Is armoede relatief?

armoede

Op de website van RTLNieuws las ik dat ook mensen met een modaal tot 1,5 modaal inkomen moeilijk kunnen rondkomen.

Onder modaal inkomen wordt verstaan 38.000 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld.

Dit zou blijken uit een onderzoek van RTL Nieuws onder 3000 mensen.

 

'Zwemles en sportabonnement zijn opgezegd'

Hoewel ik zwemles vrij essentieel vind, is een sportabonnement in mijn ogen toch een beetje een luxe. Ook 'niet op vakantie kunnen,' vind ik geen schrijnend voorbeeld van financiële problemen.

 

Waarop bezuinigen de respondenten van RTL Nieuws?

Volgens RTL Nieuws moeten de deelnemers aan hun enquete 'cruciale keuzes maken in basisbehoeften.' Zoals daar zijn:

 

 • Familiebezoek
 • Benzinekosten
 • Sportschool
 • Vakantie
 • Zwemles
 • Verse groente
 • Vers fruit
 • Verwarming uit of lager
 • Minder zorg zoals tandarts een keer overslaan
 • Nieuwe kinderschoenen
Tsja, het is maar wat je basisbehoeften noemt. In mijn ogen is niet alles in bovenstaand rijtje een basisbehoefte zoals de sportschool en vakantie.

Is 'niet op vakantie kunnen' armoe?

Bij armoede denk ik eerder aan een situatie zoals van onderstaand meisje:
armoede

Arjan Vliegenthart van het Nibud herkent de conclusie dat ook middeninkomens 'het moeilijk' hebben.

'Deze groep moet nu ook puzzelen om alle rekeningen te kunnen betalen. Ze moeten hun gedrag veranderen, en minder uitgeven, om rond te kunnen komen.' (Bron: RTL Nieuws)

'Durf ik dit jaar mijn jacuzzi nog wel aan te zetten?'

Op bespaarblog Porterenee las ik met verbijstering een post met als titel: 'Durf ik dit jaar mijn jacuzzi nog wel aan te zetten?' Het gaat erover dat het 'wrang' is dat we in Nederland met dit soort vragen te maken hebben.
Ik dacht eerst dat het een grapje was, en ironisch bedoeld.
Maar dit is serieus.

Hoe zit dat bij ons?

Mijn man en ik vallen in de groep van een modaal inkomen. Hoewel de kosten in de supermarkt inderdaad hoger uitpakken, vind ik dat we het nog steeds heel goed hebben.

We hebben een dak boven ons hoofd, en voldoende te eten.

Zo lang het grootste offer een sport abonnement wegbezuinigen is, is het denk ik goed om dankbaar te zijn voor wat er wel is.

Zeker als ik bijvoorbeeld beelden zie van de vluchtelingen in Ter Apel.

Als alle franje al weg is, en je dán niet kunt rondkomen lijkt het me inderdaad heel moeilijk.
Tot die tijd is het denk ik toch ook goed om je zegeningen te tellen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik ben het met je eens hoor. In ons gezin heeft een sportabonnement of muzieklessen of andere dure hobby's er nooit in gezeten. Wel een bieb pas. En een tante die gratis gitaarles kon geven. Ook huurden we geen huisje in de vakantie. Of stuurden we onze kinderen naar de BSO of kinderkamp. Maar wel uren wandelen/ fietsen met picknick en de vele gratis uitjes in de omgeving bezoeken in gezinsverband/ familieverband. Kamperen in de tuin van oma/opa. Omdat we samen maar 40 uur per week werkten per week, was er tijd voor zulke dingen. Zou het geen armoede willen noemen. Maar juist rijkdom. En misschien moeten we leren om weer een buffertje op te bouwen voor de magere jaren die altijd weer een keertje komen.

 2. Ik ben het met je eens hoor. In ons gezin heeft een sportabonnement of muzieklessen of andere dure hobby's er nooit in gezeten. Wel een bieb pas. En een tante die gratis gitaarles kon geven. Ook huurden we geen huisje in de vakantie. Of stuurden we onze kinderen naar de BSO of kinderkamp. Maar wel uren wandelen/ fietsen met picknick en de vele gratis uitjes in de omgeving bezoeken in gezinsverband/ familieverband. Kamperen in de tuin van oma/opa. Omdat we samen maar 40 uur per week werkten per week, was er tijd voor zulke dingen. Zou het geen armoede willen noemen. Maar juist rijkdom. En misschien moeten we leren om weer een buffertje op te bouwen voor de magere jaren die altijd weer een keertje komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *