Moeders geven steeds langer borstvoeding

Goed nieuws: steeds meer vrouwen geven steeds langer borstvoeding.

Dat is goed nieuws omdat borstvoeding de meest optimale voeding is. Alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft zitten er namelijk in. Hoewel het Voedingscentrum wel adviseert om baby's tot 12 weken 150 microgram Vitamine K te geven in combinatie met borstvoeding.

Zoals Birgitte Kaanddorp in één van haar conferences zegt over borstvoeding:

'Het zit hygiënisch verpakt, handige zuigtuiten, het vráágt er gewoon om.'

Vrouwen moeten weer aan het werk

Maar nu doet zich een nieuw probleem voor. Omdat Nederlandse vrouwen gemiddeld na 3 maanden weer buitenshuis aan het werk moeten, is het handig als hun baby op het kinderdagverblijf uit de flés kan drinken. Bij voorkeur gevuld met moedermelk.

Steeds vaker baby's die fles weigeren

Maar lactatiekundigen en prelogopedisten (experts in drinkproblemen bij zuigelingen) zien steeds vaker baby's die de fles weigeren. Meestal gaat het om baby's die 3 maanden oud zijn. Ouders hebben ooit de baby eens de fles aangeboden, maar hebben dit verder niet geoefend. Iets wat overigens heel begrijpelijk is, want er wordt altijd gewaarschuwd voor 'tepel-speen' verwarring.

Tepel-speen verwarring

Het drinken uit een moederborst vraagt namelijk een andere techniek dan drinken uit een flesje. En ouders worden gewaarschuwd dat als je je kind eenmaal uit een flesje laat drinken het daarna soms niet meer uit de borst kan drinken.

Die waarschuwing lijkt zo effectief te zijn geweest dat het nu is doorgeslagen naar de andere kant. Baby's weigeren uit het flesje te drinken.

Nieuw advies: oefen op tijd met de fles

Om latere ellende te voorkomen adviseren jeugdartsen, lactatiekundigen en prelogopedisten nu om hulpverleners, die met baby's te maken hebben, te laten weten hoe belangrijk oefenen met de fles is. Zodat zij vrouwen beter kunnen begeleiden. Het beste is te beginnen met oefenen met de fles ruim voor de baby 8 weken is.

Want zoals jeugdarts Mascha Kamphuis (AJN Jeugdartsen) zegt:

'Oefenen met een flesje is geen pleidooi is voor kunstvoeding, er kan ook prima moedermelk in. Het is gereedschap dat een moeder vrijheid geeft, zowel tijdens het verlof als daarna.'

En dit geldt natuurlijk ook voor thuisblijfmoeders. Hoewel je als thuisblijfmoeder je baby 'live' kunt voeden, kan het wel eens voorkomen dat je wat langer weg bent. In zo'n geval is het handig als je baby een flesje kan drinken.

Wat zijn jouw ervaringen met borst- en flesvoeding?


Lees ook de review van De melkfabriek.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Hier helaas ook een flesweigeraar. Mijn oudste dochter dronk probleemloos uit de fles. Bij jongste dochter ben ik helaas iets te laat begonnen met oefenen met alle problemen van dien. Ze drinkt nu op het kdv hooguit 260 cc op een dag. Gelukkig haalt ze het s avonds in en groeit ze verder goed. We hebben een speciaal flesje met een soort lepeltje eraan ipv een speen en dat werkt gelukkig. Dus mijn advies idd: op tijd beginnen met oefenen!

  2. Wij hadden bij de oudste geoefend en dat ging prima. Tot hij bij het kdv kwam en we commentaar kregen dat we wel hadden moeten oefenen met de fles. Hij heeft daar echt een tijd moeizaam gedronken, maar gelukkig deden ze heel erg hun best toen ze wisten dat het bij papa wel lukte. Oefenen biedt dus ook geen garantie, maar is natuurlijk altijd beter dan niks doen!

  3. Dit klinkt wel heel erg als een pro-borstvoeding reclame! Ik heb het geprobeerd, maar geen van de drie kinderen begreep hoe ze melk uit mijn borsten moesten toveren. Na een paar dagen brullen zijn we snel op de fles overgestapt, waar ze direct mee uit de weg konden.

  4. Dit klinkt wel heel erg als een pro-borstvoeding reclame! Ik heb het geprobeerd, maar geen van de drie kinderen begreep hoe ze melk uit mijn borsten moesten toveren. Na een paar dagen brullen zijn we snel op de fles overgestapt, waar ze direct mee uit de weg konden.

  5. Mijn kinderen waren allebei fanatieke flesweigeraars. Mijn oudste heeft maanden overdag nauwelijks gegeten, behalve als ik in de buurt was... Gek werden ze ervan. En ik ook eigenlijk, want de dagen dat ik thuis was, had ik constant een baby aan de borst. 🙂 Met 6 maanden ben ik overgestapt op flesvoeding, en toen was het wel zo over. Mijn jongste was net zo erg, maar toen ben ik zelf veel langer thuis geweest, en heb ik ook langer borstvoeding gegeven.

  6. Mijn kinderen waren allebei fanatieke flesweigeraars. Mijn oudste heeft maanden overdag nauwelijks gegeten, behalve als ik in de buurt was... Gek werden ze ervan. En ik ook eigenlijk, want de dagen dat ik thuis was, had ik constant een baby aan de borst. 🙂 Met 6 maanden ben ik overgestapt op flesvoeding, en toen was het wel zo over. Mijn jongste was net zo erg, maar toen ben ik zelf veel langer thuis geweest, en heb ik ook langer borstvoeding gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *