|

Fulltime moederen: Simone Moret

Simone (28) had net een nieuwe baan en een jaarcontract toen ze zwanger bleek te zijn.

En de zwangerschap liet zich niet negeren, want Simone was erg misselijk van week vijf tot en met veertig, tot overgeven toe. De medicatie tegen de misselijkheid maakten haar suf en vermoeid, en dat was geen ideale combinatie in een nieuwe baan waarin ze zichzelf nog moest bewijzen. Het kwam voor Simone dan ook niet geheel onverwachts dat haar contract niet werd verlengd.

Thuisblijfmoeder door de omstandigheden

Omdat ze een spoedkeizersnee achter de rug had, waaraan ze bloedarmoede had overgehouden, besloot ze eerst maar eens  thuis te blijven om bij te komen en te genieten van haar dochter Laurie (2,5). Het was financieel mogelijk, en zo werd ze onverwachts thuisblijfmoeder, een keuze die haar man Lex aanmoedigde. Toch is het een keuze die Simone regelmatig heroverweegt.

'Moet ik toch niet zomaar een paar uurtjes per week werken, voor de afwisseling, even eruit! Fulltime thuis zitten is ook niet alles. Maar het aantal parttime banen, zeker voor 1 a 2 dagen liggen niet voor het oprapen, anders had ik nu misschien wel een baan gehad. Dus blijf ik voorlopig toch maar gewoon fulltime mama!'

Fulltime moederen: reacties omgeving

Simone's omgeving zei weinig over haar beslissing om fulltime te moederen, maar de oudere generaties reageren positief. 'Mijn directe omgeving, familie en vrienden heb ik er niet echt over gehoord. Het is niet zo dat ze er niets over 'gezegd' hebben, maar ik denk dat niemand er een uitgesproken mening over had. Het is toch iets wat je zelf beslist, wat zou een ander zich druk maken om mijn keuze? Natuurlijk spreek je wel eens andere moeders die vragen hoe het is om fulltime thuis te zijn. Mensen zijn soms verbaasd, omdat het niet meer zoveel voorkomt. Of ze denken dat fulltime thuis zijn ideaal is. Ja, ik heb gekozen voor het fulltime moeder zijn, maar ook dat is niet altijd even leuk. Net zoals op je werk, waar ook altijd wel een aantal rotdagen tussen zitten.
'

Het leven als Thuisblijfmoeder

Hoewel Simone er dus 'inrolde' zag ze toen ze eenmaal thuisblijfmoeder was wel de voordelen: 'Je ziet iedere ontwikkelingsfase van je kind, kan een bepaalde continuïteit bieden en hoeft je in de ochtend en aan het eind van de middag niet te haasten om op tijd op de kinderopvang te zijn, naar je werk te gaan enz. Je kunt op je gemak opstaan en rustig een boodschapje doen met de kinderen.'

Soms wil ik gillend wegrennen

Maar hoewel Simone de voordelen ziet, zijn er regelmatig momenten dat ze het liefst gillend het huis uitrent. Haar grootste uitdaging als thuisblijfmoeder is om de dagen leuk en afwisselend te houden. Er is maar een klein leeftijdsverschil tussen Laurie en Jula, die in maart 2012 geboren werd, en ze vragen veel aandacht. 'Veel moeders die je spreekt doen alsof hun kinderen de liefste en geweldigste van de wereld zijn, alles koek en ei is, ze hele nachten doorslapen en de relatie nog enorm spannend is. Het is dat ik niet geloof in die buitenkant, maar anders zou je als kersverse moeder toch bang zijn dat er bij jou iets fout gaat? Ja kinderen zijn leuk en lief. Maar het is bij tijd en wijle enorm zwaar en vermoeiend.'

Overdag heeft Simone de handen vol aan de kinderen, en hoewel ze probeert wat in het huishouden te doen als haar dochters slapen, neemt ze ook wel eens even een rustmomentje voor zichzelf. Wanneer Simone's man Lex thuis komt helpt hij dus net zo goed mee in het huishouden, of neemt de zorg voor de kinderen over, zodat Simone even haar handen vrij heeft. Twee keer per week gaat ze sporten: dat maakt haar hoofd leeg en geeft nieuwe energie.

Simone vindt het jammer dat het aantal kinderen dat op een doordeweekse dag buiten speelt beperkt is doordat veel moeders buitenshuis werken. Daarom spreekt ze zoveel mogelijk af met vriendinnen die parttime buitenshuis werken, en zoekt ze bewust plekken op waar andere moeders met kinderen komen, zoals de kinderboerderij, speeltuin, zwembad etc.

