Moeder worden en zijn anno 2018: ga er maar aan staan!

moeder worden anno 2018

In de wc van mijn moeder hing altijd een tegeltje met de tekst:

'Moeder worden is een wonder. Moeder zijn een heel gedonder.'

Hoewel deze tekst natuurlijk best een cliché is, zal menig moeder zich er in herkennen. Want het is niet voor niets een cliché. Moeder zijn is zeker niet altijd makkelijk.

En anno 2018 is het er zeker niet makkelijker op geworden volgens mij!

Waarom moederen anno 2018 soms lastig is

Er wordt veel van vrouwen verwacht. 

Tegenwoordig moet je als vrouw toch eigenlijk wel minimaal een baan van 24 uur naast het moederschap hebben. Ander 'ontwikkel' je je niet meer, of word je een vervelender moeder getuige de veelgehoorde uitspraak: 'Als ik werk ben ik een leukere moeder!'

Hoewel het zeker niet prettig was dat je als vrouw pardoes ontslagen werd als je trouwde en/of kinderen kreeg, was er destijds wel minder te multitasken dan nu.

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op!

De huidige ouders moeten pionieren als het gaat om schermgebruik. De schermpjes zijn er nog niet zo lang, dus er is nog veel onduidelijkheid over wat goed en slecht is voor kinderen. Wel zijn er veel alarmerende artikelen over schermverslaving en regels over schermgebruik. Ga er maar aan staan als ouder!

En dan heb ik het nog niet eens over het internet, met alle mogelijke gevaren vandien. De enge man in de speeltuin is nu een enge man op het internet die zich bijvoorbeeld voordoet als leeftijdsgenootje van je kind.

Kortom er is veel om je zorgen over te maken als moderne ouder.

Er wordt veel van ouders verwacht!

Niet alleen van moeders wordt veel verwacht, ook van ouders in het algemeen. Er wordt tegenwoordig van je verwacht dat je ten allen tijde telefonisch bereikbaar bent. Ook is er het magister, waarvan enerzijds van je verwacht wordt dat je het bijhoudt, terwijl anderzijds geklaagd wordt dat het ten koste gaat van de privacy van je kind.

Pedagogische inzichten wisselen om de haverklap

Er zijn enorm veel opvoedgoeroe's. Je ziet door de bomen het bos niet meer. En tegelijkertijd zie je dat pedagogische inzichten ook nog regelmatig veranderen.

Als ouder kan het soms voelen alsof je op drijfzand staat.

Social media

Op social media zie je twee trends: de ene trend is om je tijdlijn vol te plempen met gelukkige gezinsfoto's met #genieten. Anderzijds is er de trend om juist te koketteren met dingen die mis gaan.  Denk aan het fenomeen van de loedermoeder.

Door social media krijg je veel meer beelden voorgeschoteld van hoe anderen het doen. En dat is niet altijd prettig.

De must-haves vliegen je om de oren

Jonge ouders zijn een geweldige doelgroep voor bedrijven, want ze hebben vaak veel spullen nodig. En ook als ze de spullen niet nodig zijn, kun je ze er vaak best van overtuigend dat ze het wel nodig hebben : ) Als ouder wil je immers graag het beste voor je kind. Op sites als ikwordmama.nl vind je allerlei zogenoemde must-haves.

Wat moet je als moeder anno 2018 allemaal in huis hebben doen?

Hieronder een greep uit de verwachtingen van moeders anno 2018:

 • Combinatie baan - gezin. Liefst minimaal 24 uur buitenshuis werken, maar liever meer.
 • Fit en gezond lichaam hebben.
 • Kinderen motiveren en stimuleren.
 • Om de haverklap komen applaudiseren op school en clubjes voor je kind.
 • Helpen op school, maar je er ook weer niet teveel mee bemoeien want dan ben je een lastige ouder.
 • Helpen met huiswerk maken.
 • Studiedagen opvangen.
 • Het schermgebruik van je kind(eren) controleren en aan banden leggen.
 • Zorgen dat je kinderen veel buiten spelen.
 • Zorgen dat je kinderen voldoende bewegen.
 • Zorgen dat je kinderen niet teveel suiker binnenkrijgen.
 • Leuke partner zijn.
 • Leuke vriendin zijn.
 • Mantelzorgen.

Samenvattend

Moeder worden is zeker een wonder, maar anno 2018 zeker ook een boel gedonder. Ooit 'deed' je de kinderen er en passant even bij. De opvoeding was niet zo'n hot topic. Maar anno 2018 is het dat wel degelijk, en de lat ligt hoog.

Hoe ervaar jij het moederschap anno 2018? Hadden onze moeders en oma's het makkelijker?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Wat dat betreft komen “wij Papa’s” er nog goed vanaf. Ik denk dat er van de moeders inderdaad ontzettend veel verwacht/geeist wordt. Als Papa wordt er voornamelijk (nog steeds) verwacht dat je brood op de plank brengt. Al is er natuurlijk ook wel wat veranderd met het fenomeen Papadag (een begrip waar veel mensen een hekel aan hebben).
  Zelf probeer ik genoeg tijd met de kids door te brengen en overal mijn steentje bij te dragen.

 2. ik denk niet makkelijker maar anders. de maatschappij was ook anders. vroeger bleven moeders thuis en was er geen kinderopvang zoals nu. wel de peuterspeelzaal. nu werken we maar ik vind dat niet erg. en een heleboel andere dingen deden onze ouders ook/

 3. ik denk niet makkelijker maar anders. de maatschappij was ook anders. vroeger bleven moeders thuis en was er geen kinderopvang zoals nu. wel de peuterspeelzaal. nu werken we maar ik vind dat niet erg. en een heleboel andere dingen deden onze ouders ook/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *