Mommy wars: bestaan ze echt?

mommy wars

Net zoals veelvuldig de open deur wordt ingetrapt dat het moederschap niet altijd makkelijk is, zo wordt er ook graag geroepen dat moeders elkaar het licht in de ogen niet gunnen en elkaar veroordelen.

#Mompeace

Eva Munnik en Sofie van den Enk vonden het bijvoorbeeld nodig om de hashtag #mompeace in het leven te roepen. Hun doel is 'meer onderlinge solidariteit' onder moeders.

Advies geven mag mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Als iemand er om vraagt.
 • Als het onderwerp niet te gevoelig ligt.
Dat laatste maakt de spoeling dun. Want als ik even naga wat 'gevoelige ondewerpen' zijn dan kom ik op een behoorlijke lijst.


Gevoelige onderwerpen in moederland zijn:

 • Borstvoeding
 • Flesvoeding
 • Co-sleeping
 • Natuurlijk ouderschap
 • Kinderdagverblijf
 • Fulltime moederen
 • Tijdsbesteding met je kind
 • Clubjes na schooltijd
 • Ouderparticipatie
 • Kind helpen met huiswerk of juist niet?
 • Suikervrij opvoeden
 • Glutenvrij opvoeden
 • Etiketten als ADHD etc.
En er zijn er vast nog wel meer te bedenken.

#Dadpeace

Bij dit soort onderwerpen vraag ik me altijd af waarom dit blijkbaar niet van toepassing is op mannen. Net als het fenomeen loedermoeder geen equivalent heeft zo schijnen vaders elkaar ook moeiteloos in hun waarde te laten.


Conclusie over de Mommy wars

Als iemand in Blogland een gevoelig onderwerp aansnijdt dan haast zo'n blogger zich te zeggen:


'Maar ik wil natuurlijk niemand veroordelen. Iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt.' 

En als de blogger het niet zegt, dan kun je er donder op zeggen dat iemand het zegt in de comments.

Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt met die mommy wars. De meeste moeders zijn elkaar goed gezind, en staan open voor verschillende opvoedmethodes.

Natuurlijk zijn er onderwerpen waarbij de emoties kunnen oplopen, maar om die te betitelen als mommy wars is zwaar overdreven.

Wat vind jij: bestaan de mommy wars of valt het allemaal wel mee met de onderlinge onverdraagzaamheid onder moeders.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. In mijn omgeving zelf merk ik daar weinig van. Maar met borstvoeding moet je altijd heel voorzichtig zijn. Met voelt zich heel snel aangevallen of gekwetst. Jonge mama's zijn heel gevoelig :-).

 2. In mijn omgeving zelf merk ik daar weinig van. Maar met borstvoeding moet je altijd heel voorzichtig zijn. Met voelt zich heel snel aangevallen of gekwetst. Jonge mama's zijn heel gevoelig :-).

 3. Of moeders elkaar letterlijk zullen aanvallen om hun opvattingen, dat zie ik niet snel gebeuren. Maar meningen, ervaringen en opvattingen zijn erg sterk en kunnen daarmee wel aanvallend zijn. We haasten ons om te zeggen dat iedereen het voor zichzelf moet weten, maar daarmee zeggen we tegelijk 'mij niet gezien'. Kunnen we echt naar elkaars ervaring luisteren zonder meteen te zeggen hoe wij het zelf ervaren? Als ik vertel dat ik naar Texel ben geweest en mijn gesprekspartner zegt 'oh, Texel, daar heb ik helemaal niks mee' wat is er dan nog leuk aan het gesprek? (vervang Texel voor borstvoeding, parttime werken, thuisblijven, merkkleding)

 4. Allereerst: mooie vergelijking Anita!
  Ik probeer andere moeders in hun waarde te laten, zal iemand zeker niet openlijk aanvallen. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat als iemand in mijn nabije omgeving andere keuzes maakt dan ik zou doen en niet open staat voor mijn advies ik het daar soms wel moeilijk mee heb. Ik probeer dat niet al te erg te laten blijken maar ik denk dat het wel voelbaar is.

 5. Allereerst: mooie vergelijking Anita!
  Ik probeer andere moeders in hun waarde te laten, zal iemand zeker niet openlijk aanvallen. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat als iemand in mijn nabije omgeving andere keuzes maakt dan ik zou doen en niet open staat voor mijn advies ik het daar soms wel moeilijk mee heb. Ik probeer dat niet al te erg te laten blijken maar ik denk dat het wel voelbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *