De ultieme ongelijkheid

Het is een droevig feit dat wanneer veel vrouwen een bepaald beroep uitoefenen, dit beroep aan status verliest. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs en verpleging. Maar wanneer in een maatschappelijke sector juist veel mánnen werken, dan stijgt de status en bovendien het salaris!

Mannen oogsten bewondering als ze fulltime opvoeden

Deze wonderlijke paradox zie je ook terug bij zorg en opvoeding. Terwijl vrouwen die hun carrière inruilen om fulltime te moederen worden beschouwd als treurige gevallen die op z'n zachtst gezegd 'dom' zijn, en hun kansen verspelen, wordt een dergelijke keuze indien mannen hem maken, juist toegejuicht. Zo'n man wordt bewonderd om zijn lef om prioriteit te geven aan zijn gezin. Voor zo'n man is het altijd Papadag.

Toegegeven, ook huismannen kampen soms met vooroordelen. Een van de bekendste vooroordelen is dat huismannen sulletjes zijn. Maar vergeleken met de kritiek die vrouwen voor dezelfde keuze krijgen, is die voor de mannen toch relatief mild tenoemen.

Toename aantal huismannen in de VS

In Amerika, waar steeds meer vrouwen de rol van kostwinner op zich hebben genomen, groeit het aantal stay-at-home-dads oftewel huismannen gestaag. De laatste tien jaar is hun aantal ruim verdubbeld. De New York Times wijdde er zelfs een heel artikel aan met als titel: 'Just wait until your mother gets home'. Een knipoog naar vroeger tijden, toen móéders dat zeiden.

Een citaat:

'The identity of the at-home dad is evolving, on the playground and in the culture at large. To this new cohort, the decision to stay home with the children is seen not a failure of their responsibilities as men, but a lifestyle choice — one that makes sense in an era in which women’s surging salaries have thrown the old family hierarchy into flux; and men have embraced a more fluid interpretation of a career that places a premium on fulfillment, not money and status.'

Klap in het gezicht van het feminisme

Maar is dit niet de ultieme klap in het gezicht van het feminisme? Dat het werk dat vrouwen traditioneel deden, pas waarde krijgt als mannen het gaan overnemen?

Zou Sire over een aantal jaar met de campagne: 'Wie is toch die vrouw die op zondag het vlees komt snijden?'komen?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Mooi en tegelijkertijd intriest filmpje, ik had het nog nooit gezien.

    Volgens mij is de maatschappij hier nog niet klaar voor thuisblijfpapa's. Al kan het snel gaan, als je bedenkt hoe snel het ging van iedereen thuisblijfmoeder naar "veroordeeld" worden als thuisblijfmoeder. Nu kan je ons takenpakket uiteraard niet vergelijken met dat van de vrouwen voor de emancipatie, maar intussen zijn de normen bijgeschaafd en houden wij ons bewust bezig met de kinderen. Terwijl moeder vroeger wel thuis was maar altijd bezig, is ze nu thuis en ook beschikbaar voor de kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *