De Twijfelmoeder van Patricia De Ryck: review

Voor een blog dat zich richt op (thuisblijf)moeders, is een boek als De Twijfelmoeder met als ondertitel de vraag: 'Wel of niet moeder worden' natuurlijk wel enigszins mosterd na de maaltijd.

De rol van de maatschappij op je keuzes

Niettemin bespreek ik het hier toch, omdat het interessante vragen oproept over de rol van de maatschappij en je omgeving op de keuzes die je maakt. Net zoals de keuze voor fulltime moederen tegenwoordig 'not done' is, valt het volgens de schrijfster van De Twijfelmoeder ook niet mee om te twijfelen of je wel moeder wilt worden. Op de achterflap staat te lezen:

'Waarom is moeder worden de standaard en ervan afzien afwijkend?'

Je kunt net zo goed vragen: 'Waarom is de combinatie baan - gezin de standaard geworden en ervan afzien afwijkend?'

De Twijfelmoeder: teken des tijds

Patricia de Ryck is journaliste en blogger. Omdat ze worstelde met de vraag of ze nou wel of niet kinderen wilde begon ze een blog: twijfelmoeder.nl. En dat resulteerde uiteindelijk in het gelijknamige boek.

Wat ik vooral bijzonder vond aan dit boek was dat het pakweg 60 jaar geleden niet geschreven had kunnen worden. Voor de introductie van de anticonceptiepil was moeder worden geen bewuste keuze voor vrouwen: je werd het gewoon. Of je nou wilde of niet.

Product van deze tijd

In die zin is dit boek een product van deze tijd, waarin we veel controle wensen en soms ook hebben, over van alles en nog wat. En dat brengt dan vervolgens weer nieuwe problemen met zich mee. Zoals de vraag: 'Wil ik nou wel of geen kinderen?'

De Twijfelmoeder: informatie en zelfhulpboek

De Twijfelmoeder is tegelijkertijd een informatief- en een zelfhulpboek. Patricia geeft algemene informatie over de ontwikkelingen rondom het moederschap. Daarnaast kun je het boek ook gebruiken om je eigen potentiële kinderwens onder de loep te leggen.

Patricia wil vrouwen die twijfelen over het moederschap een leidraad geven om hun gedachten te op een rijtje te zetten en hun motieven te ordenen. Haar doel is vrouwen helpen een beslissing te maken die weloverwogen is. Ze benadrukt:

'Verwacht niet dat ik je een kant op stuur.' 

Opzet van het boek De Twijfelmoeder

De Twijfelmoeder bestaat uit twee delen:

  • Deel 1: De druk van buitenaf
  • Deel 2: Twijfels: het geheim van een weloverwogen keuze 

In deel twee pluist Patricia uitgebreid alle voors en tegens van het moederschap uit, en belicht het van alle mogelijke kanten.

Mijn conclusie over De Twijfelmoeder

Eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van De Twijfelmoeder. De voors en tegens worden zo minutieus tegen het licht gehouden dat ik er van dichtklapte. En soms overviel me een gevoel van zinloosheid. 
Want je kunt nóg zoveel kanten belichten en bekijken, uiteindelijk is de keuze voor het moederschap toch een emotionele keuze. Geen rationele.
Want zeg nou zelf, wie kiest nou met haar verstand voor iets dat je voorgoed kwetsbaar maakt? Zo'n keuze maak je vanuit emotie, vanuit liefde. Niet met je verstand. Ja natuurlijk 'krijg je er veel voor terug,' maar het is in het ouderschap beslist geen quid pro quo! Kinderen vragen doorgaans meer dan ze geven.
Ik denk dat De Twijfelmoeder een handig boek is om je gedachten rondom het moederschap op een rijtje te zetten. Ook is het denk ik prettig om te lezen dat meer vrouwen twijfelen over moeder worden.
Maar uiteindelijk is het toch een kwestie van in het diepe springen.
Of niet.
En dat is ook oké.

Praktische informatie over De Twijfelmoeder

De Twijfelmoeder is voor 17,50 te koop bij bol.com.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *