Kinderschoenen kopen.
Ik heb het altijd een lastig onderwerp gevonden want de adviezen zijn niet altijd duidelijk.
Aan de ene kant heb je experts die wijzen op het belang van de juiste ondersteuning. Aan de andere kant zeggen ze dat kindervoetjes zich juist helemaal natuurlijk moeten ontwikkelen, en dat steunzolen uit den boze zijn.
Als kind moest ik 'goede schoenen' dragen
Als kind moesten mijn zusjes en ik altijd 'goede schoenen' dragen. Vol verlangen keek ik naar de leuke sportschoenen van mijn klasgenootjes. Maar mijn moeder was onvermurwbaar. Pas als we 16 werden, en onze voeten volgroeid waren, mochten we 'leuke' schoenen.
Achteraf ben ik mijn moeder toch wel heel dankbaar dat ze voet bij stuk hield.
Maar hoe zit dat anno 2022? Inzichten veranderen immers voortdurend.
Ook als het gaat om kinderschoenen.
Marloes schreef een handig artikel over aandachtspunten bij het kopen van nieuwe kinderschoenen.
Nieuwe kinderschoenen kopen? Hierop moet je letten!
Kindervoeten groeien snel waardoor het lijkt dat je om de haverklap in de schoenenwinkel staat voor nieuwe schoentjes. Hoe zorg je ervoor dat je dan de juiste keuze maakt en schoentjes kiest die net dat tikkeltje langer meegaan? Met deze tips kom je al een heel eind.
1. De juiste schoenmaat
Kindervoetjes groeien snel. Controleer daarom regelmatig of de schoenen van je kindje nog de juiste maat zijn en laat je in de winkel goed adviseren. In gespecialiseerde winkels voor kinderschoenen kunnen ze de maat van de voetjes nauwkeurig opmeten. Zo ben je zeker dat je de juiste maat hebt.
2. Stevige stappers
Zeker bij beginnende lopertjes zijn stevige schoentjes van belang. Ze geven een betere ondersteuning en zorgen ervoor dat je kindje met meer vertrouwen zal gaan stappen.
Zijn je kinderen wat ouder? Ook dan zijn stevige schoenen geen overbodige luxe. Een kinderschoen ziet wat af op school of op het speelplein. Daarnaast zijn
comfortabele schoenen cruciaal zodat je kinderen geen pijnlijke voeten hebben na een hele dag lopen en spelen.
3. Wriemeltenen
De juiste schoenmaat is natuurlijk van groot belang, maar de tip van de schoen moet ook voldoende ruimte bieden aan de teentjes. Wanneer de tip te nauw is, kunnen de schoenen gaan knellen en pijn doen. Je kindje moet dus met zijn tenen kunnen wriemelen.
4. Platte, brede hak
Bij de keuze van nieuwe kinderschoenen kijk je best ook even naar de hak. Een platte, brede hak zal de voeten van je kindje de beste ondersteuning geven. Beginnende lopertjes zullen zo beter hun evenwicht kunnen houden. Bij oudere kinderen zorgt een brede hak ervoor dat ze minder snel hun voet zullen verzwikken.
5. Veters of klittenband
Bij peuters en beginnende stappers zijn veters een betere keuze dan klittenband. Veters zorgen ervoor dat je de schoentjes elke keer opnieuw stevig kan aantrekken. Zo blijven ze beter zitten. Wordt je kindje wat ouder en kan het zelf zijn of haar schoentjes aantrekken, dan is klittenband een handige optie. Zo heeft mama weer wat minder werk.
6. Timing is alles
Net zoals bij volwassenen kunnen ook kindervoetjes wat veranderen doorheen de dag. Je plant je winkelbezoek en pasbeurt dus best na de middag. Zo voorkom je dat je schoentjes koopt die toch net te klein zijn, of gaan knellen later op de dag.
En voor mama?
Ook mama’s rennen heel wat af op een dag, dus ook voor jou zijn comfortabele schoenen een must. Gelukkig zijn kleurige sneakers, bijvoorbeeld van
Scotch en Soda, de leukste trend en kan je ze tegenwoordig met haast elke outfit combineren.
Nawoord
Eén van de winkels waar ik de kinderschoenen voor mijn kinderen vaak kocht waren Schuurman Schoenen en Scapino. Daar meten ze de voeten van je kind inderdaad op, maar!
Niet elke voetmeting gebeurt vakkundig helaas
En dit is een grote 'maar':
Vaak werd het opmeten gedaan door een zaterdaghulpje.
Soms moest ik zelfs zélf tegen mijn kinderen zeggen dat ze op hun voet moesten leunen bij het meten. Waarmee ik maar wil zeggen dat niet elke meting van de voeten van je kind even vakkundig gedaan wordt.
En dat vind ik jammer.
7e Bonustip!
Als 7e bonustip zou ik dus adviseren: ga met je kind schoenen kopen op een dag dat er een ervaren verkoper in de winkel staat.
Het belang van de juiste schoenmaat
Wat betreft het belang van de goede maat. Dit klinkt misschien als een open deur of een 'Duh-tip' maar Marloes heeft helemaal gelijk. Je zult niet de eerste ouder zijn die verrast wordt door een groeispurt van de voeten van je kind!
Hoe snel groeien kindervoeten eigenlijk?
Mike Willemsen, eigenaar van een schoenenwinkel in Breda vertelt in het AD hoe snel kindervoeten groeien!
Tot kinderen twee jaar oud zijn groeien de voeten met 3 of 4 maten per jaar.
Tot vijf jaar groeien de voeten zo'n 3 maten per jaar.
Mike Willemsen:
'Daarna groeien meisjes over het algemeen ongeveer een schoenmaat per seizoen en later een per jaar. Jongensvoeten groeien meer schoksgewijs. In een paar maanden tijd groeien ze wel twee maten en dan houden ze een jaar lang dezelfde maat. Regelmatig opmeten is dus belangrijk.'
Tot slot adviezen Amerikaanse kinderartsen
Dit adviseren Amerikaanse kinderartsen over schoenen voor kinderen:
- Schoenen moeten licht qua gewicht zijn.
- Kinderschoenen moeten flexibel zijn zodat de natuurlijke manier van bewegen van de voeten niet wordt belemmerd.
- Ze moeten van leer of 'mesh*' zijn zodat de voeten kunnen ademen.
- Rubberen zolen zijn belangrijk om uitglijden te voorkomen.
- Koop kinderschoenen met goede ondersteuning in de voetholte.
- Kies voor kinderschoenen met gesloten tenen.
- Het eerste paar schoenen van je kind zal misschien niet langer meegaan dan 2 tot 3 maanden.
- Controleer 1 x per maand of de schoenen van je kind nog goed passen!
* Voorbeeld schoen van mesh materiaal:
Je herkent mesh schoenen aan de kleine 'gaatjes'.
Leestips
Hoe zijn jouw ervaringen met kinderschoenen kopen? Waar koop je ze? En waar let je dan op?
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Nieuwe kinderschoenen kopen? 6 aandachtspunten! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>