Een week uit het leven van een thuisblijfmoeder

'Maandag en vrijdagochtend moeten we op tijd opstaan want dan gaat Laurie naar de peuterspeelzaal. De anderen ochtenden doe ik vaak iets met de kinderen: even een boodschap, naar de kinderboerderij, op visite bij oma of gezellig op de koffie bij een vriendin. Omdat beide kinderen nog een lang middagslaapje doen, blijven we daarna vaak thuis. Rond de tijd dat ik moet gaan koken zet ik ze even achter een filmpje, zodat ik mijn handen vrij heb om te koken. Lex komt vrij vroeg thuis, en zodra hij thuis is gaan we eten. Om 7 uur liggen de kinderen weer heerlijk op bed en is er rust!'

Arbeidsparticipatie en fulltime moederen

Simone heeft, zoals ze zelf zegt, aardig wat baantjes en studies achter de rug. Haar carrière in vogelvlucht:

 • Begonnen aan opleiding fysiotherapie, niet afgemaakt
 • Studie HBO pedagogiek en éénjarige opleiding sportmassage
 • Werkzaam als sportmasseuse
 • Werkzaam in kinderopvang en gastouderopvang
 • Traineeship traject voor salarisadministratie en daarna werkzaam in salarisadministratie

Nu haar dochters baby af zijn, krijgt Simone wat meer tijd voor zichzelf en om zich af te vragen: 'Wat vind ik nu echt leuk? Waar liggen mijn talenten?' Ze wil deze periode van fulltime moederen gebruiken om te ontdekken waar haar hart ligt, en het liefst van een hobby haar werk maken. Van zichzelf is Simone vrij creatief, en daar wil ze graag iets mee doen. Wanneer de kinderen iets ouder zijn hoopt ze tijd te hebben voor een leuke opleiding of cursus.

'Ik zou het op termijn wel weer leuk vinden om mijn steentje financieel bij te dragen en mezelf ook weer te ontwikkelen op andere gebieden. Maar ik neem hier de tijd voor en volg mijn gevoel in de hoop dat er uiteindelijk iets leuks op mijn pad komt. Natuurlijk heb ik straks wel een ‘gat’ in mijn CV, en heeft mijn ontwikkeling op arbeidsgebied misschien stil gestaan. Maar ik geloof dat er voor goede mensen, met veel motivatie altijd wel werk te vinden is. Daarbij ben ik nog jong en heb ik straks nog alle tijd om mezelf weer verder te ontwikkelen. Ik geloof niet dat het dan een ramp is dat ik een paar jaar thuis heb gezeten.'

Keuzevrijheid

Simone vindt dat iedere vrouw voor zichzelf de keus moet maken of ze buitenshuis wil werken of fulltime wil moederen: 'Iedereen moet lekker doen wat ze zelf willen. Kinderen hebben het meest aan een moeder die zich goed voelt en soms wat tijd voor zichzelf neemt. Waar de grens ligt is niet aan mij.'

Overigens spelen ook de kosten van kinderopvang een rol vindt Simone. 'Zeker als je man een goede baan hebt moet het wel interessant blijven om te werken. In mijn situatie zou ik bijna net zo goed vrijwilligerswerk kunnen gaan doen.'

Meer lezen van Simone?

Bezoek dan haar blog Ik Mama Mo.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hi Simone,

  Wat grappig: wij hebben dezelfde naam. Mijn meisjesnaam is ook Simone Moret! Al 53 jaar lang. Ook al ben ik 19 jaar geleden getouwd, ik gebruik nog steeds mijn meisjes achternaam.
  Nog een leuk detail: ik heb ook 2 dochters en de oudste heet Laurien. Scheelt maar 1 letter met de naam van jullie dochter.

  Fijn weekend,
  Simone

 2. Hi Simone,

  Wat grappig: wij hebben dezelfde naam. Mijn meisjesnaam is ook Simone Moret! Al 53 jaar lang. Ook al ben ik 19 jaar geleden getouwd, ik gebruik nog steeds mijn meisjes achternaam.
  Nog een leuk detail: ik heb ook 2 dochters en de oudste heet Laurien. Scheelt maar 1 letter met de naam van jullie dochter.

  Fijn weekend,
  Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *