Het morele smartphone dilemma: geef je er eentje aan je kind?
Filosoof Stine Jensen had zo haar bedenkingen bij een smartphone voor haar 9-jarige dochter. Maar nu ziet ze de smartphone als een wezenlijk onderdeel voor haar dochter om te kunnen functioneren in haar generatie.
In Filosofie Magazine schrijft Stine Jensen hierover:
'Waar ik eerst vooral vreesde dat ik mijn dochter bij het uitreiken van haar eerste telefoon pure heroïne verstrekte, zie ik het nu als een ritueel toegangsticket tot haar generatie.'
Stines dochter hoort bij de zogenoemde synthetische generatie.
De synthetische generatie: geen leven zonder internet gekend
De term synthetische generatie werd gelanceerd in een rapport van SogetiLabs over de impact van technologische ontwikkelingen. Dat is de generatie die geen leven zonder internet kent. Kinderen die na 2000 geboren zijn horen bij deze groep. Zo ook Stines dochter.
Twee van mijn vijf kinderen zijn geboren na 2000 en groeiden dus op met internet. Waar mijn oudste dochter nog Walt Disney's Assepoester keek via een videoband, keken mijn twee jongste zonen filmpjes op internet.
Een smartphone op 9-jarige leeftijd?
Ik herken Stines bedenkingen bij een smartphone voor haar negenjarige dochter. Ik vind dat zelf ook vrij jong. Maar ik ben me er ook van bewust dat de wereld in snel tempo is veranderd. Met andere woorden:
Ik heb het idee dat je het als ouder bijna niet meer kunt maken om je kind geen smartphone te geven.
Want, zoals Stine schrijft: het is een toegangskaartje tot de generatie waarin kinderen leven. Stine schrijft overigens dat ze er ook een cursus mediteren bij cadeau heeft gedaan om een burn-out te voorkomen.
Smartphone gebruik is onvermijdelijk, maar stel duidelijke grenzen
Dat brengt me op een belangrijk punt: een smartphone is een wezenlijk onderdeel van het moderne dagelijkse leven geworden, maar begeleid als ouder je kind wel zorgvuldig bij het gebruik van zo'n smartphone. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over waar en wanneer het ding gebruikt mag worden, en voer in dat de smartphone 's avonds in de woonkamer achterblijft.
Mijn tips over smartphones voor kinderen
Hieronder tips van een zogenoemde digitale bejaarde over smartphones voor kinderen. Gebaseerd op mijn ervaringen.
- Smartphones zijn een enorm belangrijk communicatiemiddel onder kinderen. Onderschat dit niet.
- Zit je kind in groep 8? Zorg dat hij of zij in ieder geval een goede smartphone heeft als de kennismaking met de middelbare school plaatsvindt. De kinderen wisselen dan namelijk telefoonnummers uit. Dan is het handig als jouw kind hieraan kan meedoen.
- Smartphones vallen met regelmaat kapot, waarna het scherm uit scherven bestaat. Zorg daarom voor een goed smartphone hoesje. Dat verkleint in ieder geval de kans op ernstige schade. Bijvoorbeeld deze Galaxy A50 hoesjes.
- Neem je kind mee als je een smartphone voor hem of haar gaat uitzoeken. Vaak weten zij er meer van dan jij...
- Koop een ouderwetse wekker. Zo voorkom je dat ze hun smartphone ook als wekker gebruiken, en daardoor een ijzersterk argument hebben om dat ding mee naar hun slaapkamer te nemen.
- Spreek af dat smartphones bij bedtijd beneden moeten blijven.
- Geen smartphones aan tafel tijdens de warme maaltijd. Niets is zo irritant als gezinsleden die tijdens het eten voortdurend zitten te gluren op hun smartphone.
Het ouderlijk dilemma in een notendop
De angst voor teveel 'screentime' zit er bij veel ouders goed in gestampt. Geen wonder, want er verschijnen regelmatig alarmerende artikelen en boeken over kinderen die verslaafd zijn aan hun schermpjes en bovendien overgewicht hebben.
Tegelijkertijd is er de alomtegenwoordige smartphone!
Daar zit je dan als moderne ouder. Tuurlijk wil je niet dat je kind teveel achter een schermpje zit, maar wat moet je als de klasgenootjes van je kind onderling appen en zo afspraken maken? Sociale contacten zijn immers ook belangrijk voor je kind.
Zoals ze in het Engels zo treffend zeggen:
'You're caught between a rock and a hard place,' oftewel 'You're damned if you do, damned if you don't.
Lekker dan.
De truc is om mee te buigen met de ontwikkeling en je kind in vredesnaam dan maar een smartphone toe te staan, maar dit te combineren met strenge begeleiding en duidelijke grenzen.
Hoe ga jij om met het smartphone dilemma?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Het morele smartphone dilemma: geef je er eentje aan je kind? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>