Luister naar Rob!

Rob van der Wilk is hypnotherapeut en heeft een meditatie-cd gemaakt voor kinderen om ze te helpen ontspannen. De cd heet Kinder Carrousel maar na beluistering vind ik Luister naar Rob een betere titel. Of moet ik zeggen: 'Luiuiuisterrrr naar Robbbb.'

Rob van der Wilks Hypnotherapie CD oogt vriendelijk, met op de voorkant een draaimolen. Ongetwijfeld een referentie naar de titel: Kinder Carrousel. De cd is onderdeel van een grotere reeks genaamd Feel Good Moments en bestaat uit meer dan twintig hypnose cd's.

De cd Kinder Carrousel bestaat uit twee nummers: een geleide meditatie van ruim dertig minuten en instrumentale muziek van zesendertig minuten.

Na een korte instrumentale intro klinkt Rob van der Wilks stem die aankondigt: 'Ontspanning voor kinderen van álle leeftijden'. Rob richt zich vervolgens rechtstreeks tot het kind in duidelijke en begrijpelijke spreektaal, met veel herhalingen. De toon is geruststellend en in de sfeer van: 'Vertrouw maar op mij, ik help je wel.'

De cd leent zich bij uitstek voor het slapen gaan, want de cd eindigt met 'welterusten' en de suggestie te dromen van leuke dingen. Gezien de verwijzingen naar school, lijkt de cd mij vooral geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

De meditatie is als volgt opgebouwd

  1. Prettige houding zoeken: probeer je gemakkelijk te voelen.
  2. Spanning loslaten: net als je kamertje opruimen, doe alle zooi = spanning in vuilniszakken.
  3. Suggestie dat je je fijn en ontspannen voelt: denk aan iets heel leuks of je lievelingsdier.
  4. Iets fijns/leuks voorstellen en het gevoel dat dit oproept vasthouden

Luister maar naar Rob

Robs veelvuldige suggestie: 'Luister maar naar Rob, lúíster naar Rob,' begon mij na een tijdje te irriteren, en riep een gevoel van weerstand op.

Ook vond ik zijn meditatie bij tijd en wijle op een verkeerde manier suggestief. Bijvoorbeeld: 'Jij lag al lekker in bed hè, en misschien had je al je ogen dicht. Doe ze eens lekker dicht. Doe ze eens lekker dicht. Luister naar Rob. Luister naar Rob. Lekker makkelijk.'

Wat vindt de doelgroep er van?

Ik heb de cd op drie van mijn kinderen uitgeprobeerd: mijn zoon Ot van 8, mijn dochter Teuntje van 10 en mijn dochter Maartje van 14.

Mijn zoon Ot vond het saai, en sjeesde na tien minuten van de bank, waarna hij weigerde terug te komen.
Mijn dochter Teuntje luisterde de cd in bed, en kon het eind niet na vertellen, want ze was in slaap gevallen. De cd voldeed dus uitstekend in haar geval. Ze vond hem bovendien leuk.
Mijn oudste dochter reageerde echter met: 'Wat is dat voor pedo?'

Conclusie

Kinder Carrousel is een rustgevende en aangename cd, maar als moeder had ik soms wat moeite met Rob van der Wilks toon. De cd is goed toegesneden op de doelgroep en ik denk dat de geruststellende toon fijn is voor kinderen.

Stiekem vraag ik mij af: zou Rob niet net zo'n soort cd kunnen maken met de suggesties voortaan meteen de jas aan de kapstok te hangen bij thuiskomst, het bordje leeg te eten en beter te luisteren?

Meer weten?

Robs toelichting op de cd.
De cd is te koop bij Boekenstand voor 15 euro

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *