10x tips voor fietsen met de kids

fietsen met kinderen

Het is één van de zorgen van deze tijd: beweegt mijn kind wel genoeg? Een goede manier om je kind in beweging te krijgen is met de fiets. Bijvoorbeeld door samen een fietstocht te maken. Of in plaats van met de auto met de fiets naar school te gaan.

Bas schreef voor Het Moederfront onderstaand artikel met 10 tips voor fietsen met je kinderen!

10x tips fietsen met de kids

Als je dagelijks met je kinderen fietst, dan weet je dat dit niet altijd even makkelijk is. Voor alle vaders, moeders, opa’s & oma’s hebben we 10 handige tips voor fietsen met kinderen. 

1. Zorg voor goed materiaal 

Of jij en je kind nu voor het dagelijkse verkeer op de fiets stappen, of er lekker een dag op uit trekken, goede spullen zijn belangrijk. Allereerst uiteraard is het belangrijk om degelijke kinderfietsen van het goede formaat te hebben. Dit is niet alleen veiliger maar ook een stuk comfortabeler. Je kind moet, door de kleinere wielen, veel sneller trappen dan jij voor dezelfde afstand. Houd daar ook rekening mee en zorg dat hij/zij niet op een te kleine of grote fiets zit. Natuurlijk moeten remmen, verlichting, bandenspanning en -profiel in perfecte staat zijn. 

2. Maak een fietstocht niet te lang 

Wanneer je een dagje gaat fietsen, kies dan een route die niet te lang is. Zo raakt je kind niet oververmoeid en is er voldoende tijd voor pauzes. Plan je fietstocht met je kind - dus niet het fietsen zelf - als uitgangspunt. Met Google Maps kun je bijvoorbeeld allemaal handige tussenstops inplannen. 

3. Zorg voor afwisseling 

Urenlang over een dijk fietsen is voor jou misschien rustgevend, maar voor je kind is het ronduit saai! Kies een route vol afwisseling met bruggen, rivieren, bos en natuurlijk een pannenkoekenrestaurant en/of speeltuintje. 

4. Laat je kind meedenken 

Bij het uitstippelen van de route is het slim om je kind mee te laten denken. Bedenk samen een leuke bestemming en kijk waar je onderweg kunt stoppen. Zo kan je kind onderweg actief meedoen en controleren of je de juiste route volgt. 

5. Maak er een ontdekkingstocht van 

Een leuke tip voor een dagtocht: print foto's (of screenshots) uit van gebouwen of kenmerkende punten onderweg. Je kind kijkt dan onderweg uit naar deze punten en zal enthousiast zijn, telkens wanneer je bij zo'n punt aankomt. 

6. Fiets niet te snel en laat je kind voorop fietsen 

Voor je gevoel moet je misschien langzaam fietsen, maar je kind moet harder trappen dan jij. Pas daarom je tempo aan je kind aan. Laat je kind ook voorop fietsen zodat hij of zij mee kan zoeken naar borden en de juiste route. 

7. Leuke pauzes 

Zorg voor voldoende pauzemomenten op leuke plekken. We noemden het pannenkoekenrestaurant al, waar je onder andere American pancakes kunt eten, maar je kunt ook denken aan een picknickplek, speeltuin, een stuk in het bos waar je lekker kunt zitten, of een knus cafeetje waar je even van een kop koffie en limonade kunt genieten. 

8. Zorg voor een goed slot 

Tijdens die pauzes is het uiteraard wel belangrijk dat je jullie tweewielers goed op slot zet. De beste manier om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen is door hem op een goed zichtbare plek op slot te zetten aan een vast object met een beugelslot. Gebruik ook twee sloten met minstens ART-2 keurmerk. 

9. Bespreek vooraf verkeersregels 

Ga je het verkeer in, bekijk dan zelf van te voren waar de belangrijkste en gevaarlijkste punten zijn. Bespreek vervolgens met je kind wat de belangrijkste verkeersregels zijn en welke er op die punten van belang zijn. Zo voorkom je onverwachte, gevaarlijke situaties. 

10. Geniet 

Vergeet, na alle voorbereiding, vooral niet om lekker te relaxen en te genieten, van het fietsen en van je kind! 
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *