Kate Middleton ultieme feministe?

Kate Middleton zal de komende twee jaar nog niet aan het werk gaan als de Duchess of Cambridge. Ze wil zich eerst concentreren op het leven als echtgenote van een RAF piloot.

Koninklijke familie werkt hard

De Britse koninklijke familie heeft, naar eigen zeggen, tweeduizend officiële afspraken per jaar, dus werk is er genoeg. In het afgelopen jaar had de Britse koningin 444 afspraken, Prince Charles had er 585 en Camilla 243. Prins William had er 'maar' 73, maar dat is omat hij ook een baan heeft.

Is Kate een verwend prinsesje?

De Engelse krantenkoppen zijn een mengeling van verbijstering, en stille verontwaardiging over Kate's keuze, en op diverse forums wordt druk gediscussieerd over de vraag of Kate het wel kan maken om niet te werken.

Critici noemen haar 'werkschuw' terwijl anderen zeggen dat ze het haar gunnen om rustig te wennen aan haar nieuwe leven. Het lijdt geen twijfel dat Kate's keuze een klap is in het gezicht van de traditionele feministes, die arbeidsparticipatie gelijk hebben gesteld aan emancipatie.

Keuzefeminisme

Maar bezien vanuit het Keuzefeminisme, dat emancipatie definieert als de mogelijkheid voor vrouwen om hun leven naar eigen inzicht in te richten, zou Kate's keus wel eens een ultieme feministische daad kunnen zijn. In een tijd waarin betaalde arbeidsparticipatie steeds minder een keuze wordt, en steeds meer een plicht, durft Kate een impopulaire keuze te maken.

Kwade tongen zeggen dat Kate wellicht ambitieuzer is dan ze lijkt, en nu weliswaar kiest voor het beroep Huisvrouw, maar dat haar heimelijk ambitie ligt bij de functie van Koningin van Engeland.

In drie stappen heeft Kate dan toch een topfunctie in de wacht gesleept: van parttime inkoopster bij een kledingketen, naar huisvrouw, en vervolgens tot Koningin van Engeland.

Wellicht schopt ze het dan tot Verwende Koningin!

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Peers!

  Ik zeg al jaren dat thuisblijven en vooral thuisblijven als moeder, het toppunt van feminisme is.

  Hoef jij je niet steeds te verdedigen voor je keuze? Natuurlijk wel.
  En vooral in het geval (en zit in hetzelfde bootje) dat je wel zou kunnen werken maar wilt niet (waarom dan ook)...

  Als je dan durft te kiezen voor je gezin (en voor jezelf), dat is pas emancipatie!
  Groetjes,
  Julia

 2. Uh, Kate is natuurlijk geen moeder, dat lijkt me geen onbelangrijk feit in deze discussie. En wat zouden we zeggen als William zei dat hij eerst eens twee jaar wou gaan zitten wennen aan een leven als echtgenoot van Kate? Denk dat we dat heel raar zouden vinden...

  groeten
  Sophie

 3. Zou Kate niet stiekem toch best haar handen vol kunnen hebben? Aan representatieve contacten bijvoorbeeld? In ieder geval erg handig dat ze nu alvast haar eigen keuzes maakt. Iemand die dat kan, wordt waarschijnlijk ook minder geleefd door de media en door de meningen van anderen.

 4. Zou Kate niet stiekem toch best haar handen vol kunnen hebben? Aan representatieve contacten bijvoorbeeld? In ieder geval erg handig dat ze nu alvast haar eigen keuzes maakt. Iemand die dat kan, wordt waarschijnlijk ook minder geleefd door de media en door de meningen van anderen.

 5. we gaan alleen af op wat er in media wordt verteld, ik neem aan dat niemand ze persoonlijk kent en weet wat ze allemaal (moeten) doen.

  wil er iemand hier met ze ruilen??? ik niet
  (ver)oordelen is zo makkelijk

  groetjes
  Berber

 6. we gaan alleen af op wat er in media wordt verteld, ik neem aan dat niemand ze persoonlijk kent en weet wat ze allemaal (moeten) doen.

  wil er iemand hier met ze ruilen??? ik niet
  (ver)oordelen is zo makkelijk

  groetjes
  Berber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *