'Het liefst zou ik thuis voor mijn kind zorgen'

'Het liefst zou ik thuis voor mijn kind zorgen, als het financieel uit kon!' Dat zegt maar liefst 75% van de Engelse vrouwen in een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Engelse bedrijf uSwitch waaraan 1008 vrouwen meededen.

Engelse vrouwen willen het liefst thuis blijven

In Engeland is de financiële impact van het zwangerschapsverlof zo groot dat 11% van de vrouwen zich genoodzaakt ziet vroegtijdig naar de arbeidsvloer terug te keren. 41% keert parttime terug, en voelt daarvan de gevolgen in de portemonnee. Slechts een droevige 14% van de ondervraagde vrouwen ging weer aan het werk omdat ze dat wilden.

Hypotheekziekte

In Engeland zijn, net als in Nederland, de kosten van het dagelijks leven zo gestegen mede door een hoge hypotheek, dat veel huishouden twee inkomens nodig hebben om rond te komen.

'Unfortunately many new mothers are paying the price for this by seeing their choices taken away by the financial realities of modern life. Sadly, very few mums have the luxury of being able to stay at home for the whole of their maternity leave and even fewer have the choice to be a stay at home mum.'

In Nederland spreekt men in dit verband ook wel van hypotheekziekte.

Wie en wat zit er achter dit onderzoek?

Bij dit soort onderzoeken is het altijd interessant om te kijken wie de opdrachtgever eigenlijk is. In dit geval is dat uSwitch, een bedrijf dat een soort vergelijkend warenonderzoek doet naar de verschillende prijzen van producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan water, gas en licht, telefoon, tv etc. uSwitch krijgt een commissie wanneer consumenten via hen wisselen van bedrijf. Maar dit beïnvloedt hun objectiviteit niet, aldus uSwitch.

In het artikel over hun onderzoek wordt een hoge hypotheek genoemd als één van de oorzaken dat er twee inkomens nodig zijn. En het woord 'mortgage' is een link naar de uSwitch pagina met de kop: 'Let uSwitch help you find the right mortgage'.

Het mag duidelijk zijn dat uSwitch wel wat eigenbelangen heeft...

75% is een groot getal, ongeacht de opdrachtgever van het onderzoek

Hoewel het als consument goed is om kritisch te kijken naar de opdrachtgever van een onderzoek, omdat dit de uiteindelijke publicatie kan kleuren, blijft het feit dat maar liefst 75% van de vrouwen een voorkeur uitspreekt voor het Thuisblijfmoederschap op z'n zachtst gezegd opvallend. Eveneens is het opvallend dat dit resultaat haaks op het overheidsbeleid staat, dat vrouwen massaal de arbeidsmarkt op wil duwen.

Helpt uSwitch vrouwen binnenkort ook te switchen van een betaalde baan naar fulltime moederen?

In onderstaand plaatje zie je de onderzoeksresultaten handig op een rijtje!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *