Laat baby's en peuters kind zijn: het gevaar van teveel nadruk op educatie

creche iedologie

De crèche-ideologie, met als uitgangspunt dat je kinderen tekort doet als je ze niet door professionals laat begeleiden en opvoeden, rukt steeds verder op.

Nu beweert de branche van de kinderopvang dat ze voortaan kinderen beter gaan voorbereiden op de basisschool.

De crèche als voorbereiding op school 

Constance Jacobson, projectleider Educatie van de brancheorganisatie voor kinderopvang.

'Uit onderzoeken blijkt dat 0 tot 4 jaar belangrijke jaren zijn om een basis te leggen, waarop kinderen hun hele leven doorbouwen.'

En Josette Hoex van het Kennisorganisatie het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) zegt onheilspellend:

'Er ontstaat steeds meer het besef dat de hersens zich van jongs af aan ontwikkelen door informatie te stapelen. Als we een stapje overslaan, kunnen kinderen dat niet inhalen.'

Ook Ruben Fukking, hoogleraar Kinderopvang doet een boon in de pot:

'Ik denk dat kinderen zich harder ontwikkelen als we beter kijken naar wat ze al kunnen en dat stimuleren.'

Volgens het AD juicht het Ministerie van Sociale zaken deze ontwikkeling van voorschoolse educatie van 0-4 jarigen toe. Er zijn zelfs 200 miljoen uitgetrokken om crècheleidsters te scholen en de ontwikkeling van kinderen te volgen.

De volgende stap is 16 uur gratis kinderopvang voor álle kinderen. Ook kinderen van thuisblijfmoeders.

Tegengeluid

Gelukkig kwam er ook een tegengeluid. En dit kwam interessant genoeg uit de branche. Mr. E.G.A.J. de Bresser directeur/eigenaar van SKS Alles Kids waarschuwt voor:

  • de gevolgen van cognitieve leerdoelen voor peuters
  • het toetsen van peuters

Volgens haar zijn hier grotere risico's aan verbonden dan ouders en overheid realiseren. Bresser wil daarom stelling nemen tegen de 'sluipende invoering van onderwijs in de kinderopvang'.


Het peuter- en kleuterbrein is niet rijp voor educatie

Bresser schrijft:

Onderwijsprogramma’s zijn per definitie gericht op cognitieve vaardigheden als taal en rekenen. Het kinderbrein moet hier echter wel aan toe zijn. Volgens neurowetenschappers is dit bij peuters en kleuters nog niet het geval. Verloren moeite dus….'

en

'Enkel aandacht voor cognitieve vaardigheden is niet alleen zinloos omdat een peuter of kleuter er weinig van opsteekt, het gaat ook ten koste van de tijd die kan worden besteed aan de training van executieve vaardigheden. En daarmee spannen we dus het paard achter de wagen.'

Lees hier Bressers opiniestuk.

Je geeft een baby toch ook geen boerenkool met worst?

Zes jaar geleden zei bijzonder hoogleraar Spraak- en Taalstoornissen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, Sieneke Goorhuis-Brouwer hetzelfde. Zij vergeleek voorschoolse educatie voor peuters en kleuters met het geven van een boerenkoolmaaltijd met worst aan een baby.


Conclusie

De oprukkende crèche ideologie knaagt aan de vrijheid van ouders om hun kind(deren) op te voeden zoals zij dat willen. Bijvoorbeeld door ze de eerste jaren zelf fulltime te verzorgen en op te voeden. Onder het mom 'Het is beter voor het kind' wordt het keurslijf steeds strakker aangetrokken.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik had deze blog even gemist maar dit nieuws ook! Ik houd helemaal niet van die drang om kinderen al zo jong dingen op te dringen en te toetsen. Heb al moeite met toetsen op de basisschool. Ben benieuwd hoe dit uiteindelijk vorm zal krijgen.

  2. Ik had deze blog even gemist maar dit nieuws ook! Ik houd helemaal niet van die drang om kinderen al zo jong dingen op te dringen en te toetsen. Heb al moeite met toetsen op de basisschool. Ben benieuwd hoe dit uiteindelijk vorm zal krijgen.

  3. Ongelooflijk. Een kind heeft zonder onderwijs al zoveel te verduren in zijn eerste 4 levensjaren.Het kunnen implementeren kost energie. Binden en verbindingen leggen in zijn hersentjes die vol op ontwikkelen. En als iets niet geïmplementeerd kan worden wordt dit omgezet in stress. Ik moet er echt niet aan denken dat mijn kinderen voor hun vierde jaar in een crèche zouden zitten. En al zeker niet voor hun tweede.

  4. Ongelooflijk. Een kind heeft zonder onderwijs al zoveel te verduren in zijn eerste 4 levensjaren.Het kunnen implementeren kost energie. Binden en verbindingen leggen in zijn hersentjes die vol op ontwikkelen. En als iets niet geïmplementeerd kan worden wordt dit omgezet in stress. Ik moet er echt niet aan denken dat mijn kinderen voor hun vierde jaar in een crèche zouden zitten. En al zeker niet voor hun tweede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *