Tendentieuze koppen n.a.v. bezuiniging kinderopvang

Nadat in 2010 het CPB concludeerde dat Nederlandse moeders amper meer buitenshuis zijn gaan werken door de subsidiëring van kinderopvang, wordt er in 2012 op bezuinigd.

Subsidiëring kinderopvang vooral goed voor professionele sector

De maximale vergoedingsnorm gaat dan naar vijf euro per uur. In de praktijk bleek de subsidiëring er namelijk vooral toe te leiden dat ouders die toch al buitenshuis werkten, opa en oma inruilden voor gesubsidiëerde opvang.

Vrouwen die fulltime moederden brachten niet acuut hun kind naar de crèche door de subsidiëring, en parttime buitenshuis werkende vrouwen gingen er nauwelijks meer uren door werken.

Moord! Brand!

Kinderopvangorganisaties schreeuwen moord en brand, en de tentendieuze koppen vliegen je om de oren. Wat te denken van deze kop in de Volkskrant: 'Werkloze moeders dankzij bezuiniging kinderopvang'!

Baanbrekend onderzoek onder eigen achterban

Uit een baanbrekend onderzoek onder maar liefst 569 respondenten van de organisatie Voor Werkende Moeders, dreigt 31 procent van de 'werkende' moeders minder te gaan werken, of helemaal te stoppen.

'Als je evenveel verdient als je weggeeft aan de crèche, waarom zou je dan nog werken?' verklapt Marjet Winsemius, oprichtster van VWM, haar arbeidsethos.

Het FNV en de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs vinden overigens dat het CPB voorbarige conclusies trekt, en dat er meer tijd nodig is om een goed oordeel te vellen.

Ongetwijfeld is er meer onderzoek nodig.

Woensdag 18 mei aanstaande gaat het kabinet vergaderen over de kinderopvang.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik begrijp nog steeds niet waarom de overheid het allemaal moet faciliteren. Iedereen kijkt met grote ogen naar de regering en wanneer die niet met subsidies loopt te zwaaien zijn de dames de gebeten hond. Raar maar waar. Het wordt tijd voor creatieve oplossingen. Voor meer ouderinitiatief. Zelf hebben een vriendin en ik al heel lang een over en weer regeling. Onze kinderen zijn inmiddels de beste vriendje van elkaar. Kost niets en ik kan het echt iedereen aanraden.

  2. Ik begrijp nog steeds niet waarom de overheid het allemaal moet faciliteren. Iedereen kijkt met grote ogen naar de regering en wanneer die niet met subsidies loopt te zwaaien zijn de dames de gebeten hond. Raar maar waar. Het wordt tijd voor creatieve oplossingen. Voor meer ouderinitiatief. Zelf hebben een vriendin en ik al heel lang een over en weer regeling. Onze kinderen zijn inmiddels de beste vriendje van elkaar. Kost niets en ik kan het echt iedereen aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *