Baat het niet, het schaadt ook niet

Menig 'werkende moeder' zal opgelucht ademhalen, want er is weer eens een onderzoek gedaan. Dit keer met de uitkomst dat moeders die buitenshuis werken 'niet schadelijk' zijn voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van hun kind.

Eventuele nadelen, zoals minder contact met hun moeder, worden gecompenseerd door de voordelen. Deze betreffen overigens allemaal de moeder: 'werkende moeders' hebben een betere mentale gezondheid, zorgen voor meer harmonie in het gezin en verhogen het gezinsinkomen. Blijkbaar geldt hier de regel: 'Als moeder blij is, is iedereen blij!'

Belangrijke kanttekening is dat kinderen van moeders die parttime buitenshuis werken, in plaats van fulltime, het beste af zijn. Deze kinderen profiteren van het verhoogde inkomen, betere kinderopvang, en een gezelliger gezinsleven zonder dat dit ten koste gaat van het contact met hun moeder.

Dit betekent dat Nederlandse vrouwen als kampioen deeltijdwerkers een verstandige keuze maken. Misschien iets om over na te denken Taskforce Deeltijdplus?

En nu maar wachten op een onderzoek naar de effecten op kinderen van moeders die fulltime moederen! Hoe zou die balans uitslaan?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. vraag ik me dus ook af....

  er staat in de volkskrant expliciet dat de voordelen van een extra inkomen en zelfverzekerdheid opwegen tegen het niet zo veel aanwezig zijn.
  tis allemaal weer een centenplaatje wat hier geschetst wordt. Met dat extra inkomen zijn je kindjes dus van alles voor zien wat hun hartje begeerd en zijn ze dus gelukkig!

  Erg materialistische kijk op het gezin wordt hier geschetst.

 2. 'Waarom zit een werkende moeder beter in haar vel?' Heel simpel: omdat ze niet ALLEEN MAAR moeder is, maar ook doet waarvoor ze is opgeleid en interesse heeft. Ik ben momenteel (gedwongen) thuis en vind het verschrikkelijk! Heb altijd 4-5 dagen gewerkt (heb 2 kleine kinderen) en ik ben - gegarandeerd - een veel betere moeder als ik werk!

 3. Maar je kan het niet generaliseren. Ik zit 'al' ruim 9 jaar thuis (wel nog afgestudeerd na 1.5 jaar). En al 9 jaar zoek ik gelijkgestemden/vriendinnen/interesses om het leven nog interessanter te maken dan m'n kinderen al zijn.

  Lang leve thuisonderwijs, waarbij (99% van de tijd) alle kinderen gewoon met alles mee kunnen doen, waarbij de kinderen lol hebben en de moeders ook! :)). Waar er vanalles wordt georganiseerd waaruit je kan kiezen om aan mee te doen (soms dagvullend). Het is jammer dat er in de huidige samenleving zo weinig cohesie is dat moeders zich alleen thuis voelen zitten.

  En lang leve het internet voor inspiratie!

 4. toen ik nog werkte zat ik helemaal niet beter in mijn vel
  (voor mijn mammaschap was ik fultime docente)...dus ik ben het niet bepaald met je eens hoor anonymus.

  Ik gooi nu even de knuppel in het hoenderhok;
  als het opvoeden van kinderen zo tegen de borst stuit vraag ik me af waarom er dan kinderen genomen worden. Dan kan zo iemand toch net zo goed die hele leuke tante/oom zijn voor een anders kinderen,hebben ze de lusten wel maar niet de lasten. (even heel kort door de bocht genomen hoor!!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *