de meest veeleisende werkgevers!

Denk je dat iedereen Thuisblijfmoeder zou kunnen zijn?

Als je jezelf niet kan bezighouden en moeite hebt om structuur aan te brengen, dan is het lastig. Ook als je helemaal geen contacten hebt met andere (volwassen) mensen, lijkt het me moeilijk vol te houden. Ik vind het zeker geen makkelijke baan. Al wordt het soms wel zo afgeschilderd!

Je doet ook veel vrijwilligerswerk: wat voor werk doe je?

Ik doe veel werk voor de kerk Vrijzinnig Delft. Ik ben daar jeugdouderling en coördineer het jeugdwerk. Ik regel de cantorij en het weekendje weg en veel andere werkzaamheden.

Ook werk ik voor de stichting Helpen Helpt Helpen helpt Deze stichting zamelt geld in voor onderzoek om kinderkanker te genezen, en de bijwerkingen te verminderen.

Onze oudste dochter Rosa heeft toen ze anderhalf was leukemie gehad. Ze heeft een stamceltransplantatie gehad met het navelstrengbloed van Hendrik. Om wat terug te doen voor onze artsen die ons zo geweldig gesteund hebben, ben ik voor deze stichting gaan werken. Helaas moet ik het binnenkort gaan stoppen omdat ik er te weinig tijd voor heb.

Daarnaast bezoek ik nog wat mensen in de buurt die weinig aanspraak hebben.

Waarom doe je vrijwilligerswerk?

De organisaties die ik steun draag ik een warm hart toe. De kerk omdat ik de kinderen een plek wil geven waarin ze kennismaken met geloof en kerk. Ik vind het belangrijk dat ze later, wanneer ze het moeilijk hebben, kunnen terugvallen op een plek waar ze er mogen zijn en waar ze gesteund worden. Een kerk is ook een gemeenschap van jong en oud waarin mensen elkaar steunen. Zo’n gemeenschap vind je in de stad niet meer zo.

De stichting Helpen Helpt vind ik belangrijk omdat ze geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. Veel mensen geven aan goede doelen die het voor kinderen leuk maken om in het ziekenhuis te zijn. Dat is ook fijn, maar wat uiteindelijk telt is of je kind gezond wordt en of het later ook gezond blijft, na de behandeling. Geld geven aan goed onderzoek is veel belangrijker!

Het verrijkt mezelf ook als mens. Ik ben blij dat ik iets door kan geven aan anderen om me heen…

Hoe combineer je dit met je gezin

Het werk doe ik vooral tussendoor, en dat kan natuurlijk goed met een gezin….

Conclusie

Thuisblijfmoederschap is heerlijk als je zo’n duizendpoot bent als ik, en als je veel verschillende dingen wilt doen. Het is de meest afwisselende baan ter wereld! Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt.

Meer lezen van Nelleke?

Bezoek dan haar blog


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *