|

Interview met schrijfster en moeder Irene Wing Easton!

Voordat Irene Wing Easton Thuisblijfmoeder werd, volgde ze een opleiding tot verpleegkundige.

Helaas viel ze tijdens de opleiding letterlijk op haar achterhoofd, en hield daaraan een hersenstambeschadiging en twee verlamde oogspieren over. De opleiding kon ze niet meer afmaken, en in de loop der jaren is ze maar liefst dertien keer geopereerd. Ondanks de operaties heeft ze nog steeds chronisch pijn aan haar ogen en hoofd, en draagt daarom een een ooglapje.

Maar dat heeft haar er niet van weerhouden om naast de zorg en opvoeding van haar vier kinderen een boek te schrijven! Het heet 'MOE is MOE maar voldaan' en wij interviewden haar!

Vandaag deel één van ons tweeluik:, waarin Irene vertelt over haar (thuisblijf)moederschap.

Waarom koos je ervoor om fulltime te zorgen, en wat vindt je man ervan?

Ik heb altijd pijn en soms komt daar een extra aanval bij, dus was het logisch dat mijn man fulltime ging werken. Hij neemt regelmatig een dag vrij om voor mij en de kinderen te zorgen als ik een heftige aanval heb en het echt niet red. En in het weekend en vakanties, kookt hij altijd.

Ik had niets te kiezen

De keuze tussen wel, of niet werken, heb ik dus niet kunnen maken. Dat is jammer voor mij, maar ook voor mijn man die ook graag thuis is met de kinderen. Maar het is niet anders, en ik vind dat je er altijd het beste van moet maken!

Wat vind je leuk, en wat vind je minder leuk aan fulltime moederen?

Welke leeftijd je kind ook heeft, het is altijd leuk. Het is ook altijd weer ánders. Door het moederschap heb ik creatief leren omgaan met onverwachte situaties die kinderen nu eenmaal veroorzaken. Ook heb ik geleerd om in korte tijd veel te doen, en om te multitasken.

Niet zo leuk

Het moeilijkste is dat je, zeker met heel kleine kinderen, nog geen tijd hebt om een gedachte af te maken. Je wordt continu gestoord, omdat je kind om hulp of aandacht vraagt. Toen ik nog geen kinderen op school had, kon ik echt snákken naar een kwartier ongestoorde tijd voor mezelf. Nu de kinderen ouder zijn, wordt het gelukkig makkelijker tijd voor mezelf te vinden.

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als Thuisblijfmoeder?

Ik heb veel geleerd van het moederschap en geniet ervan. De jaren dat de kinderen nog niet naar school gingen waren best zwaar, maar ook erg gezellig en waardevol. Ik worstelde toen wel met het vinden van tijd voor mezelf. Dat zie je ook terug in mijn boek, en ik geef daar mogelijke oplossingen voor. Ik geef grif toe dat er tijden waren dat ik me een enorme sloof voelde.

Sinds de jongste naar de basisschool gaat, werk ik gemiddeld twee uur per dag aan mijn boek(en) en promotie. Gemiddeld, want er zijn dagen dat het niet lukt met mijn hoofd, en er zijn dagen dat het wel goed gaat.

Verder heb ik mijn moederschap altijd gecombineerd met vrijwilligerswerk, en mijn hobby's, waaronder wandelen, schilderen en lezen.

Je hebt keuzes binnen het moederschap

In mijn boek ‘MOE is MOE maar voldaan’ pleit ik ervoor dat moeders zich niet vergelijken met 'andere moeders'. Ik vind dat elke moeder het gelukkigste is wanneer ze haar eigen keuzes kan maken, en dat ook de kinderen daarvan profiteren.

Het moederschap biedt vele keuzemogelijkheden: hoe je een kinderfeestje houdt, hoe je je kind zindelijk probeert te krijgen, maar ook of je wel of niet betaald gaat werken.

Ik heb ervoor gekozen om mijn eigen blunders en ervaringen te gebruiken om moeders te laten zien dát ze kunnen kiezen. Het is dus geen belerend boek maar juist een boek om ideeën op te doen, om dingen te herkennen, of lekker te lachen.

Ik heb expres gekozen voor korte verhalen die net lang genoeg zijn om even te ontspannen, en net kort genoeg om ze ongestoord uit te kunnen lezen.

Is de Nederlandse vrouw een verwend prinsesje?

Tegenwoordig wordt er op moeders veel druk uitgeoefend om betaald te werken. Maar echte emancipatie is in mijn ogen keuzevrijheid, en laten we elkaars keuze dan ook respecteren! Sterker nog, laten we onze krachten bundelen, en ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om buitenshuis te werken, of juist fulltime te moederen.

Een Thuisblijfmoeder werkt ook

Het verbaast me echt dat er nog steeds mensen zijn die denken dat Thuisblijfmoeders de hele dag soaps kijken en koffie drinken. Dit komt in mijn boek, aan de hand van voorbeelden, dan ook aan de orde. Ik merk dat vaders na het lezen van mijn boek ineens met andere ogen naar hun vrouw kijken, en dan pas echt beseffen wat fulltime moederen inhoudt.

Een moeder is een 'home-manager', of ze nu betaald werkt en bepaalde moederlijke taken uitbesteedt, of thuis bij de kinderen is.

Werkoverleg

Zelf heb ik dan ook regelmatig behoefte aan werkoverleg. Dan drink ik met een collega moeder koffie en bespreek allerlei zaken. Zo kwam ik ook op het idee van dit boek. Het bleek dat heel veel moeders tegen dezelfde dingen aanlopen, maar niks durven zeggen. Bijvoorbeeld: balen van steeds maar helpen op school of, zich juist schuldig voelen als ze nooit helpen.

Meer weten?

Bezoek dan Irene's website!

Aanstaande zaterdag: deel twee van ons tweeluik, waarin Irene vertelt hoe ze haar boek schreef en het uitgaf! Mis het niet!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Zo... châpeau voor deze veelzijdige vrouw, die ondanks haar situatie het beste uit alles probeert te halen. Een zeer bewonderenswaardige instelling!

  2. Zo... châpeau voor deze veelzijdige vrouw, die ondanks haar situatie het beste uit alles probeert te halen. Een zeer bewonderenswaardige instelling!

  3. Mooi en herkenbaar boek
    Tijdens een ouderavond vertelde je dat jouw boek bijna klaar was en uitgegeven zou worden. Nu, na zoveel jaren kwam het opeens op mijn pad. Leek wel of je het allemaal gewoon tegen me vertelde

  4. Mooi en herkenbaar boek
    Tijdens een ouderavond vertelde je dat jouw boek bijna klaar was en uitgegeven zou worden. Nu, na zoveel jaren kwam het opeens op mijn pad. Leek wel of je het allemaal gewoon tegen me vertelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *