Bussemaker: leer moeders geld verdienen met hun werk

Gastpost door Mathilde Maijer

In de herrie die Bussemaker heeft veroorzaakt, hierbij een poging om een andere kant te belichten. Bussemaker stelt dat moeders moeten werken omdat het risicovol zou zijn als een gezin draait op een inkomen. Het inkomen kan wegvallen, en dat is vaak een ramp voor een gezin. Daarin heeft ze een punt. Haar oplossing, beiden full-time aan de baan, is niet de enige.

Er zijn veel manieren om geld te verdienen. Als thuisblijfmoeder of deeltijdwerkende kun je ook geld verdienen zodat het gezin inderdaad minder afhankelijk is van die ene baan. Je kunt gaan sparen en beleggen, een webwinkel opzetten, drie caravans kopen en verhuren, thuis een nagelstudio beginnen of advies gaan geven in huisinrichting volgens de regels van Feng Shui, pianoles geven. Je kunt een kamer verhuren, van de logeerkamer een Bed en Breakfast maken of een kamer voor Vrienden-op-de-fiets. Je kunt taarten bakken of een mini-catering opzetten. Je kunt een hondenuitlaatservice beginnen, of een service om op woensdagmiddag met een groepje kinderen naar de dierentuin te gaan. – als betaalde service voor kinderen van werkenden.

Veel van de dingen die moeders doen, doen ze onbetaald. Een moeder boort vele talenten aan waarvan ze niet wist dat ze die had. Een beetje moeder is kapster, kleermaakster, onderwijzeres, kok, een halve dokter en verpleegster. Een beetje moeder doet daarnaast van alles nuttigs voor de samenleving: oppassen, heen en weer rijden, feestjes organiseren, doet van alles op school, in de kerk en bij verenigingen, doet van alles voor ouders, schoonouders en kinderen (vooral voor kinderen van werkenden). Het enige dat moeders niet zo goed kunnen, is met dit alles geld verdienen.

Bussemaker zou niet een oproep moeten doen dat moeders aan het werk moeten, ze zou een oproep moeten doen dat moeders hun werk als onderneming gaan zien en er geld mee leren verdienen.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Surf dan naar Het Moederbedrijf voor allemaal ideeën om geld te verdienen vanuit huis!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Zelf ben ik moeder van drie kinderen 1,4 en 6. In 2009 ben ik voor mezelf begonnen als mobiele kapster en sinds april heb ik nu ook een webshop met leuke haarspeldjes.

  Overdag ben ik bij mijn kinderen en maak ik in de vrije uurtjes haarspeldjes of andere haaraccessoires voor mijn webshop om toch wat extra's te verdienen. Een paar avonden in de week werk ik als thuiskapster en is mijn man thuis voor de kinderen.

  Op deze manier zorg kan ik als thuismoeder toch nog voor een extra inkomen zorgen en kan ik overdag toch bij de kinderen zijn.

 2. Zelf ben ik moeder van drie kinderen 1,4 en 6. In 2009 ben ik voor mezelf begonnen als mobiele kapster en sinds april heb ik nu ook een webshop met leuke haarspeldjes.

  Overdag ben ik bij mijn kinderen en maak ik in de vrije uurtjes haarspeldjes of andere haaraccessoires voor mijn webshop om toch wat extra's te verdienen. Een paar avonden in de week werk ik als thuiskapster en is mijn man thuis voor de kinderen.

  Op deze manier zorg kan ik als thuismoeder toch nog voor een extra inkomen zorgen en kan ik overdag toch bij de kinderen zijn.

 3. Er loopt een foutlijn door het argument dat je als moeder koste wat het kost moet blijven verdienen bij wijze van een verzekering tegen het eventuele wegvallen van het inkomen van je man.

  Prijzen hebben de nare gewoonte te stijgen al naar gelang de hoeveelheid geld die voorhanden is. Kijk maar eens naar de hypotheken die gebaseerd zijn op 2-verdiener stellen. Valt er een inkomen weg dan hebben ze helemaal geen slag meer om dee arm want, eerlijk gezegd, ze leefden al op de pof en de boog stond veel te strak gespannen.

  Maar draai de zaak eens andersom. In het klimaat van de jaren '60, toen moeders gewoonlijk thuis waren, zat het anders. Viel het inkomen van de man weg dan konden de moeders in veel gevallen de zaak nog redden door de draad op hun vroegere werk weer op te nemen. Die hadden dus werkelijk een slag om de arm in een tijdperk waarin 2-verdiener huishouden de uitzondering en niet de norm waren.

 4. Bedankt voor de tip Caroline! We gaan het artikel zeker even opzoeken.

  Een eigen bedrijf runnen in Nederland naast het moederschap komt veel voor in Nederland. Veel vrouwen zien het als de ideale manier om moederschap en betaalde arbeid te combineren.

 5. Dit verhaal speelt in Vlaanderen trouwens ook. Vandaag stond een interview n.a.l.v deze open brief bij ons in De Morgen. Artikel niet teruggevonden, blog/en brief wel: http://sofinesse.be
  De moeite! Deze moeder werkt weliswaar fulltime, maar geeft aan dat kind en werk voor haar eigenlijk niet te combineren zijn, en de kop van het interview was: ' Geen tijd en geld om moeder te zijn'.

  Verder eens dat je als thuisblijfmoeder ook een hoop andere dingen kunt doen om geld te genereren, maar niet om te laten zien 'dat ik ook heus wel geld kan verdienen en dus meetel in de maatschappij'. Ik heb al een baan: ik zorg fulltime voor mijn twee kinderen en spaar zo honderden euro's aan opvang uit. Heb een tijd geprobeerd te freelancen vanuit huis, maar gezien de hoge sociale bijdragen die ik moet betalen voor mijn statuut hield ik er amper iets aan over terwijl ik er dan nog relatief heel veel tijd mee kwijt was (op zich niet erg, maar wilde werk juist kunnen combineren met gezin en dat ging dan weer niet...) Is dit in Nl eenvoudiger te regelen, een eigen bedrijfje?

 6. Ontzettend mee oneens! Een onzalig idee. Prima als er vrouwen zijn die met zorgen geld willen verdienen maar ik geloof dat onze maatschappij erbij gebaat is als de helft van onze 'beroepsbevolking' niet gedreven wordt door een buit binnenhalen. We verliezen de onbaatzuchtigheid, vrijblijvendheid en warmte in onze samenleving als aan alles wat er gebeurt een prijskaartje hangt. Ik heb dat ervaren in Zweden waar werkelijk het hele leven in geld wordt uitgedrukt en vrouwen kinderen krijgen vaak zien als kapitaalvernietiging. Men doet er geen stap teveel zolang die niet betaald wordt. Nee scary idee. Natuurlijk moet iemand die eland binnen hale zodat er te eten is maar de rest van onze wensen is overbodige luxe. We moeten maar eens gaan inzien dat onze maatschappij op veel te grote voet leeft en dat de kinderen en hun verzorgers daar een grote prijs voor betalen. Ik pleit voor meer onbaatzuchtige liefde en aandacht.

 7. Ontzettend mee oneens! Een onzalig idee. Prima als er vrouwen zijn die met zorgen geld willen verdienen maar ik geloof dat onze maatschappij erbij gebaat is als de helft van onze 'beroepsbevolking' niet gedreven wordt door een buit binnenhalen. We verliezen de onbaatzuchtigheid, vrijblijvendheid en warmte in onze samenleving als aan alles wat er gebeurt een prijskaartje hangt. Ik heb dat ervaren in Zweden waar werkelijk het hele leven in geld wordt uitgedrukt en vrouwen kinderen krijgen vaak zien als kapitaalvernietiging. Men doet er geen stap teveel zolang die niet betaald wordt. Nee scary idee. Natuurlijk moet iemand die eland binnen hale zodat er te eten is maar de rest van onze wensen is overbodige luxe. We moeten maar eens gaan inzien dat onze maatschappij op veel te grote voet leeft en dat de kinderen en hun verzorgers daar een grote prijs voor betalen. Ik pleit voor meer onbaatzuchtige liefde en aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *