Is een GPS-horloge voor je kind: do of don't?
Elke ouder wil dat het goed gaat met zijn of haar kind, en veiligheid is daar een belangrijke factor in. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de negenjarige Nino die ontvoerd werd uit het speeltuintje waar hij speelde....
Een groeiend aantal ouders kiest er daarom voor om hun kinderen een GPS-horloge te geven. Met zo'n GPS horloge kun je de locatie van je kind in real-time volgen, je kunt je kind bellen en zelfs noodalarmen versturen.
Maar is het gebruik van een GPS-horloge een teken van verantwoord ouderschap, of neigt het naar overbeschermend gedrag?
In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van GPS-horloges voor kinderen en hoe dit fenomeen zich verhoudt tot het beeld van de 'helikopterouder' en 'snowplow parent'.
De voordelen van een GPS-horloge
Het grootste voordeel van een GPS-horloge is de veiligheid. Je kunt de locatie van je kind in de gaten houden en snel reageren in geval van nood. Dit geeft veel ouders een gerust gevoel. Toen wij nog in de stad woonden, was er een speeltuintje bij ons op de hoek. Ik vond het als moeder spannend om de kinderen daar alleen naartoe te laten gaan. Een GPS-horloge kan dan inderdaad geruststellend zijn.
Bellen met je kind zonder smartphone
Een ander voordeel van een GPS-horloge is een belfunctie. Dat maakt het makkelijk om contact te hebben met je kind zonder dat ze een smartphone nodig hebben. Dat vind ik dan ook meteen weer een groot voordeel, want je hoort tegenwoordig alarmerende berichten over de kwalijke effecten van smartphones op de hersenontwikkeling van kinderen.
GPS-horloge bevordert vrijheid en onafhankelijk van kind
Juist doordat een GPS-horloge ouders een gevoel van veiligheid heeft, kan dit ervoor zorgen dat ouders kinderen beter durven los te laten. Met andere woorden: Hoewel het misschien een beetje paradoxaal klinkt, kan een GPS-horloge kinderen helpen zelfstandiger te worden. Ouders durven hun kind er meer alleen op uit te laten gaan door het horloge. Tot slot hebben sommige horloges een noodknop die kinderen kunnen gebruiken als ze in gevaar zijn.
Mogelijke nadelen van een GPS-horloge
Naast de voordelen zijn er ook mogelijke nadelen. Zoals een gebrek aan privacy voor je kind. Als je als ouder constant kijkt wat je kind aan het doen is, kan dit ten koste gaan van zijn gevoel van persoonlijke ruimte. Ook kan een kind het gevoel krijgen dat je hem of haar niet vertrouwt, als je hem steeds in de gaten houdt. Tot slot zou je kunnen zeggen: je kunt als ouder natuurlijk ook even naar je kind toelopen in plaats van op de tracking kijken waar je kind is.
Helikopterouder en snowplow parent: een kritische blik
Tegenwoordig hoor je regelmatig termen als 'helikopterouder' en 'snowplow parent.' Dat zijn overbeschermende ouders die voortdurend boven hun kinderen zweven (helikopterouder) of alle obstakels uit de weg ruimen (snowplow parent). Hoe verhoudt een GPS-horloge zich tot deze ouders?
Helikopterouder
Constant de locatie van je kind in de gaten houden kan zeker worden gezien als een vorm van helikoptergedrag. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen toezicht en ruimte voor zelfstandigheid geven. Als jij jezelf herkent als helikopterouder, dan is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat te veel controle je kind kan belemmeren in de ontwikkeling. Ook al bedoel je het nog zo goed, en wil je alleen maar je kind beschermen.
Snowplow parent/sneeuwploeg ouder
En dan de snowplow oftewel de sneeuwploeg ouder. Deze ouders willen graag alle problemen voor hun kinderen oplossen, nog voordat het kind het probleem zelfs maar ziet! Ook voor deze ouder is een GPS-horloge een aantrekkelijke optie. Sneeuwploegouders kunnen geneigd zijn om een GPS-horloge te gebruiken om elk potentieel risico te vermijden. Maar hoewel veiligheid belangrijk is, moeten kinderen ook zélf leren omgaan met kleine tegenslagen en oplossingen vinden. Je kunt immers niet altijd de weg voor je kind effenen... Het zou toch bizar zijn als je met je kind mee moet naar zijn of haar baan omdat hij nooit heeft geleerd om zelf problemen op te lossen.
Conclusie
Een GPS-horloge kan een waardevol hulpmiddel zijn voor de veiligheid van je kind, mits het met mate en op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Het biedt gemoedsrust en directe communicatie, maar het is de kunst om te voorkomen dat het een symbool wordt van overbescherming.
Als moeder is het belangrijk om kritisch te blijven en de behoeften en ontwikkeling van je kind voorop te stellen. Gebruik technologie om je kind te ondersteunen, niet om zijn of haar vrijheid te beperken. Uiteindelijk is het doel om een balans te vinden tussen veiligheid en zelfstandigheid, zodat je kind kan opgroeien tot een zelfverzekerde en onafhankelijke volwassene.
Leestip of eigenlijk een kijktip
Laat het maar aan de serie Black Mirror over om de kwestie je kind willen beschermen versus te ver gaan aan te kaarten. De betreffende aflevering heet 'Arkangel.' Ik schreef daar destijds de post over: 'Hoe ver ga je om je kind te beschermen?'
Arkangel vertelt het verhaal van alleenstaande moeder Marie. Nadat Marie haar dochter Sara een keer kwijtraakt besluit ze een experimenteel GPS-tracking en monitoring implantaat in te laten brengen bij haar dochter. Door dit implantaat, genaamd Arkangel, kan Marie Sara overal volgen en bovendien haar vitale functies monitoren. Ze kan zelfs zien wat haar dochter Sara ziet als ze op een tablet kijkt.
In het begin lijkt Arkangel een ideale oplossing voor Marie's bezorgdheid, maar naarmate Sara opgroeit, begint het constante toezicht zijn tol te eisen. Sara's privacy wordt ernstig geschonden en haar vermogen om zelfstandig te functioneren en normale emoties te ervaren wordt belemmerd door de beperkingen van de technologie. Marie's overbeschermend gedrag, mogelijk gemaakt door Arkangel, leidt uiteindelijk tot een ernstige breuk in hun relatie.
Deze aflevering van Black Mirror laat de mogelijke negatieve gevolgen van extreme controle van ouders op kinderen zien. De aflevering Arkangel laat zien hoe goedbedoelde technologie kán uitmonden in schadelijk en overbeschermend gedrag waardoor je kind zich niet goed kan ontwikkelen.
Zo bereik je als ouder het tegenovergestelde van wat je wilde: dat het goed gaat met je kind....
Een trieste paradox!
De trailer van Arkangel
In onderstaande trailer zie je de scène waarin Marie Sara kwijtraakt. Ik denk dat iedere ouder haar angst en horror kan invoelen!
Je kunt Arkangel kijken op Netflix.
Wat vind jij van een GPS-horloge voor je kind?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Is een GPS-horloge voor je kind: do of don't? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>