Carrièrekinderen: luistertip
Vrij kritische radiodocumentaire van Renate Curfs over de mogelijke effecten op kinderen wanneer beide ouders fulltime werken. De documentaire wordt afwisselend Carrièrekinderen en Carrièremoeders genoemd. Enkele cijfers uit de documentaire: 10 op de 100 baby's gaan fulltime naar de kinderopvang, en 1 op de 10 ouders werken allebei fulltime
Deel 1 van Carrièrekinderen
Intro: Nederland kent de meeste deeltijdwerkende moeders ter wereld. Maar een kwart van alle vrouwen in ons land gaat wél vol voor hun carrière.
Carrièremoeder: 'Op dit moment werk ik zo'n 50 uur per week gemiddeld.'
Deze carrièremoeder vertelt, met een mengeling van dédain en medelijden over de onwetendheid van haar vroegere zelf, dat ze het in het begin wel moeilijk vond om haar kinderen achter te laten, maar dat ze nu gelukkig beter weet. Haar gevoelens van zorg en spijt van destijds wijt ze aan hormonen. Hoewel deze moeder 50 uur per week buitenshuis werkt, noemt ze haar gezin de basis van haar bestaan. Ze illustreert dit met het volgende voorbeeld: als één van haar kinderen ziek is, en de oppas kan niet, dan laat ze álles vallen.
Deel 2 van Carrièrekinderen
Intro: Tien op de honderd baby’s in Nederland gaan met drie of vier maanden fulltime naar de opvang. Maar wat zijn de gevolgen daarvan eigenlijk voor het kind zelf?
Leidster kinderdagverblijf: 'We gaan echt momenten zoeken om kinderen op de mat te leggen om hun nekspiertjes te stimuleren.'
Renate Curfs: 'Ik zie een ruimte met even kijken, twaalf bedjes. 't Is wel even schrikken als je deze ruimte binnenloopt. Als je kijkt naar de bedjes… Het zijn, en met alle respect, net konijnenhokken.'
Deel 3 Carrièrekinderen
Intro: Jonge kinderen van fulltime werkende ouders worden na school vaak naar de buitenschoolse opvang gebracht. Maar kinderen van tien jaar of ouder mogen van ouders steeds vaker voor zichzelf zorgen na school.
Jonge kinderen van fulltime werkende ouders worden na school vaak naar de buitenschoolse opvang gebracht. Maar kinderen van tien jaar of ouder mogen van ouders steeds vaker voor zichzelf zorgen na school. Renate Curfs vraagt ontwikkelingspsychologe Marije Hölscher of kinderen negatieve gevolgen kunnen ondervinden van twee fulltime werkende ouders.
Marije Hölscher: 'Je krijgt niet zomaar uit het niets autisme of ADHD. Daar speelt de genetica ook een rol in. De gevoeligheid daarvoor die heb je, of die heb je niet. Dat ontwikkelt zich nietpas opeens door een speciale situatie op je dertiende. Maar het kan wel versterkend werken, of aangeboord worden om het zo te zeggen.'
Helaas concludeert Renate Curfs vervolgens veel te kort door de bocht het volgende: 'Bij kinderen van fulltime werkende ouders is de kans dus groter dat zich ergens in hun leven een psychische stoornis openbaart. Maar omdat er geen onderzoek naar is gedaan valt niet te zeggen met hoeveel procent die kans toeneemt en over hoeveel kinderen we het dan hebben.'
Marije Hölscher benadrukt dat aandacht voor de behoeften een belangrijker factor is voor het kind, dan of ouders fulltime werken.
In deze aflevering praat Renate Curfs ook met een tienjarig meisje dat na schooltijd zelfstandig 3 kilometer naar haar tennisles fietst, of afspreekt met en vriendin. Als die vriendinnen niet kunnen gaat ze naar huis. Door telefonisch contact houdt ze haar ouders op de hoogte van waar ze is. Wanneer Renate Curfs haar vraagt hoe ze het vindt dat haar ouders allebei werken, reageert het meisje positief. Als haar ouders niet zouden werken, was er immers geen geld, en dan zou zij niet naar haar tennislessen kunnen. Bovendien heeft ze een vriendinnetje waarvan de vader in Nigeria werkt, en zij ziet haar ouders tenminste nog elke dag.
Aflevering 4 en 5 zijn helaas nog niet te beluisteren.
Afl. 4: Voor 6 euro per uur kunnen ouders in de gemeente Bussum hun tiener na school laten opvangen.Bussum is hiermee de enige gemeente in Nederland die tieners na school opvangt. Jammer genoeg wordt de opvang niet vergoed door de overheid.
Afl. 5: Voor de schoolprestaties van een kind, zo blijkt uit onderzoek, is het met name belangrijk wat de moeder voor werk doet.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ander onderwerp maar ik krijg ook het vermoeden dat huiswerkbegeleiding door werkende ouders van tieners soms als naschoolse opvang wordt gebruikt?!